Gecko dungat de zi este o soparla mica terestra care traieste in regiunile din Venezuela, Trinidad, sudul Insulelor Caraibe, Tobago, Margarita, si are obiceiul sa isi petreaca timpul pe sol prin stratul de frunze moarte dar si in copaci fiind un agil catarator, capabil sa adere la suprafetele oblice si verticale si chiar sa stea atarnat cu susul in jos, pe pietre, ziduri, trunchiurile copacilor sau sa se ascunda in crapaturile de stanci sau vegetatia vizuinilor.

Intre mascul si fenela este un puternic dimorfism sexual pus in evidenta de coloritul pielii solzos ce le acopera corpul puternic aplatizat. Masculul are pe partea dorsala o nuanta de culoare aramie cu o dunga alba marginita de negru ce se intinde de la varful botului pana la coada, iar pe partea ventrala predomina o nuanta gri-albicioasa. Femela prezinta o dunga deschisa de-a lungul partii dorsale insa nu atat de alba ca la mascul, iar in rest coloritul este in nuante gri-maronii.

Exemplarele adulte pot avea lungimea corpului de 7-7,5 cm.

Au capul destul de mare, corpul zvelt, coada lunga, mai groasa la baza si ascutita spre varf. Pe crestetul capului sunt pozitionati ochii mari ce au irisul de culoare inchisa, chiar neagra.

Membrele anterioare si posterioare sunt bine dezvoltate astfel incat sa ii ofere posibilitatea de a se deplasa cu viteza pe sol si de a se catara rapid in copaci. Labele sale sunt puternice se termina cu degete groase si gheare mici, tari si ascutite.

Citește și:  Pisica-pescar (Felis viverrinus) din Asia, o felină de talie mijlocie
Gecko-dungat-de-zi-Gonatodes-vittatus-Mascul-si-femela
Mascul si femela

Hrana acestor soparle este alcatuita din mici paianjeni si insecte pe care le prinde cu usurinta din stratul de frunze moarte de pe sol sau trunchiul si ramurile copacilor.

Reproducerea la gecko dungat de zi este ovipara, femela dupa imperechere depune impreuna cu alte femele in cuiburi comune doar 1-2 oua mici cat un bob de mazare si au coaja destul de subtire. Cuibul este amenajat pe sol in vegetatia aflata in stare de putrefactie sau in vizuini in pamant, pe sub pietre, busteni sau crapaturile de stanci.

Astfel un adapost de gecko poate sa contina mai multe oua si resturile celor care au eclozat deja. Aceste soparle emit sunete specifice prin care comunica intre ele, masculii isi atrag partenera in perioada de imperechere sau isi apara teritoriul de intrusi.

Gecko dungat de zi este o specie foarte comuna in Trinidad si Carcaibe, face parte din ordinul Squamata, familia Sphaerodactylidae si are denumirea stiintifica de Gonatodes vittatus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.