Statuia Împăratului Traian din Deva, situată în Piața Unirii, nu este doar un simplu monument, ci un simbol al istoriei bogate și adesea contradictorii a României. Realizată de sculptorul Ioan Medruț în 1999, această statuie a fost subiectul unor dezbateri aprinse datorită figurii pe care o reprezintă: împăratul Traian, văzut de unii ca fondator al națiunii române, dar și ca un cuceritor al Daciei de alții.

piata-centrala-cu-statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Statuia a fost instalată pe locul unde se afla anterior o statuie a lui Dr. Petru Groza, în urma unei discuții nerealizate despre amplasarea unei statui a lui Avram Iancu. Traian, domnind între 98 – 117 d.Hr., a fost împăratul sub care Imperiul Roman a cunoscut maxima extindere teritorială, inclusiv incorporarea Daciei.

statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara-vazuta-din-fata.jpg

Pe soclul statuii este gravată inscripția: „TRAIAN – Acesta a fost săditorul și părintele românilor”, o referință la teza Scolii Ardelene, care susținea originea romană a românilor. Această perspectivă, însă, este contestată de unii istorici locali, care subliniază mai degrabă moștenirea dacică a poporului român.

statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

Statuia însăși, amplasată într-o zonă centrală a Deva, atrage atenția prin detaliile artistice și prin mărimea sa impresionantă. Ea servește drept punct de reper turistic și un loc de reflecție asupra istoriei complexe a regiunii.

Citește și:  Biserica Sf. Adormire a Maicii Domnului din Roșiorii de Vede: o bijuterie spirituală în Teleorman

imagine-cu-statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara.jpg

În ciuda controverselor, statuia rămâne un punct de atracție pentru turiști și localnici deopotrivă. Este un element deosebit în peisajul urban al Devei, aducând în prim-plan discuții despre identitate, istorie și memoria colectivă.

statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara-in-prim-plan.jpg

De-a lungul anilor, zona înconjurătoare a statuii a devenit un loc de întâlnire și o scenă pentru evenimente culturale și comemorative. Aceasta reflectă modul în care spațiile publice din Deva sunt folosite pentru a celebra și a reflecta asupra istoriei locale. Prezența statuii în Piața Unirii adaugă un strat suplimentar de semnificație zonei, conectând prezentul cu trecutul.

statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara-vazut-din-dreapta.jpg
statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara-vazut-din-dtanga.jpg

Statuia împăratului Traian reprezintă nu doar un omagiu adus unui moment istoric, ci și un punct de discuție pentru identitatea națională și istorică. Aceasta oferă o oportunitate unică pentru localnici și turiști de a explora și a dezbate diverse perspective istorice, subliniind diversitatea și complexitatea istoriei României.

statuia-lui-traian-din-deva-judetul-hunedoara-vazut-din-spate.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.