In regnul vegetal se foloseste adesea termenul de ,,fosila vie” care se refera la anumite plante actuale (ce se aseamana cu resturile fosile descoperite de paleontologi) si care au caractere arhaice.
De la Ginkgo biloba, cunoscut drept „arborele pagodelor”, până la Welwitschia mirabilis, plantele primitive ne arată cum natura reușește să se adapteze și să persiste.
Ginkgo biloba
In era Cenozoica, in epoca Pleocenului exista arborele Ginkgo care in prezent se gaseste in sud-estul Chinei. Singura specie a acestui arbore care apare astazi este cunoscuta sub numele de Ginkgo biloba. Este o adevarata ,,fosila vie” supranumita ,,arborele pagodelor”.
Taxodium
Unul dintre cei mai cunoscuti arbori ai Mexicului este Taxodium. Acesta face parte din familia Taxodiacee, care cuprinde zeci de genuri de arbori actuali. Astfel de specii taxodiacee au existat in perioadele geologice, in emisfera nordica, pe teritoriul unde azi se afla Asia, Europa si Asia.
Botryococcus Brauni
In Paleozoicul inferior aparea alga coloniala Botryococcus Brauni care exista si azi.
Welwitschia Mirabilis
In regiunile Africii de Sud apare o specie cunoscuta cu numele de Welwitschia Mirabilis care face parte din clasa Gnetales (a unor plante bizare). Are tulpina de cel mult 1 m, iar partea superioara este impartita in doua, fiecare parte are frunze mari, lungi de 3-4 m, cu nervuri paralele.
Ferigile arborescente
Ocupau un areal foarte larg in perioadele geologice, astazi exista specii care au supravietuit si se gasesc in zonele unde climatul este cald, in Australia si sud-estul Asiei. Ele apartin familiei Cyatheaceae si se remarca prin aspectul lor impresionant, au tulpina inalta de cativa metri, la partea superioara prezinta un cerc de frunze mari, iar trunchiul este simplu si solzos, acoperit cu urme de frunze cazute.
Lauraceae
In regiunile tropicale si subtropicale exista specii de arbori care fac parte din familia Lauraceae si care au existat in tertiar in zonele mai nordice. Dintre lauraceae fac parte arborele de camfor, dafinul si arborele de scortisoara.
Baobab
Dintre speciile de angiosperme care apareau cu milioane de ani in urma astazi atentia ne este retinuta de o specie de arbore din Africa tropicala – baobabul – ce are denumirea stiintifica de Adansonia digitata si numele popular de ,,painea maimutelor”, ,,copacul butoi” sau ,,copacul cu capul in jos”. Baobabul are tulpina uriasa, cu diametrul de 10-15 m, inaltimea de 19 m, iar coroana este imensa. Fructele sale sunt hrana preferata a maimutelor.
Victoria Regia
In baltile fluviilor din Brazilia creste frecvent nufarul Victoria Regia care are frunzele cele mai impunatoare din clasa nuferilor, cu diametrul de pana la 2 m, iar florile se deschid seara si se inchid dimineata, sunt parfumate si au diamerul de 25-40 cm.
Rafflesia Arnoldi
In Asia, in padurile tropicale apare planta Rafflesia Arnoldi care duce o viata parazitara, bobocii sai florali enormi (cu diametrul florii de 1 m si greutatea de 7 kg) ies la suprafata solului printre radacinile mari ale arborilor seculari.
Manicaria Saccifera
In jungla Amazonului creste specia Manicaria Saccifera care are frunzele cu lungimea de 10 m, considerate cele mai mari din tot regnul vegetal.
Gigantochloa Maxima
In regiunile montane din Djawa apare gigantul bambusilor, un arbore care are denumirea stiintifica de Gigantochloa Maxima. Acesta ajunge inalt de 46 m si se dezvolta foarte rapid, poate creste pana la 12 m in 3 luni.
Adaptările care au permis supraviețuirea plantelor primitive
Plantele considerate fosile vii au dezvoltat mecanisme unice de adaptare la medii extreme. Welwitschia mirabilis, de exemplu, absoarbe apa din ceața matinală pentru a supraviețui în condiții aride. Ferigile arborescente au trunchiuri acoperite cu solzi care rețin umiditatea, protejând planta în perioadele uscate. Aceste adaptări demonstrează capacitatea naturii de a evolua pentru a face față schimbărilor climatice și geologice.