Civetele sunt mamifere carnivore care fac parte din familia Viveridae, ordinul Carnivora. Astfel de animale sunt mai primitive decât felinele și trăiesc în regiunile cu păduri, savane și deșert din Madagascar, sud-estul Europei, Africa și sudul Asiei. Alte specii înrudite cu civetele sunt mangustele, genetele, fosa și binturongul, pe care le vom prezenta mai jos.

Astfel de mamifere au corpul alungit, acoperit cu blană, gâtul subțire și destul de lung, coada îmblănită, lungă, purtată în jos. Majoritatea speciilor au un mod de viață terestru, sunt foarte rapide și agile atunci cănd își prind prada.

Specii de civete și alte mamifere din familia Viveridae:

Paradoxurus hermaphroditus
Paradoxurus hermaphroditus

Civeta de palmier este o specie din Asia de Sud, Est și Sud-Est. Are denumirea știinșifică de Paradoxurus hermaphroditus și este o specie care își petrece timpul mai mult în copaci solitar. Are lungimea corpului de 43-71 cm, lungimea cozii de 40-66 cm și greutatea de 1,5-4,5 kg.

Suricata suricatta
Suricata suricatta

Suricata este o specie din sudul Africii. Are denumirea științifică de Suricata suricatta și poate avea lungimea corpului de 25-35 cm, lungimea cozii de 17-25 cm și greutatea de 0,600-0,975 kg.

Viverra tangalunga
Viverra tangalunga

Civeta malaieză face parte din familia Viveridae și are denumirea științifică de Viverra tangalunga. Este răspândită în padurile din sud-estul Asiei, este noctură, solitară și are speranța de viață de 11 ani. Are lungimea corpului de 62-66 cm, lungimea cozii de 28-35 cm și greutatea de 3,5-4,5 kg.

Genetta genetta
Genetta genetta

Geneta cu pete mici este un mamifer din vestul Europei și Africa de Sud, Vest și Est. Un număr mic de exemplare apar în regiuni izolate în Peninsula Iberică. Are denumirea științifică de Genetta genetta și este cunoascută și cu numele de geneta comună. Are lungimea corpului de 40-55 cm, lungimea cozii de 42-51 cm și greutatea de 1,5-2,5 kg.

Helogale parvula
Helogale parvula

Mangusta pitică este cea mai mică specie de acest gen din lume. Are denumirea științifică de Helogale parvula și poate avea lungimea corpului de 18-28 cm, lungimea cozii de 14-19 cm și greutatea de 0,200-0,350 kg.

Genetta genetta felina
Genetta genetta felina

În Africa Centrală și de Vest trăiește specia Genetta genetta felina care poate fi recunoscută după blana frumoasă și mirosul de mosc răspândit de glandele sale anale.

Prionodon pardicolor

Linsangul oriental trăiește în Asia de Est, Sud și Sud-Est. Are lungimea corpului de 37-43 cm, lungimea cozii de 30-36 cm și greutatea de 0,6-1,2 kg. Se hrănește cu șerpi, broaște, șoareci, șobolani. Denumirea sa științifică este Prionodon pardicolor.

Eupleres goudotii
Eupleres goudotii

Falancul este o specie în pericol de dispariție, răspândită în estul și nordul Insulei Madagascar. Are lungimea corpului de 48-56 cm, lungimea cozii de 22-25 cm și greutatea de 1,5-4,5 kg. Este cunoscut cu denumirea științifică de Eupleres goudotii.

Mungos mungos
Mungos mungos

Mangusta dungată este o specie exclusiv africană care este crescută și ca animal de companie de către localnici. Are lungimea corpului de 30-45 cm, lungimea cozii de 15-30 cm și greutatea de 1,5-2,5 kg. Denumirea sa științifică este Mungos mungos.

Arctictis binturong

Binturongul este un mamifer carnivor din pădurile din Asia de Sud și Sud-Est. Are denumirea științifică de Arctictis binturong și poate avea lungimea corpului de 61-96 cm, lungimea cozii de 56-89 cm și greutatea de 9-14 kg. Este cunoscut și cu numele de ursul-jder datorită faptului că are corpul mare, îndesat, cu blana stufoasă și neagră.

Cynictis penicillata
Cynictis penicillata

Mangusta galbenă este răspândită în Africa de Nord. Are denumirea științifică de Cynictis penicillata și se hrănește cu insecte, termite, rozătoare, broaște, lăcuste, păsări. Are lungimea corpului de 23-33 cm, lungimea cozii de 18-25 cm și greutatea de 0,480-0,800 kg.

Cryptoprocta ferox
Cryptoprocta ferox

Fosa este un mamifer carnivor înrudit cu felinele. Are denumirea științifică de Cryptoprocta ferox și este o specie în pericol de dispariție. Acest animal apare doar în Madagascar. Are lungimea corpului de 60-76 cm, lungimea cozii de 55-70 cm și greutatea de 9,5-14 kg.

Fossa fossana
Fossa fossana

Fanaloca are denumirea științifică de Fossa fossana și este un mamifer cunoscut și cu numele de civeta malgașă. Trăiește doar în Insula Madagascar și are corpul indesat și picioarele scurte. Are lungimea corpului de 40-45 cm, lungimea cozii de 22-26 cm și greutatea de 1,5-1,9 kg.

Eupleres goudotii
Eupleres goudotii

O altă specie endemică din Madagascar este Eupleres goudotii. Trăiește în pădurile tropicale ale acestei insule, la altitudini de până la 1600 m. Acest mamifer este numit și falanuc. Are lungimea corpului de 46-65 cm, lungimea cozii de 22-25 cm și greutatea de 1,6-4,6 kg. Falanucul este considerat al doilea cel mai mare mamifer carnivor de acest gen din Madagascar.

Nandinia binotata

Civeta cu pete sau mangusta africană de palmier populează regiunile împădurite din sudul și centrul Africii, din Mozambic, Zimbabwe, Sudan, Gambia, Senegal. Are denumirea științifică de Nandinia binotata și se aseamănă cu o pisică. Are corpul mic, cu lungimea de 37-63 cm, lungimea cozii de 34-76 cm și greutatea de 1,7-2,1 kg. Face parte din familia Viveridae.

Cynogale bennettii
Cynogale bennettii

În Peninsula Malay, Insula Borneo, Java și Sumatra apare specia Cynogale bennettii care este un animal de pradă cunoscut și cu numele de mampalon. Are lungimea corpului de 57-68 cm, lungimea cozii de 13-20 cm și greutatea de 3-5 kg.

Poiana Richardsonii
Poiana Richardsonii

Linsangul sau Poiana Richardsonii este o specie de civetă care trăiește în Africa, la sud de Sahara, în Congo, Gabon, Guineea, Insula Bioko. Are lungimea corpului de 33-38 cm, lungimea cozii de 35-40 cm și greutatea de 0,500-0,700 kg.

Viverricula indica
Viverricula indica

Specia Viverricula indica este răspândită în Asia de Sud, India, Insula Sumatra, Bali, Java, Sri Lanka. Are lungimea corpului de 45-63 cm, lungimea cozii de 30-43 cm și greutatea de 2-4 kg.

Ichneumia albicauda
Ichneumia albicauda

Mangusta cu coadă albă are denumirea științifică de Ichneumia albicauda și trăiește în Africa, Namibia de Nord, Senegal. Are lungimea corpului de 47-71 cm, lungimea cozii de 34-47 cm și greutatea de 1,8-5,2 kg.

Viverra civettina

Civeta asiatică sau Viverra civettina este un animal de pradă din India. Are lungimea corpului de 76-85 cm, lungimea cozii de 30-40 cm și greutatea de 6,6-8,0 kg. Această specie este în pericol grav de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.