Fluturii din familia Lycaenidae se numesc lycanide și sunt foarte frumos colorați. Majoritatea speciilor sunt mici, nu depășesc anvergura aripilor de 1,5-5 cm. Între mascul și femelă apare un dimorfism sexual pronunțat, pus în evidență de coloritul aripilor atât de interesant în diferite nuanțe.

Familia Lycaenidae cuprinde 6000 de specii de astfel de fluturi, care sunt răspândiți îndeosebi în regiunile calde. Interesant la aceste specii este faptul că omizile lor produc un lichid ce este consumat de furnici, de aceea lycanidele sunt în asociere cu mușuroaiele de furnici sau cu așa numitele plante-gazdă. Omizile acestor fluturi au corpul aplatizat și sunt consumatoare de plante și prădătoare de insecte mici.

Thecla Coronata
Thecla Coronata

Specia Thecla Coronata apare în America de Sud în pădurile tropicale și este foarte frumos colorată. Aceasta este una din cele mai mari specii ale familiei Lycaenidae. Are anvergura aripilor de aproximativ 6 cm și a fost găsită și în America Centrală. Are aripile mari, cele posterioare sunt terminate cu 2 cozi lungi și subțiri, iar partea superioară a aripilor anterioare este puternic irizată.

Femela este foarte frumos colorată în nuanțe intense de albastru strălucitor și are pe aripile posterioare niște pete roșii, iar masculul se remarcă printr-un desen de culoare în diferite nuanțe de verde irizant, negru, auriu și grena.

Citește și:  Vezi poze cu cele mai mari insecte din lume
Thecla Betulae
Thecla Betulae

Specia Thecla Betulae este răspândită în regiunile cu păduri de foioase și pomi fructiferi din Asia și Europa. Are aripile în nuanțe maronii cu pete portocalii, iar pe aripile inferioare prezintă și dungi albe, fine, și cozi scurte de culoare închisă. Acești fluturi zboară în perioada lunilor iulie-octombrie și preferă mai ales zonele cu arbuști de trandafiri, pruni, mesteceni și porumbar deoarece larvele lor se hrănesc cu fruzele acestor tipuri de copaci.

În perioada de reproducere femela depune mici ouă albe pe lângă mugurii copacilor, apoi după o perioadă de timp apar larvele care încep să se hrănească cu partea inferioară a frunzelor, unde sunt mai greu de detectat.

Lycaena Phlaeas
Lycaena Phlaeas

Specia Lycaena Phlaeas trăiește în regiunile cu pășuni din America de Nord, Africa de Nord, Europa, Japonia și Asia. Este întâlnită la altitudini foarte mari, de până la 2000 m. Fluturii au anvergura aripilor de 2,2-2,7 cm, iar omizile au corpul de aproximativ 1,5 cm lungime.

Video – Fluturi din familia Lycaenidae: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.