Fugaciul rosu este o pasare migratoare care apare in intreaga lume, exceptie facand Antarctica. Vara numeroase exemplare pot fi vazute in tundra din Europa, America, Groenlanda, Alaska, Scotia, Islanda, Siberia etc. In lunile de iarna migreaza pe coasta Africii de Vest, Australia, Asia, Florida, Argentina de Sud si Patagonia. Deseori este asociat cu fugaciul de tarm sau pasarile de balta deoarece are obiceiul de a-si cauta hrana in apele de adancimi foarte mici, in terasele namoloase, iazuri si lagune.

Are lungimea corpului de 23-25 cm, deschiderea aripilor de 57-62 cm si greutatea de 100-225 g. Penajul este asemanator la ambele sexe. Pe partea dorsala negru cu maro si penele marginite cu alb, aripile sunt predominant negre pe partea exterioara, iar la interior sunt albe si pot fi observate cand pasarea si le tine intinse in timpul zborului. Pe partea ventrala coloritul este portocaliu-maroniu, la fel si pe gat si zona de deasupra ochiului, iar in jurul ciocului este alb. Penajul pasarilor tinere se aseamana cu cel al adultilor. Coada este scurta, pare taiata drept, are penele negre, iar lungimea ei este de 5,7-6,3 cm. Ciocul este lung si drept, de culoare neagra, iar picioarele sunt subtiri si destul de scurte, au un colorit intunecat. Ochii sunt rotunzi si mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare maro-inchis.

Calidris canutus, Foto: bird-ukraine.pp.ua

In perioada de reproducere pot fi vazute perechi de fugaci care isi incep jocurile de imperechere in locurile de cuibarit. Masculul obisnuieste sa zboare drept in sus batand puternic si des din aripi, apoi sa planeze o vreme in aer scotand sunete caracteriste pentru a impresiona femela apoi coboara langa aceasta. Cuibul este realizat pe sol, intr-o zona plana ascunsa intre ierburile bogate ale tundrei, pasarea sapa o gaura in pamant si o captuseste cu muschi si fire de iarba uscata. Cuibul nu este foarte mare, are diametrul de 11 cm si adancimea de 5 cm. Dupa imperechere femela depune o singura ponta formata din 3-4 oua care sunt clocite o perioada de ambele pasari, apoi doar de mascul deoarece pasarea-mama paraseste cuibul cu putin inainte de eclozarea acestora. Dupa eclozarea oualor apar puii care ies din cuib si se hranesc din prima zi singuri. Aceaste pasari calatoresc si 12 000 de km pentru a se imperechea, pentru a ajunge in locurile de clocit. Hrana lor consta din larve, melci, mici crustacee si bivalve, uneori si plante.

Fugaciul rosu face parte din ordinul Charadriiformes, familia Scolopacidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Fugaciul rosu (Calidris canutus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here