Șerpii alergători pe nisip fac parte din categoria de șerpi cu dinții șănțuiți situați posterior. Aceștia sunt veninoși, se remarcă prin faptul că au coloritul foarte frumos, iar în articol puteți admira căteva specii ale acestui gen care trăiesc în Africa, India și Asia.

Aceste specii de columbride (fac parte din familia Colubridae) preferă regiunile deșertice și cu stepe uscate din arealul lor alcătuit mai ales din regiuni ale continentului african și asiatic de sud. Majoritatea speciilor sunt frumos colorate și au corpul alungit, cilindric, bine diferențiat de cap prin gât, cu ochii rotunzi și mari, iar solzii deși, netezi, distribuiți în 15-17 rânduri.

Specii de șerpi alergători pe nisip din genul Psammophis:

Psammophis schokari

Psammophis schokari este o specie cunoscută cu numele de șarpele cu ochi mari. Arealul său este alcătuit din regiunile deșertice din Arabia și Africa de Nord, mai ales din Maroc, Libia, Pakistan, Algeria, Etiopia, Sudan, Nigeria, Irak, Siria și Mauritania. Este un șarpe de talie medie, are lungimea corpului de 1-1,2 m.

Coloritul corpului este foarte interesant, în nuanțe gri-maronii, castaniu-maronii, gălbui și măslinii, care alcătuiesc un desen în linii longitudinale pe partea dorsală. Este o specie nocturnă care stă ascunsă ziua în vizuinile ce au aparținut unor rozătoare și se hrănește cu șopârle, șoareci și păsări mici.

Psammophis condanarus indochinensis
Șarpele Psammophis condanarus indochinensis, Foto: thailandsnakes.com

Specia Psammophis condanarus este răspândiă în Nepal, Pakistan, India de Nord. Există două subspecii ale acestui gen Psammophis condanarus condanarus și Psammophis condanarus indochinensis. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de aproximativ 1 m.

Citește și:  Șarpele-leopard (Elaphe situla), o specie rară care ucide prin sufocare
Psammophis sibilans

Șarpele Psammophis sibilans trăiește în regiunile cultivate, terenurile necultivate sau zonele umede și din apropierea celor semi-deșertice din Africa la sud de Sahara, Maroc, Tunisia, Algeria, Africa de Sud. De asemenea, populează habitatele fluviale de pe Valea Nilului, în Egipt. Este un șarpe ce are corpul cilindric și subțire, poate ajunge la lungimea de cel mult 1,4 m.

Psammophis subtaeniatus
Psammophis subtaeniatus

Specia Psammophis subtaeniatus are coloritul în dungi longitudinale maronii pe partea ventrală și galben-intens pe partea ventrală. Acest șarpe alergător pe nisip este răspândit în sudul Africii, în Namibia de Nord, Angola de Sud, Botswana, Zimbabwe, Zambia de Sud.

Psammophis sudanensis
Psammophis sudanensis

Șarpele alergător pe nisip Psammophis sudanensis își are numele de la faptul că a fost descoperit în Sudan. Arealul său este alcătuit în prezent din regiunile deșertice din Benin (Africa de Vest) și Camerun. Acest șarpe veninos poate avea lungimea corpului de 1,2 m. Are ochii mari și rotunzi, iar coloritul corpului este brun sau galben-brun, cu un desen în dungi longitudinale pe părțile laterale.

Preferă regiunile uscate și poate ajunge la altitudini mari de până la 2700 m. Este un mare prădător de rozătoare, sopârle și alte specii de șerpi mai mici. Deși este un șarpe veninos, nu este agresiv față de om, iar otrava sa nu este foarte puternică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.