Încrengătura Hemichordata cuprinde 85 de specii de nevertebrate foarte ciudate. Particularitatea lor constă tocmai în faptul că au anumite caracteristici ce apar la animalele vertebrate și anume o coardă nervoasă și perforații faringiene. Coarda se găsește de-a lungul spatelui și apare și la vertebrate, doar că aspectul ei diferă de la o specie la alta. Un lucru este sigur însă că hemicordatele fac parte din lumea nevertebratelor și sunt organisme destul de rare.

Nevertebrate, Încrengătura Hemichordata
Nevertebrate, Încrengătura Hemichordata

Toate speciile de hemicordate au corpul alcătuit din gât, trunchi lung și probocist, deci în total trei părți. Corpul lor poate avea lungimea de 1,2-2,5 cm. Hemicordatele trăiesc în toată lumea, se aseamănă cu viermii, pot fi prezente pe malul mării, în nisip și alte habitate, dar mai ales în zone delimitate de maree sau pe fundul mării.

Unele specii sunt sedentare, altele autonome, ca niște viermi. Speciile sedentare pterobranchii au trunchiul ca un sac ce are la final o tulpină, care dacă se leagă de altă hemicordată și tot așa, poate duce la formarea unei colonii. Speciile autonome prezintă trunchiul lung și asemănător viermilor, acesta nu are tulpină dar are anus în partea posterioară.

Citește și:  Acul-de-mare (Syngnathus acus) și ața-de-mare (Nerophis ophidion), pești marini asemănători caluților-de-mare
Specii de hemicordate, Foto: imgarcade.com
Specii de hemicordate, Foto: imgarcade.com

La aceste specii de nevertebrate din încrengătura Hemichordata reproducerea este sexuată și asexuată, se realizează prin înumugurire și fragmentare. Majoritatea speciilor au obiceiul de a-și săpa ascunzători în sedimentele marine, ca niște tuneluri lungi, în formă de U. Hrana lor constă din conținut organic pe care îl găsesc printre sedimentele sau prin nămolul de pe fundul mării. De asemenea, filtrează și particule organice care sunt resturi de alge plutitoare.

Hemicordate, Foto: imgarcade.com
Hemicordate, Foto: imgarcade.com

Una din speciile cele mai cunoscute este Balanoglossus australiensis, care prin aspectul ei poate fi confundată cu un vierme. De-a lungul trunchiului are numeroase fante ce îndeplinesc rolul de branhii. Un exemplar de acest fel poate avea și lungimea de 1 m. Există mai multe specii ale genului Balanoglossus care trăiesc îngropate în sedimentele de pe fundul mării. Cea mai mare specie este Balanoglossus gigas care poate ajunge la lungimea de 1,5 m.

Video – Încrengătura Hemichordata:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.