Statuia lui Dosoftei se află în localitatea Iaşi, în faţa Casei Dosoftei. Este un monument executat în bronz, realizat pentru a-l cinsti pe cărturarul Dosoftei, care a fost şi mitropolitul Moldovei. În anul 2004, Inistitutul Naţional al Monumentelor Istorice a luat decizia de a declara statuia monument istoric şi arhitectural.

Statuia lui Dosoftei1

Dosoftei, pe numele lui real Dimitrie Barila, a trăit între anii 1624-1653. A fost cărturar, mitropolit, traducător şi poet, iar în anul 2005, a fost canonizat, fiind prăznuit pe 13 decembrie, ziua în care a murit. Dosoftei a studiat mai întâi în Iaşi, apoi în Ucraina, unde a învăţat limbile latină, elenă, polonă şi slavonă. Faptul că a studiat în altă ţară i-a oferit posibilitatea de a cunoaşte oameni importanţi, cum ar fi patriarhul Moscovei. Aceste relaţii l-au ajutat să aducă din Rusia un teasc de tipografie, la care a tipărit şi tradus unele dintre cele mai importante cărţi liturgice.

Dintotdeauna, Dosoftei a pledat pentru introducerea limbii române în biserici. S-a călugărit în anul 1648, la Mănăstirea Probota, iar zece ani mai târziu a ajuns să fie numit episcop la Huşi şi la Roman. În anul 1671, a fost ales mitropolit al Moldovei, iar ultimii ani de viaţă i-a petrecut în Polonia, unde s-a retras din cauza evenimentelor politice instabile de la acea vreme.

Statuia lui Dosoftei11

Cariera sa literară a fost una impresionantă: a fost primul poet al ţării noastre, primul care a tradus în limba română volume din literatura dramatică şi istorică universală, primul care a versificat Psaltirea, primul cărturar care s-a ocupat cu copierea inscripţiilor şi a documentelor şi primul care a tradus în limba română cărţi de slujbă.

Citește și:  Biserica Sf. Gheorghe Domnesc – 1677 - din Ocnele Mari : Obiective turistice Vâlcea

Printre lucrările tipărite de Doroftei, se numără „Psaltirea în versuri”, „Viaţa şi petriaceria sfinţilor” (în patru volume), „Psaltirea de-nţeles” şi „Poem cronologic despre domnii Moldovei”. Pe lângă lucrările tipărite, cărturarul a lăsat în urma sa numeroase manuscrise, cele mai multe dintre ele fiind traduceri. Cât timp a stat la Mănăstirea Probota, Dosoftei a tradus Istoriile lui Herodot, dar şi multe alte cărţi religioase. Cariera sa de traducător nu s-a încheiat nici când a devenit episcop sau mitropolit, ci s-a ocupat de acest lucru până la sfârşitul vieţii.

Statuia lui Dosoftei111

Aşadar, cărturarul este una dintre personalităţile cele mai importante ale culturii româneşti. Tocmai de aceea, în anul 1975, autorităţile au realizat Statuia lui Dosoftei, pe care au amplasat-o în faţa Muzeului Literaturii Române, clădire ce poartă numele cărturarului.

Casa Dosoftei este o clădire foarte importantă, deoarece în ea a fost instalată cea de-a doua tiparniţă din regiunea istorică a Moldovei. În această clădire, au fost tipărite cele mai multe dintre scrierile cărturarului, iar unii istorici sunt de părere că a servit şi ca reşedinţă a Mitropoliei.

statuia-lui-dosoftei.jpg

Statuia lui Dosoftei este opera sculptorului Iftimie Bârleanu, originar din Iaşi. Cărturarul este înfăţişat în poziţie şezândă, cu mâna stângă sprijinită pe o carte deschisă. Iniţial, în mâna dreaptă, Dosoftei ţinea o pană, însă aceasta a fost furată înainte de 1989. Autorităţile din Iaşi nu au înlocuit-o până acum, deşi o astfel de situaţie a fost întâlnită şi la o altă statuie din oraş, unde s-au luat măsurile necesare. Statuia lui Dosoftei este un monument impresionant, iar postamentul său este realizat din piatră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.