In regnul vegetal se foloseste adesea termenul de ,,fosila vie” care se refera la anumite plante actuale (ce se aseamana cu resturile fosile descoperite de paleontologi) si care au caractere arhaice.

In era Cenozoica, in epoca Pleocenului exista arborele Ginkgo care in prezent se gaseste in sud-estul Chinei. Singura specie a acestui arbore care apare astazi este cunoscuta sub numele de Ginkgo biloba. Este o adevarata ,,fosila vie” supranumita ,,arborele pagodelor”.

Ginkgo biloba
Ginkgo biloba

Unul dintre cei mai cunoscuti arbori ai Mexicului este Taxodium. Acesta face parte din familia Taxodiacee, care cuprinde zeci de genuri de arbori actuali. Astfel de specii taxodiacee au existat in perioadele geologice, in emisfera nordica, pe teritoriul unde azi se afla Asia, Europa si Asia.

Taxodium
Taxodium

In Paleozoicul inferior aparea alga coloniala Botryococcus Brauni care exista si azi.

Botryococcus Brauni
Botryococcus Brauni

In regiunile Africii de Sud apare o specie cunoscuta cu numele de Welwitschia Mirabilis care face parte din clasa Gnetales (a unor plante bizare). Are tulpina de cel mult 1 m, iar partea superioara este impartita in doua, fiecare parte are frunze mari, lungi de 3-4 m, cu nervuri paralele.

Welwitschia Mirabilis
Welwitschia Mirabilis

Ferigile arborescente ocupau un areal foarte larg in perioadele geologice, astazi exista specii care au supravietuit si se gasesc in zonele unde climatul este cald, in Australia si sud-estul Asiei. Ele apartin familiei Cyatheaceae si se remarca prin aspectul lor impresionant, au tulpina inalta de cativa metri, la partea superioara prezinta un cerc de frunze mari, iar trunchiul este simplu si solzos, acoperit cu urme de frunze cazute.

Citește și:  Top 10 cei mai populari dinozauri, vezi cum sunt clasificați
Ferigile arborescente
Ferigile arborescente

In regiunile tropicale si subtropicale exista specii de arbori care fac parte din familia Lauraceae si care au existat in tertiar in zonele mai nordice. Dintre lauraceae fac parte arborele de camfor, dafinul si arborele de scortisoara.

arborele de camfor
arborele de camfor

Dintre speciile de angiosperme care apareau cu milioane de ani in urma astazi atentia ne este retinuta de o specie de arbore din Africa tropicala – baobabul – ce are denumirea stiintifica de Adansonia digitata si numele popular de ,,painea maimutelor”, ,,copacul butoi” sau ,,copacul cu capul in jos”. Baobabul are tulpina uriasa, cu diametrul de 10-15 m, inaltimea de 19 m, iar coroana este imensa. Fructele sale sunt hrana preferata a maimutelor.

baobab
baobab

In baltile fluviilor din Brazilia creste frecvent nufarul Victoria Regia care are frunzele cele mai impunatoare din clasa nuferilor, cu diametrul de pana la 2 m, iar florile se deschid seara si se inchid dimineata, sunt parfumate si au diamerul de 25-40 cm.

Victoria Regia
Victoria Regia

In Asia, in padurile tropicale apare planta Rafflesia Arnoldi care duce o viata parazitara, bobocii sai florali enormi (cu diametrul florii de 1 m si greutatea de 7 kg) ies la suprafata solului printre radacinile mari ale arborilor seculari.

Rafflesia Arnoldi
Rafflesia Arnoldi

In jungla Amazonului creste specia Manicaria Saccifera care are frunzele cu lungimea de 10 m, considerate cele mai mari din tot regnul vegetal.

Manicaria Saccifera
Manicaria Saccifera

In regiunile montane din Djawa apare gigantul bambusilor, un arbore care are denumirea stiintifica de Gigantochloa Maxima. Acesta ajunge inalt de 46 m si se dezvolta foarte rapid, poate creste pana la 12 m in 3 luni.

Gigantochloa Maxima

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.