Familia Clitellata cuprinde 6000 de specii de nevertebrate acvatice care trăiesc în mări și răuri cu apă dulce. Au denumirea de clitelați datorită zonei dorsale intinse de formă cilindrică ,,clitellum”. Această regiune glandulară secretă un cocon ce conține ouăle. După perioada de incubație, are loc eclozarea ouălor și apariția viermilor care au aspectul unor adulți în miniatură.

Majoritatea speciilor apar în regiunile de coastă și în apele dulci. Au obiceiul de a săpa vizuini în sol, unde stau aproape tot timpul ascunse și ies doar când aceste tuneluri sunt inundate de apă, după ploaie. În cazuri rare, când iși părăsesc ascunzătoarea, riscă să fie mâncate de păsări sau de diferite animale sălbatice.

Cele mai cunoscute specii de clitelați sunt râmele și lipitorile. Aceste nevertebrate sunt hermafrodite, se hrănesc cu plante aflate în stare de putrefacție (mai ales în ceea ce privește râmele).

Lumbricus terrestris
Lumbricus terrestris

Din clasa clitelaților fac parte râma comună, dar și alte specii de nevertebrate asemănătoare. Râma are denumirea științifică Lumbricus terrestris și poate fi observată după ploaie, când iese din ascunzătoare. Poate avea lungimea corpului de cel mult 35 cm.

Citește și:  Top 10 specii de nevertebrate din întreaga lume
Haemopis sanguisuga
Haemopis sanguisuga

Lipitoarea calului are o ventuză mare pe coadă și trăiește asemenea unui ectoparazit pe mamifere sau pești. Are denumirea științifică Haemopis sanguisuga și este răspândită în Asia, America de Nord și Europa. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de aproximativ 6 cm.

Hirudo medicinalis
Hirudo medicinalis

Lipitoarea medicinală este o specie de 12 cm care trăiește în regiunile cu păduri tropicale din toată lumea. Are denumirea științifică Hirudo medicinalis. Această lipitoare nu străpunge pielea oamenilor, este folosită în medicină pentru luarea de sânge. În plus, se spune că această lipitoare poate injecta analgezice și anticoagulante atunci când mușcă pielea unei persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.