Dropia haubara este una dintre cele 22 de specii de dropii ale familiei Otidae, una dintre cele mai bine adaptate la conditiile desertice. Ea bea apa foarte rar, reuseste sa-si asigure necesarul de lichid doar din hrana. Aceasta pasare traieste in stepele si savanele din Insulele Canare, Asia si Africa de Nord.

In tinuturile Asiei apare mai ales in Muntii Altai la granita cu Rusia, in desertul Betpaqdala la est de Kazakhstan, la vest de Mongolia, in Arabia Saudita, la est de Sudan, la sud de Desertul Negev, in Maroc, Libia si Algeria. De asemenea, este distribuita in savanele, stepele si zonele semi-desertice din Australia.

Dropia haubara este o pasare nemigratoare care prefera habitatul desertic si semi-desertic, cu stepe, preerii si savane, uneori din apropierea mlastinilor sau chiar din peisajul agricol. Are lungimea corpului de 65-75 cm si greutatea de 1,5-3 kg. Masculul este mai viu colorat si este mai mare decat femela.

De regula pasarea adulta are penajul obscur, pe partea dorsala de culoarea bronzului cu numeroase pete maronii, in rest mai deschis, bej, albicios, crem. Desi are aripile mari si poate zbura foarte bine isi petrece mai mult timpul pe sol. Paseste tacticos pe terenul desertic si isi cauta cu atentie hrana sa preferata.

Dropia haubara
Dropia haubara

Culege tot felul de seminte, muguri, mladite, mici reptile, mai ales soparle, dar si insecte. Are capul mare, gatul de lungime medie si destul de gros. Picioarele sunt groase si puternice, nu foarte lungi, terminate cu degete scurte acoperite cu piele groasa, adaptate foarte bine la mersul pe sol.

Citește și:  Cocorul carstei (Aramus guarauna), o pasăre răspândită în toată lumea

In perioada de imperechere masculul curteaza femela alergand cu pasi marunti si rapizi in jurul ei, cu creasta si gulerul ridicate. Isi face cuibul pe sol intr-o mica adancitura si il captuseste cu putina vegetatie uscata. Femela depune o ponta de 2-4 oua de culoare deschisa – crem cu pete intunecate.

Ouale sunt clocite timp de 20-30 de zile, apoi eclozeaza si apar puii care sunt hraniti cu insecte si larve de insecte de pasarile adulte. Maturitatea sexuala la aceste pasari are loc la varsta de 2 ani. Perechile raman impreuna numai pe perioada clocitului, in majoritatea cazurilor un timp foarte scurt.

Dropia haubara este o specie in pericol de disparitie, astazi se afla sub ocrotirea legii. Cu ani in urma aceasta pasare era foarte apreciata in regiune fiind des vanata cu soimi, astfel numarul de exemplare a scazut foarte mult si vanatul ei a fost interzis. Ca specie face parte din ordinul Gruiformes si are denumirea stiintifica Chlamydotis undulata.

Video – Dropia haubara (Chlamydotis undulata): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.