Clasa Malacostraca cuprinde 2000 de specii diferite de crustacee care sunt răspândite în mările din toată lumea dar și în habitate terestre cu apă dulce. Acest grup de nevertebrate sunt clasificate în 349 de familii și au anumite trăsături specifice care apar doar la această familie de malacostracei. Au corpul destul de rezistent, format dintr-un înveliș ca o carapace care de cele mai multe ori are un colorit variabil.

Carapacea nu acoperă și zona abdomenului iar exoscheletul este întărit cu carbonat de calciu. Antenele sunt bine evidențiate la majoritatea speciilor, iar ochii sunt pedunculați. Din familia acestor malacostracei fac parte: crabii înotători, creveții, racii împlătoșați, homarii și alte nevertebrate de acest gen. În acest articol ne vom referi doar la crabii înotători.

Specii de crabi înotători din clasa Malacostraca:

Carcinus maenas
Carcinus maenas

Crabii înotători se remarcă prin picioarele posterioare bine dezvoltate, aplatizate, de forma unor palete largi de vâsle, care au rol de a-i ajuta să înoate ușor în mediul acvatic. Specia Carcinus maenas este numită și crabul verde datorită coloritului carapacei sale. Este răspândită în regiunile nisipoase cu bălți mâloase din America de Nord. Face parte din familia Portunidae. Este o specie agresivă care își atacă prada cu ghearele puternice de la picioare.

Necora puber
Necora puber

Specia Necora puber are corpul acoperit cu fire scurte de păr și este cel mai mare crab din familia Portunidae. Are lungimea corpului de 10 cm. Trăiește în Marea Nordului, sudul Norvegiei, vestul Mării Mediterane și nordul Oceanului Atlantic.

Citește și:  Specii de tăuni din familia Tabanidae
Callinectes danae
Callinectes danae

Specia Callinectes danae trăiește în Brazilia și Indiile de Vest. Poate avea lungimea carapacei de cel mult 5,8 cm, coloritul este foarte interesant, în nuanțe maronii-măslinii, iar picioarele albastre.

Callinectes sapidus
Callinectes sapidus

Crabul albastru (sau crabul albastru de Atlantic) este o altă specie de crustacee din familia Portunidae. Are denumirea științifică de Callinectes sapidus și poate avea lățimea carapacei de 17-23 cm, iar lungimea de 7,5-10,2 cm. De regulă, femela este mai mică decât masculul. Coloritul carapacei este verzui, maroniu sau gri, iar picioarele albăstrui. Această specie apare în estuare de fluvii si apele de coastă, în America de Nord și de Sud pe coasta Atlanticului, în Golful Mexic, Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică.

Callinectes exasperatus
Callinectes exasperatus

Specia Callinectes exasperatus este răspândită pe coasta de vest a Oceanului Atlantic și face parte din grupul crabilor înotători din familia Portunidae. Are coloritul carapacei întunecat cu reflexii albăstrui pe picioare.

Ovalipes ocellatus
Ovalipes ocellatus

Specia Ovalipes ocellatus este răspândită în apele de coastă din America de Nord. Acest crab are obiceiul să stea ascuns în nisip și este un mare prădător de moluște. Are lungimea carapacei de 7,5 cm și lățimea de 8,9 cm. Coloritul este deschis, în nuanțe galbene-gri cu reflexii violacee datorită luminii soarelui.

Specia Bathynectes longispina, Foto: sites.naturalsciences.org
Specia Bathynectes longispina, Foto: sites.naturalsciences.org

Crabul înotător Bathynectes longispina trăiește la adâncimi foarte mari, de până la 600 m și face parte din familia Polybiidae. Are carapacea roșie-portocalie, iar picioarele lungi și subțiri, în dungi albe și portocalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.