Starcul de noapte (Nictycorax nictycorax) este o specie de pasari care se poate observa zburand in cautarea hranei odata cu lasarea noptii. In general este raspandit pe toate continentele, mai putin Australia. In Europa populeaza mai mult regiunile sudice. Prefera zonele umede, cu lacuri, paraie, rauri, balti.

In tara noastra apare in numar destul de mare, la jumatatea lunii aprilie si pleaca in luna septembrie. Este intalnit in baltile Dunarii si in Delta. Poate fi recunoscut dupa vocea sa ragusita care se aseamana cu un croncanit de corb.

Are corpul indesat, picioarele si gatul scurte. Penajul adultilor este frumos colorat in gri, negru si alb. Pe cap si pe spate culoarea este neagra, cu trei pene lungi care atarna de la ceafa. Partea ventrala este de culoare gri-deschisa, fruntea si fata sunt albe. Irisul este galben-portocaliu, ciocul este puternic si negru, picioarele de culoare galbena.

Pasarea adulta poate ajunge la lungimea de 60-65 cm, deschiderea aripilor de un metru si greutatea de 0,700-1 kg. Pasarile tinere au irisul galben, picioarele gri, penajul de pe cap, piept, gat si abdomen brun – cafeniu, aripile maro cu dungi albe.

Citește și:  Heterodontosaurus, dinozaurul erbivor din Jurasicul inferior descoperit în Africa de Sud

Cuibareste in colonii, impreuna cu alte specii de starci. Isi cladeste cuibul mai mult pe salcii, dar si pe trestie. Femela depune patru sau cinci oua, pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Dupa o perioada de 26-27 de zile, ies puii care primele doua saptamani sunt protejati si hraniti de parinti. Apoi ei sunt capabili sa zboare si sa-si caute singuri hrana.

In general se hranesc cu amfibieni, pesti, mormoloci, viermi, larve de insecte, reptile si diferite mamifere mici. Numele de starc de noapte vine de la obiceiul sau de a vana noaptea, fara a deranja celelalte specii de starci care obisnuiesc sa isi caute hrana ziua.

Face parte din ordinul Ciconiiformes, familia Ardeidae si este o pasare protejata prin lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.