Familia Nephropidae cuprinde cele mai mari crustacee – homarii – care au și importanță economică mare. Aceste decapode fac parte din clasa Malacostraca și pot avea lungimea corpului de până la 1 m. Se remarcă pein carapacea cilindrică, tare, care este prevăzută cu șanțuri transversale. În partea posterioară a corpului are coada ce se termină cu un evantai ce il ajută în deplasare.

Homarus gammarus
Homarus gammarus

Cea mai cunoscută specie este homarul comun care are denumirea științifică Homarus gammarus. Partea superioară a corpului este albastră, iar cea inferioară gălbuie. Este răspândit pe coastele Mării Negre, Mării Mediterane și ale Oceanului Atlantic. Poate avea lungimea corpului de cel mult 60 cm.

Homarus americanus
Homarus americanus

Specia Homarus americanus apare pe coastele Atlanticului din Canada și SUA. De asemenea, apare pe coastele Carolinei de Nord și Labrador. Are lungimea corpului de 25 cm și greutatea de 0,5 kg.

Homarinus capensis
Homarinus capensis

Specia Homarinus capensis face parte din familia Nephropidae, are coloritul roșu coral și carapacea de 4-5 cm lungime. Trăiește de-a lungul coastei Africii de Sud. Preferă apele de coastă, de adâncime mică.

Citește și:  Specii de nevertebrate krill din familia Euphausiidae
Metanephrops japonicus, Foto: flamboyantlyfishyfotos.com
Metanephrops japonicus, Foto: flamboyantlyfishyfotos.com

Specia Metanephrops japonicus este răspândită de-a lungul coastei Pacificului din Japonia. Are lungimea carapacei de 3-7 cm și corpul lung de cel mult 20 cm. Această specie este considerată o delicatesă culinară în Japonia.

Nephrops norvegicus
Nephrops norvegicus

Specia Nephrops norvegicus este un crustaceu din nord-vestul Oceanului Atlantic, Marea Negră și Marea Mediterană. Este o specie apreciată de pescari, folosită frecvent ca delicatesă gastronomică. Are coloritul portocaliu-roșiatic-deschis, lungimea corpului este de aproximativ 20 cm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.