Mesita cu pieptul alb (Mesitornis variegata) este o pasare mica de padure care traieste exclusiv in Insula Madagascar.

Are penajul interesant colorat, capul prezinta trasaturi faciale neuniforme – dungi albe si crem deasupra si dedesubtul ochilor si pe pometi. Creasta este maro, zona gatului are benzi maro si crem, pieptul este alb, cu mici pete maronii spre zona abdominala, umerii si partea superioara a spatelui au o nuanta de gri, in rest partea dorsala este maro-inchisa, iar partea ventrala mai deschisa. Ciocul este scurt, ascutit si de culoare inchisa.

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul negru sau maro. Aripile sunt scurte si rotunjite, de aceea mesita cu pieptul alb zboara foarte rar, picioarele nu sunt foarte lungi dar par robuste – tipice unei pasari care se deplaseaza mult pe sol. Un exemplar adult ajunge la lungimea corpului de 31 cm si greutatea de 100-111 g. Intotdeauna masculul este putin mai mare si mai greu decat femela.

Mesitornis variegata, Foto: kpinet.com
Mesitornis variegata, Foto: kpinet.com

Mesita cu pieptul alb populeaza padurile cu tufisuri dese, printre care se misca cu abilitate, scormoneste mereu cu ghearele ascutite de la picioare dupa micile nevertebrate cu care se hraneste. Traieste in grupuri familiare mici, alcatuite din 2-4 exemplare si este o pasare nemigratoare.

Citește și:  Cormoranul cu moț dublu (Phalacrocorax auritus), specie unică de cormoran din America de Sud

Prefera sa manance mai ales insecte, larve de insecte, paianjeni si gandacei, iar uneori cantitati mici de fructe si seminte. In perioada clocitului – din luna octombrie pana in luna aprilie – femela isi face cuibul intr-o tufa sau pe ramurile unui copac, la 1-3 m fata de sol, il construieste ca o masa incalcita de vegetale, crengute, fire de iarba uscate, frunze etc. Ponta este formata din 3 oua care sunt clocite doar de femela.

Dupa eclozarea oualor apar puii care au corpul acoperit cu puf de culoare rosiatica-maronie si sunt hraniti si protejati atat de mascul, cat si de femela. Puii raman alaturi de parinti pana cand este depusa urmatoarea ponta anul urmator, iar uneori si mai mult, pana la doi ani.

Mesita cu pieptul alb face parte din ordinul Mesitornithiformes, familia Mesitornithidae si este o specie vulnerabila, considerata in pericol de disparitie datorita vanatului excesiv, dar si distrugerii habitatului natural prin incendiile forestiere si defrisarile mari.

Video – Mesita cu pieptul alb (Mesitornis variegata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.