Șopârlele-netede uriașe fac parte din ordinul Squamata, genul Tiliqua. Au corpul foarte robust, de mărime medie sau foarte mare și se remarcă prin limba mare și de culoare albastră. Ca aspect general se aseamănă cu șopârlele-rugoase cu coadă scurtă. Capul lor este conic, picioarele scurte, labele prevăzute fiecare cu câte cinci degete.

Corpul este cilindric, mare și greoi, cu lungimea de cel mult 60 cm. O caracteristică a acestor specii de reptile este faptul că au corpul acoperit cu solzi netezi. Coada este subțire, nu foarte lungă și are vârful ascuțit.

Tiliqua gigas

Șopârlele-netede uriașe sunt răspândite în Australia, Tasmania, Noua Guinee, insulele Asiei de Sud-Est. Preferă regiunile semi-deșertice, stepele, iar mai rar pădurile umede. Sunt reptile diurne, lente, iar hrana constă din artropode, fructe, flori, semințe, ouă, melci, animale vertebrate mici.

Șopârla-netedă uriașă Tiliqua gigas, Foto: madcap.gportal.hu
Șopârla-netedă uriașă Tiliqua gigas, Foto: madcap.gportal.hu

Șopârla-netedă uriașă Tiliqua gigas este o specie din Indonezia de Est și Noua Guinee. Preferă zonele uscate, foarte rar apare și în cele moderat umede. Are lungimea corpului de 60 cm și își caută hrana dimineața. Își detectează prada cu limba albastră și tot cu ea își sperie inamicii.

Are obiceiul să stea ascunsă pe sub buștenii culcați la pământ sau alte ascunzișuri de pe sol. Hrana sa constă din arahnide, ouă, insecte, larve de insecte, melci, viermi, flori și fructe, deci este o specie omnivoră.

Tiliqua scincoides
Tiliqua scincoides

Specia Tiliqua scincoides este numită șopârla-netedă uriașă comună sau sopârla limbă-albastră. Trăiește în Australia și are lungimea corpului de 45-55 cm. Coada este groasă la bază și ascuțită la vârf, poate avea lungimea de aproximativ 20 cm. Masculul este întotdeauna mai mare decât femela.

Tiliqua nigrolutea
Tiliqua nigrolutea

Specia Tiliqua nigrolutea este numită șopârla-uriasă de culoare neagră-galbenă. Are lungimea corpului de 35-50 cm și trăiește în Australia de Sud-Est și Tasmania. Preferă zonele împădurile dar și cele de deal și câmpie. Este o specie omnivoră care se hrănește cu insecte, larve de insecte, păianjeni, arahnide, fructe, frunze, viermi.

Tiliqua occipitalis
Tiliqua occipitalis

Specia Tiliqua occipitalis este răspândită în vestul și sudul Australiei. Are lungimea corpului de cel mult 32 cm și se deosebește de alte specii ale acestui gen prin coloritul pe partea dorsală a corpului în nuanțe de galben-maroniu sau gri-maroniu cu dungi transversale întunecate.

Specia Tiliqua adelaidensis, Fotografie de Glenn Shea, Foto: bluetongueskinks.net
Specia Tiliqua adelaidensis, Fotografie de Glenn Shea, Foto: bluetongueskinks.net

Specia Tiliqua adelaidensis apare în Australia de Sud și este un mare prădător de insecte și arhnide, pe care le prinde prin ambuscadă.

Tiliqua rugosa
Tiliqua rugosa

Sopârla-netedă uriașă Tiliqua rugosa trăiește în regiunile din sudul și vestul Australiei. Este cunoscută cu numele de scincida cu coada ciunțită sau șopârla cu spatele șindriluit. Are aspectul corpului ca al unui con de pin, iar lungimea sa de 35-40 cm. Coada este foarte scurtă dar groasă deoarece în ea își depozitează grăsime.

Cele patru picioare sunt destul de înguste și mici, au degete prevăzute cu gheare. Este o mare consumatoare de insecte, larve de insecte, viermi și melci. În sezonul rece grăsimea depozitată în ,,rezervorul˝ de la coadă îi servește drept hrană.

Video – Tiliqua multifasciata: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.