Arahnidele din ordinul Solifugae alcătuiesc un grup de 200 de specii diferite de păianjeni și scorpioni care nu au glande cu venin. Au un mod foarte simplu de a-și captura prada, o prind cu padipalpii din față, de forma unor picioare și care sunt prevăzute cu niște pernițe ce pot ține bine victima, apoi o ucid rapid și o mărunțesc cu ajutorul chelicerelor uriașe ce par a fi o pereche de clești.

Familia Solpugidae cuprinde numeroase specii de solpugizi care trăiesc mai ales în Asia de Vest și Africa. Preferă regiunile cu sol nisipos sau bine afânat, deoarece au obiceiul să se ascundă în stratul de suprafață sau pe sub pietre și buștenii culcați la pământ.

Solpugizii se mai numesc și păianjeni-soare, au patru perechi de picioare prevăzute cu clești, o pereche de padipalpi cu pernițe de susținere a prăzii și chelicere orientate înainte. Majoritatea speciilor sunt mici, pot avea lungimea corpului cuprinsă între 0,6-6 cm și coloritul în nuanțe gălbui, maronii. Hrana lor constă din termite și alte nevertebrate mici.

Specia Metasolpulga picta, Foto: elmundodelosinsectos13.blogspot.ro
Specia Metasolpulga picta, Foto: elmundodelosinsectos13.blogspot.ro

Specia Metasolpulga picta este răspândită în regiunile uscate și călduroase din deșertul din Namibia, al Africii de Sud-Vest. Această specie nu este veninoasă, dar mușcă dacă este provocată și simte că este în pericol.

Citește și:  Ciocănitoarea pestriță mare, considerată una din cele mai inteligente păsări

Arahnidele din familia Ammotrechidae se numesc ammotrechizi și trăiesc în regiunile aride din America de Nord și de Sud, dar și în Insulele Caraibe. Sunt specii foarte mici, au lungimea corpului de 0,4-2 cm și coloritul maroniu. Majoritatea speciilor trăiesc ascunse prin buștenii culcați la pământ sau în zone aride cu stânci. Au obiceiul să pătrundă în galerii săpate de insecte în scoarța de copaci sau în galerii construite de termite.

Specia Ammotrechella stimpsoni este răspândită în America de Nord, mai ales în Florida și Mexic. Hrana sa constă din mici nevertebrate și arahnide, din termite, paianjeni și scorpioni, le prind cu ajutorul cleștilor picioarelor, le susțin cu picioarele din față și le mestecă cu chelicerele ca niște clești din partea anterioară a capului. Există și specii care se atacă și se mănâncă între ele, canibalismul fiind observat frecvent la astfel de ammotrechizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.