Starcul galben (Ardeola ralloides) este raspandit in Europa de Sud, mai ales in Spania. In tara noastra apare in numar destul de mare in Delta Dunarii si in unele balti mari, interioare. Deoarece este o pasare migratoare, soseste la noi in a doua jumatate a lunii aprilie si pleaca in luna septembrie. Pasarile adulte migreaza inaintea celor tinere, cu doua sau trei saptamani.

Are lungimea corpului de 40-48 cm, greutatea de 250-300 g si deschiderea aripilor de 70-80 cm. Penajul este frumos colorat in ocru, galben, alb si maroniu. In timpul zborului se vad penele albe ale aripilor si cozii. Picioarele sunt galbene, la fel si ciocul, care doar la varf este mai inchis la culoare. Hrana sa este formata din pesti, moluste, viermi, broaste, mormoloci si insecte acvatice.

Traieste in colonii impreuna cu alte specii de starci sau cormoranul mic.

starc galben

Cuibul sau este facut din fire de iarba uscata si stuf, pe rachita sau pe trestie batrana. Femela depune patru sau cinci oua albe, in cazuri execeptionale sase, care sunt clocite de ambele pasari o perioada de 22-24 de zile.

Citește și:  Pasărea-paradis a lui Wilson (Cicinnurus respublica), o specie de numai 16 cm

Puii eclozeaza la intervale diferite si sunt hraniti o perioada de 45 de zile de catre ambii parinti. Apoi devin independenti si isi cauta hrana singuri.

Starcul galben face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Ardeidae. Este o pasare ocrotita prin lege, care nu se vaneaza. In Franta starcii galbeni se bucura de o protectie completa prin lege, este interzisa degradarea mediului unde sunt colonii, capturarea sau deranjarea lor prin distrugerea cuiburilor, de asemenea transportul pasarilor vii sau moarte este ilegal.

Video – Starcul galben (Ardeola ralloides):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.