Istoria acestui loc este mult mai veche, el fiind construit cu scopul de a îngtiji bolnavii începând cu anul 1806. În mai multe etape, clădirea a cunoscut supraetajări şi extinderi pe laterale sau spre curtea iniţială (1853 – 1860, 1871, 1895, 1919, 1923).

spitalul-judetean-fostul-spital-orasenesc-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Stilul predominant este cel romantic, dar se pot observa şi unele intercalaţii arhitecturale specifice goticului englez, cum sunt, de pildă, capitelurile în formă de bastioane de deasupra porţii principale.

detalii-de-pe-spitalul-judetean-fostul-spital-orasenesc-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Proiectul iniţial a aparţinut arhitectului Kiss Antal, dar clădirea actuală nu prea seamănă cu schiţa rămasă în Arhivele orădene, ea având această formă şi aspect, pare-se, din 1895.

vedere-spre-spitalul-judetean-fostul-spital-orasenesc-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Bihor, asigurând asistenţa medicală de specialitate a peste 200.000 locuitori din municipiul Oradea, respectiv a peste 600.000 locuitori ai judeţului pentru unele specialităţi, îndeplinind totodată şi funcţia de spital de urgenţă. Are în structură 1007 paturi, acoperind 30 specialităţi medicale deservite de 10 laboratoare şi compartimente de investigaţii.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.