Steaua Anzilor este o pasare colibri care traieste in regiunile cu vai stancoase, ierburi si tufisuri din vestul Americii de Sud. Poate fi intalnita la altitudini de pana la 5000 m in Muntii Anzi, in lunile de iarna zboara in regiunile cu paduri deschise de la altitudini de 2400 m.
Are lungimea corpului de 13-15 cm si greutatea de 8-9 g. Masculul se remarca prin penajul verde-smarald din zona gatului ce este marginit cu o banda neagra. Pe partea ventrala are penajul alb cu o dunga rosie-maronie pe linia mediana, iar coada are penele centrale albe, restul negre. Pe restul corpului penajul este complet maro.
Femela are penajul gri-maroniu mai inchis pe partea dorsala si mai deschis pe cea ventrala, iar coada in nuante de verde si negru. Ambele pasari au ciocul foarte lung si subtire, putin curbat in jos, cu lungimea de 2 cm. Capul este mic, ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale acestuia, sunt rotunzi si au irisul de culoare neagra.
Picioarele sunt scurte si subtiri, se termina fiecare cu cate trei degete orientate inainte si unul inapoi, toate cu gheare lungi, curbate, ascutite si negre. Comparativ cu alte specii de pasari colibri, aceasta nu sta nemiscata in aer in fata florilor spre a culege nectarul acestora, ci se agata cu ghearele de ramurele de mai jos, iar din cand in cand merge sa se odihneasca pe creanga unui copac sau arbust.
In perioada de imperechere aceste pasari sunt agresive atat fata de alte pasari asemanatoare cat si fata de cele care apartin altor specii. Isi manifesta un puternic instinct teritorial si isi apara cuibul si puii cu pretul vietii lor. Cuibul este realizat suspendat de peretele unei pesteri, are forma de ceasca si este foarte mic. Ponta consta dintr-un singur ou pe care femela il depune in cuib si il cloceste singura. In lunile calduroase pasarile se hranesc cu nectarul florilor, iar in timpul iernii sursa lor de hrana este eucaliptul.
Pentru Steaua Anzilor fiecare seara petrecuta in munti este atat de rece ca o noapte de iarna, de aceea ea cauta sa-si conserve energia si sa-si incetineasca metabolismul de parca ar hiberna, astfel isi mentine oarecum temperatura corpului ca in timpul zilei si poate supravietui. Aici, in Anzi, la altitudini mari chiar si apa ingheata dupa apusul soarelui.
Ceea ce poate face Steaua Anzilor este doar sa stea nemiscata adapostita in crapaturile stancilor, cu penele infoiate si ochii inchisi intr-o stare de somn si sa astepte venirea zorilor. Odata cu prima raza de soare pasarea revine la viata, insa nu pentru mult timp pentru ca va sosi iar noaptea si va trebui sa depaseasca o noua incercare de supravietuire.
Pasare steaua Anzilor are denumirea stiintifica de Oreotrochilus estella, face parte din ordinul Apodiformes, familia Trochilidae si este o specie comuna in Muntii Anzi.