Familia Cosmetidae este alcătuită din 450 de specii diferite de păianjeni cu picioare lungi. Interesant este modul cum își țin aceste artropode picioarele, mai ales că sunt foarte lungi și subțiri, par oarecum împrăștiate.

De asemenea, coloritul acestor nevertebrate este inexpresiv și doar la speciile tropicale se poate vorbi de nuanțe vii de verde și galben. Un lucru foarte ciudat și caracteristic acestor specii de cosmetide este capacitatea lor de a-și schimba culoarea în doar câteva săptămâni și astfel de a reuși să se camufleze cât mai bine în mediul lor natural.

Specia Vonones - Familia Cosmetidae
Specia Vonones – Familia Cosmetidae

Cosmetidele trăiesc în toate regiunile tropicale ale Americii de Sud și de Nord. Pot fi observate pe sol, prin vegetația aflată în stare de putrefacție, pe sub pietre, pe sub buștenii culcați la pământ, pe scoarța copacilor, etc.

Aceste artropode au lungimea corpului destul de mica, cuprinsă între 0,5-1,1 cm. Întotdeauna femela este mai mare decât masculul, are apendicele mai scurt și chelicerele mai mici. În plus față de mascul, femela are un ovipozitor cu ajutorul căruia își depune ouăle în crăpăturile de pe sol, în perioada de reproducere. În apropiere de chelicere aceste nevertebrate au mici pedipalpi, iar ochii sunt poziționați pe o ,,turelă” care are denumirea de ocularium.

Citește și:  Află despre ambițiosul proiect al miliardarului Clive Palmer: cel mai mare parc de dinozauri din lume și vasul Titanic II

Cosmetidele sunt endemic din Lumea Nouă, apar în America dar și în Insulele Caraibe. Lipsesc din Chile, dar pot fi găsite în Brazilia de Sud și Argentina.

Vonones sayi
Vonones sayi

Una din cele mai cunoscute specii de artropode cosmetide este Vonones sayi. Trăiește în Panama și este un păianjen veninos. Spunem aceasta deoarece are capacitatea de a secreta o substanță toxică cu ajutorul picioarelor din față și astfel se apără de prădători. Corpul său este grăsuț, îndesat, de culoare maronie, iar picioarele sunt foarte subțiri și lungi. Ochii sunt foarte apropiați unul de altul, iar lângă chelicere are mici pedipalpi.

O altă specie din familia Cosmetidae este Paecilaemula smaragdula care are picioarele foarte subțiri și lungi, iar corpul albicios pe margini și negru cu pete portocalii pe partea dorsală.

Specia Sibambea, Foto: opiliones.wikia.com
Specia Sibambea, Foto: opiliones.wikia.com
Specia Metarhaucus, Foto: opiliones.wikia.com
Specia Metarhaucus, Foto: opiliones.wikia.com

Specia Metarhaucus și Sibambea trăiesc în Ecuador.

Video – Familia Cosmetidae, Vonones sp. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.