Familia Ocypodidae cuprinde specii de crabi-fantomă sau crabi-scripcar care trăiesc pe coastele joase nisipoase sau pe malul mlaștinilor de mangrove. Preferă ascunzișurile de pe astfel de plaje, deoarece sunt niște specii de malacostracei care dispar rapid la primul semn de pericol.

Ocypode quadrata
Ocypode quadrata

Una din aceste specii de crabi-fantomă este Ocypode quadrata care este răspândită în regiunile vestice de coastă cu plaje de nisip din Florida, Caraibe, Santa Catarina. Are obiceiul să sape ascunzători ca niște tuneluri în formă de U în nisip. Are coloritul deschis, gri, galben pal, este destul de bine camuflat pe nisip. Ochii sunt destul de mari, bine evidențiați. Hrana sa constă din scoici, moluște și insecte.

Uca perplexa
Uca perplexa

Specia Uca perplexa face parte din categoria crabilor-scripcar și se remarcă prin gheara mare de la mascul prin care atrage femela. Aceasta este galbenă și are rol în perioada de reproducere, cu ajutorul ei masculul are mai multe șanse de a capta atenția femelei. Astfel de crabi trăiesc în Insulele Ryukyu, Arhipelagul Malay, insulele din Oceanul Pacific, India, Japonia.

Ocypode gaudichaudii
Ocypode gaudichaudii

O altă specie interesantă este Ocypode gaudichaudii din insulele din Oceanul Pacific, din Chile, El Salvador, Insulele Galapagos. Se ascunde în nisipul acestor plaje, în depozitele de alge sau alte plante aduse de reflux. Poate înota foarte bine în apă și se poate deplasa rapid pe sol.

Citește și:  Rața fluierătoare cu pene (Dendrocygna eytoni), păsări monogame
Uca vocans

Uca vocans este o specie de crab-scripcar care apare pe plajele de la Marea Roșie, din Insula Madagascar, Indonezia, Zanzibar, insulele Oceanului Pacific. Are capacitatea de a săpa vizuini în nisip în formă de U, care au lungimi mari, de 50 cm. Masculul are un singur clește mai mare prin care își alungă rivalii și atrage femelele în perioada de împerechere.

Ocypode cordimanus
Ocypode cordimanus

Specia Ocypode cordimanus apare mai ales pe plajele nisipoase de la Marea Roșie. Acest crab are obiceiul de a sta ziua ascuns în vizuinile săpate în nisip, iar pe timp de noapte iese pe țărm și vânează moluște sau se hrănește cu hoituri de animale pe care le găsește în cale. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 4-5 cm și coloritul deschis, gri, cenușiu, albicios. Masculul are un clește mai mare decât celălalt, folosit pentru a ataca adversarii sau pentru a atrage femela.

Video – Specii de crabi-fantomă și crabi-scripcar din familia Ocypodidae – Uca perplexa: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.