Cintezoiul cu cap plusat este singura specie care face parte din genul Catamblyrhynchidae. Aceasta pasare vioaie traieste in regiunile cu poieni si paduri alpine tropicale si subtropicale din Ecuador, Peru, Boliva, Venezuela, Columbia si nordul Argentinei. Poate fi observata la atitudini cuprinse intre 1800-2900 m.

Are lungimea corpului de 14 cm si penajul roscat-maroniu pe partea ventrala, negru-cenusiu pe partea dorsala. Aripile sunt mici si ascutite, in nuante de culori cenusii-inchise, acelasi colorit il are si coada lunga si bifurcata. Particularitatea acestei specii consta in pata galbena-stralucitoare de pe crestetul capului care poate fi asemanata cu o sapca.

De la ea ii vine si denumirea de cintezoiul cu cap plusat. De asemenea, caracteristic acestei specii este si zona neagra de la ceafa care contrasteaza puternic cu restul penajului de pe cap. Ochii sunt mari si rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, foarte aproape de baza ciocului, au irisul de culoare maro.

Catamblyrhynchus diadema

Ciocul este mare si gros, foarte rezistent, are un colorit intunecat, la cele mai multe exemplare este negru. Picioarele sunt scurte si robuste, au un colorit gri-inchis, se termina cu cate trei degete indreptate inainte si un al patrulea inapoi, toate inzestrate cu gheare tari, ascutite si puternic curbate.

Citește și:  Cormoranul cu moț dublu (Phalacrocorax auritus), specie unică de cormoran din America de Sud

Despre modul lor de reproducere cat si conditiile de viata se cunosc putine aspecte pana in prezent. Cert este ca aceste pasari traiesc in regiunile cu poieni deschise si paduri si misuna toata ziua prin vegetatia de pe sol si tufisurile dese in cautare de hrana, de insecte, gandacei si larve de insecte. Cantecul lor este suierator si strident, puternic si variat, cu triluri multiple si repetitive.

Cintezoiul cu cap plusat face parte din ordinul Passeriformes, familia Thraupidae si nu este o specie in pericol de disparitie. Foarte multe exemplare se gasesc in Anzii Cordilieri ai Americii de Sud.

Video – Cintezoiul cu cap plusat (Catamblyrhynchus diadema):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.