Gandacii ucigași fac parte din familia Reduviidae și alcătuiesc un grup de 6000 de specii diferite. Au obiceiul de a se hrăni cu sângele prăzii de aceea au fost numiți astfel. Vânează insecte, artropode și insecte-dăunătoare. Fac parte din ordinul Hemiptera și au un comportament de prădători.

Majoritatea speciilor nu depășesc lungimea corpului de 4 cm și nu sunt mai mici de 0,7 cm. Corpul lor este de culoare închisă cu pete contrastante și au un format îngust, destul de subțire. La tropice apar specii de astfel de gândaci care atacă omul și astfel pot transmite maladii grave cum este de exemplu boala Chagas.

Platymeris Biguttatus
Platymeris Biguttatus

Specia Platymeris Biguttatus este din regiunile afro-tropicale și este renumită pentru comportamentul ei agresiv. Are lungimea corpului de 3-3,6 cm și considerată un prădător iscusit, își merită pe deplin numele de gândac ucigaș. Cea mai periculoasă nu este mușcătura sa ci mai ales saliva toxică care poate provoca orbirea temporală.

Acest gândac este crescut în terariu ca animal de companie. Are aripile lungi, de culoare neagră cu o pată albă pe fiecare. Pe cele trei perechi de picioare lungi și înguste are căte o bandă de culoare galbenă. Capul este foarte mic, antenele lungi, subțiri, iar ochii proeminenți și compuși.

Rhynocoris annulatus
Rhynocoris annulatus

Specia Rhynocoris annulatus trăiește în Europa Centrală și de Nord, în Siberia și Kazahstan. Preferă zonele de la marginea pădurilor, luminișurile, locuri cu plante lemnoase. Are corpul negru, picioarele lungi, subțiri cu benzi roșii. Are lungimea corpului de 1,2-1,4 cm. Acest gândac ucigaș poate fi recunoscut ușor după petele roșii care contrastează cu coloritul negru al corpului. Este un mare prădător de insecte. Poate devora chiar și insecte mai mari decât el.

Citește și:  Top 10 cei mai mari păianjeni din lume
Rhynocoris iracundus
Rhynocoris iracundus

Specia Rhynocoris iracundus are lungimea corpului de 1,3-1,7 cm. Trăiește în regiunile uscate din Europa Centrală, China, Asia Centrală și zona de sud a coastei Mediteranei. Are corpul robust, cu model în culori de roșu și negru. Pe partea inferioară a corpului are coloritul roșu cu pete negre. Picioarele sunt subțiri și prezintă și ele combinația de culori roșu și negru. Acest gândac este un prădător de insecte chiar mai mari decât el.

Reduvius personatus
Reduvius personatus

Specia Reduvius personatus face parte din familia Reduviidae a gândacilor ucigași și este răspâdită în Europa Centrală, Asia Mică, America de Sud și de Nord, Australia și Africa de Nord. Apare cam peste tot, în gropi de gunoi, în case părăsite, în cuiburi de păsări abandonate, etc.

Are lungimea corpului de 1,5-1,9 cm și coloritul foarte închis, maro sau negru. Vânează artropode și insecte. Larvele au secreții lipicioase datorită unor glande speciale și în acest mod, cu ajutorul lor, prinde particule de praf și de murdărie pe spate și pe picioare, corpul lor fiind astfel camuflat de animalele de pradă.

Video – Găndaci Rhynocoris annulatus: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.