Doar in Insulele Filipine traieste un grup de pasari arboricole asemenea scortarilor din alte regiuni, care fac parte din familia Rhabdornithidae. Familia este reprezentata de doua specii (sau trei specii dupa unii cercetatori) scortarul comun si scortarul cu cap dungat. Scortarul filipinez comun traieste la altitudini mai mari de 900 m si prefera zonele impadurite. Cea de-a doua specie este intalnita la altitudini mai mici insa este si ea o mare consumatoare de insecte si o iubitoare de paduri.

Ambele sunt pasari cantatoare si au capacitatea sa alerge rapid pe trunchiurile si ramurile copacilor. Adesea astfel de pasari sunt observate cum se catara pe trunchiul unui copac la fel ca o ciocanitoare cautand cu ciocul insecte si larve de insecte prin fisurile scoartei. Desi insectele reprezinta baza nutritiei lor, se hranesc si cu fructe mic sau nectarul extras din corola florilor.

In perioada clocitului isi aranjeaza cuibul in scorburi de copaci si il captuseste cu muschi, pentru a depune ouale si creste apoi puii. Ouale sunt clocite doar de femela, iar apoi puii sunt hraniti de ambii parinti.

Scortarul cu cap dungat are denumirea stiintifica de Rhabdornis mystacalis si cuprinde doua subspecii Rhabdornis mystacalis ssp. minore si Rhabdornis mystacalis ssp. mystacalis.

Rhabdornis inornatus
Rhabdornis inornatus

Cea de-a doua specie este scortarul maro cu cap dungat sau Rhabdornis inornatus care se prezinta sub patru subspecii: Rhabdornis inornatus ssp. Inornatus, Rhabdornis inornatus ssp. Alaris, Rhabdornis inornatus ssp. Rabori si Rhabdornis inornatus ssp. Leytensis.

Specialistii spun ca ar exista si o a treia specie numita scortarul mare cu cioc dungat sau Rhabdornis grandis.

La aceste specii dimorfismul sexual dintre mascul si femela este dat de nuantele de culori ale penajului. Ca aspect general toate au lungimea corpului de aproximativ 15 cm, picioarele puternice, terminate fiecare cu degete lungi si gheare ascutite, iar ciocul destul de robus, usor curbat in fata, iar limba cu suprafata aspra pentru a colecta hrana.

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare inchisa. Aceste pasari au penajul in culori inchise cu nuante maronii pe partea dorsala si luminoase pe cea ventrala. Aripile sunt lungi si rotunjite pe margini, le ofera posibilitatea sa zboare cu usurinta, iar coada este lata si taiata scurt. Cantecul lor este ascutit si cuprinde sunete variate.

Scortarul filipinez face parte din ordinul Passeriformes.

Video – Specii de pasari cantatoare – Scortarul filipinez Rhabdornis mystacalis:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.