Cardinalul comun (Cardinalis cardinalis) este una dintre cele mai cunoscute și iubite specii de păsări din America de Nord, datorită penajului său vibrant și cântecului său melodios.
Cardinalul comun (Cradinalis cardinalis) este o pasare cantatoare care populeaza marginile padurilor si gradinile din estul Americii de Nord, Texas, Mexic, Canada, Belize, Guatemala, Insulele Bermude. In Peninsula Iberica este o pasare de trecere. Nu este o pasare migratoare insa are obiceiul de a se deplasa pentru a gasi locurile bogate in hrana sa preferata si a evita conditiile climatice vitrege. Uneori poate fi observata in peisajul uman, in gradinile si parcurile publice din orasele mari.
Caracteristici fizice ale cardinalului comun
Este o pasare de talie medie, are lungimea corpului de 21-23 cm, greutatea de 45 g si anvergura aripilor de 25-31 cm. Dimorfismul sexual la aceasta specie este foarte evident, femela este intotdeauna mai mica decat masculul, cantareste mai putin si are penajul diferit fata de acesta.
Penajul masculului este predominant rosu-stralucitor, pe spate si pe aripi este putin mai inchis, iar masca faciala este neagra. La femela penajul in mare parte este in nuante de bej sau masliniu-galbui, pe aripi si coada in tonuri de culori gri-rosiatice, iar masca faciala este gri-inchis spre negru. Atat la femela, cat si la mascul, creasta de deasupra capului este bine evidentiata.
Ciocul este puternic si gros, de forma conica si de culoare portocalie. Pasarile tinere au penajul la fel ca al femelelor, iar cu timpul acesta se schimba ca al adultilor, in functie de sexul fiecareia. Picioarele sunt gri sau rosiatice, iar ochii sunt mari si rotunzi, cu irisul de culoare neagra.
Habitatul și distribuția geografică
Masculul este teritorial, isi marcheaza zona zburand din copac in copac, scotand sunete stridente asemanatoare unui fluierat. In cazul in care alti masculi patrund pe teritoriul sau devine agresiv si se lupta cu ei pana ii determina sa plece. In caz de pericol – cand sunt amenintati de pasarile rapitoare sau alti pradatori – produc o serie de sunete de alerta prin care se avertizeaza intre ei. Cu cat pericolul este mai mare cu atat si sunetele scoase sunt mai stridente.

Comportamentul și obiceiurile de viață
Masculul are un rol important in construirea cuibului, el este cel care aduce materiale vegetale necesare – bucati si fasii inguste de scoarta de copac, crengute, fire de iarba uscate si altele. Cuibul este amenajat doar de femela, in forma de ceasca, pe ramura groasa a unui copac sau intr-un arbust, la o inaltime de peste 1 m fata de sol.
Masculul si femela formeaza perechi pe viata, ei raman alaturi unul de altul chiar si in afara perioadei clocitului. In perioada de imperechere femela depune 3-4 oua netede si lucioase. Culoarea lor poate varia de la alb la verde si albastru deschis, cu pete mici gri sau maronii. Ouale sunt clocite timp de aproximativ 2 saptamani de femela, apoi dupa eclozarea lor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti cu larve de insecte de parinti.
Hrana și rolul său în ecosistem
Hrana lor consta din seminte, insecte, fructe si cereale. Mananca cu placere lacuste, greieri, gandaci, melci, fructe de padure, flori, seminte de floarea-soarelui, ovaz, porumb si alte plante graminee.
Cardinalul comun face parte din ordinul Passeriformes, familia Cardinalidae. Speranta de viata la cardinalul comun este de 28 de ani in conditii de captivitate si de 10-15 ani in mediul sau natural. Este cunoscut si sub numele de cardinalul de nord sau cardinalul rosu si nu este o specie in pericol de disparitie.
Importanța cardinalului comun în cultură și mitologie
Cardinalul comun are o semnificație specială în cultura populară și mitologia americană. În multe regiuni, este considerat un simbol al speranței și al iubirii eterne datorită obiceiului său de a forma perechi pe viață. În tradițiile indigene, apariția unui cardinal este văzută ca un mesaj spiritual sau un semn norocos. De asemenea, cardinalul este pasărea oficială a șapte state americane, inclusiv Illinois, Kentucky și Ohio.
Video – Cardinalul comun (Cradinalis cardinalis):