Civetele sunt mamifere carnivore care fac parte din familia Viveridae, ordinul Carnivora. Astfel de animale sunt mai primitive decât felinele și trăiesc în regiunile cu păduri, savane și deșert din Madagascar, sud-estul Europei, Africa și sudul Asiei. Alte specii înrudite cu civetele sunt mangustele, genetele, fosa și binturongul, pe care le vom prezenta mai jos. Astfel de mamifere au corpul alungit, acoperit cu blană, gâtul subțire și destul de lung, coada îmblănită, lungă, purtată în jos. Majoritatea speciilor au un mod de viață terestru, sunt foarte rapide și agile atunci cănd își prind prada.

Specii de civete și alte mamifere din familia Viveridae:

Civeta de palmier, Foto: besgroup.orgCiveta de palmier (Paradoxurus hermaphroditus)

Civeta de palmier este o specie din Asia de Sud, Est și Sud-Est. Are denumirea știinșifică de Paradoxurus hermaphroditus și este o specie care își petrece timpul mai mult în copaci solitar. Are lungimea corpului de 43-71 cm, lungimea cozii de 40-66 cm și greutatea de 1,5-4,5 kg.

Animalul Suricata, Foto: background-download.comSuricata suricatta, Foto: free-desktop-backgrounds.net

Suricata este o specie din sudul Africii. Are denumirea științifică de Suricata suricatta și poate avea lungimea corpului de 25-35 cm, lungimea cozii de 17-25 cm și greutatea de 0,600-0,975 kg.

Civeta malaieza in mediul ei natuaral, Foto: lazy-lizard-tales.blogspot.comCiveta malaieza (Viverra tangalunga), Foto: natureoz.net

Civeta malaieză face parte din familia Viveridae și are denumirea științifică de Viverra tangalunga. Este răspândită în padurile din sud-estul Asiei, este noctură, solitară și are speranța de viață de 11 ani. Are lungimea corpului de 62-66 cm, lungimea cozii de 28-35 cm și greutatea de 3,5-4,5 kg.

Animale carnivore – Geneta cu pete mici (Genetta genetta), Foto: nigeldennis.com

Geneta cu pete mici este un mamifer din vestul Europei și Africa de Sud, Vest și Est. Un număr mic de exemplare apar în regiuni izolate în Peninsula Iberică. Are denumirea științifică de Genetta genetta și este cunoascută și cu numele de geneta comună. Are lungimea corpului de 40-55 cm, lungimea cozii de 42-51 cm și greutatea de 1,5-2,5 kg.

Mangusta pitică (Helogale parvula) - Cea mai mica mangustă din lume, Foto: tumblr.com

Mangusta pitică este cea mai mică specie de acest gen din lume. Are denumirea științifică de Helogale parvula și poate avea lungimea corpului de 18-28 cm, lungimea cozii de 14-19 cm și greutatea de 0,200-0,350 kg.

Specia Genetta genetta felina, Foto: wizzley.com

În Africa Centrală și de Vest trăiește specia Genetta genetta felina care poate fi recunoscută după blana frumoasă și mirosul de mosc răspândit de glandele sale anale.

Linsangul, Foto: terrambiente.org

Linsangul oriental trăiește în Asia de Est, Sud și Sud-Est. Are lungimea corpului de 37-43 cm, lungimea cozii de 30-36 cm și greutatea de 0,6-1,2 kg. Se hrănește cu șerpi, broaște, șoareci, șobolani. Denumirea sa științifică este Prionodon pardicolor.

Falancul, Eupleres goudotii, Foto: jk-animalsoftheworld.blogspot.ro

Falancul este o specie în pericol de dispariție, răspândită în estul și nordul Insulei Madagascar. Are lungimea corpului de 48-56 cm, lungimea cozii de 22-25 cm și greutatea de 1,5-4,5 kg. Este cunoscut cu denumirea științifică de Eupleres goudotii.

Mangusta dungată

Mangusta dungată este o specie exclusiv africană care este crescută și ca animal de companie de către localnici. Are lungimea corpului de 30-45 cm, lungimea cozii de 15-30 cm și greutatea de 1,5-2,5 kg. Denumirea sa științifică este Mungos mungos.

Binturongul (Arctictis binturong)Binturong

Binturongul este un mamifer carnivor din pădurile din Asia de Sud și Sud-Est. Are denumirea științifică de Arctictis binturong și poate avea lungimea corpului de 61-96 cm, lungimea cozii de 56-89 cm și greutatea de 9-14 kg. Este cunoscut și cu numele de ursul-jder datorită faptului că are corpul mare, îndesat, cu blana stufoasă și neagră.

Citește și:  Marmosetul lui Goeldi (Callimico goeldii) este cea mai mare primată din grupul marmosetelor
Cynictis penicillata, Foto: bioweb.uwlax.edu

Mangusta galbenă este răspândită în Africa de Nord. Are denumirea științifică de Cynictis penicillata și se hrănește cu insecte, termite, rozătoare, broaște, lăcuste, păsări. Are lungimea corpului de 23-33 cm, lungimea cozii de 18-25 cm și greutatea de 0,480-0,800 kg.

Fossa (Cryptoprocta ferox) in salbaticie, Foto: pbase.com

Fosa este un mamifer carnivor înrudit cu felinele. Are denumirea științifică de Cryptoprocta ferox și este o specie în pericol de dispariție. Acest animal apare doar în Madagascar. Are lungimea corpului de 60-76 cm, lungimea cozii de 55-70 cm și greutatea de 9,5-14 kg.

Fanaloca, Foto: markos.it

Fanaloca are denumirea științifică de Fossa fossana și este un mamifer cunoscut și cu numele de civeta malgașă. Trăiește doar în Insula Madagascar și are corpul indesat și picioarele scurte. Are lungimea corpului de 40-45 cm, lungimea cozii de 22-26 cm și greutatea de 1,5-1,9 kg.

Falancul - Eupleres goudotii, Foto: jk-animalsoftheworld.blogspot.ro

O altă specie endemică din Madagascar este Eupleres goudotii. Trăiește în pădurile tropicale ale acestei insule, la altitudini de până la 1600 m. Acest mamifer este numit și falanuc. Are lungimea corpului de 46-65 cm, lungimea cozii de 22-25 cm și greutatea de 1,6-4,6 kg. Falanucul este considerat al doilea cel mai mare mamifer carnivor de acest gen din Madagascar.

Nandinia binotata, Foto: ddl.ish-lyon.cnrs.fr

Civeta cu pete sau mangusta africană de palmier populează regiunile împădurite din sudul și centrul Africii, din Mozambic, Zimbabwe, Sudan, Gambia, Senegal. Are denumirea științifică de Nandinia binotata și se aseamănă cu o pisică. Are corpul mic, cu lungimea de 37-63 cm, lungimea cozii de 34-76 cm și greutatea de 1,7-2,1 kg. Face parte din familia Viveridae.

Specia Cynogale bennettii c, Foto: news.mongabay.com

În Peninsula Malay, Insula Borneo, Java și Sumatra apare specia Cynogale bennettii care este un animal de pradă cunoscut și cu numele de mampalon. Are lungimea corpului de 57-68 cm, lungimea cozii de 13-20 cm și greutatea de 3-5 kg.

Poiana Richardsonii, Foto: nauka.bg

Linsangul sau Poiana Richardsonii este o specie de civetă care trăiește în Africa, la sud de Sahara, în Congo, Gabon, Guineea, Insula Bioko. Are lungimea corpului de 33-38 cm, lungimea cozii de 35-40 cm și greutatea de 0,500-0,700 kg.

Viverricula indica, Foto: pbase.com

Specia Viverricula indica este răspândită în Asia de Sud, India, Insula Sumatra, Bali, Java, Sri Lanka. Are lungimea corpului de 45-63 cm, lungimea cozii de 30-43 cm și greutatea de 2-4 kg.

Ichneumia albicauda, Foto: faculty.ksu.edu.sa

Mangusta cu coadă albă are denumirea științifică de Ichneumia albicauda și trăiește în Africa, Namibia de Nord, Senegal. Are lungimea corpului de 47-71 cm, lungimea cozii de 34-47 cm și greutatea de 1,8-5,2 kg.

Viverra civettina, Foto: crazy-zoologist.livejournal.com

Civeta asiatică sau Viverra civettina este un animal de pradă din India. Are lungimea corpului de 76-85 cm, lungimea cozii de 30-40 cm și greutatea de 6,6-8,0 kg. Această specie este în pericol grav de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.