Grupul echinodermelor contine o varietate de 1500 de specii de stele de mare – nevertebrate marine care isi au numele de la forma lor extraordinar de interesanta ca o stea formata din 5-40 de raze. Acestea populeaza fundul marilor din toata lumea. Corpul lor este circular, iar razele care apar de jur imprejur sunt de fapt bratele lor. Unele specii dezvolta doar 5 brate egale, altele insa in jur de 40 sau chiar mai multe, iar altele au brate mici, incat creeaza aspectul unor perne.
Diametrul lor poate varia foarte mult de la 1-2 cm pana la 1 m. Partea superioara a corpului este acoperita cu ventuze, ace de calcar, numerosi tepi mici, iar la unele specii apar si glande veninoase.
In partea inferioara se afla gura prin care unele stele de mare isi pot extinde stomacul peste animalele marine de dimensiuni mai mari si astfel le digera extern. Cat priveste prada de marime mica, aceasta este inghitita intreaga in gura, fara a fi maruntita.
Stelele de mare sunt cunoscute ca fiind nevertebrate marine de prada a caror hrana consta din moluste si alte nevertebrate bentonice. Cand consuma bivalve obisnuiesc sa se prinda de valvele acestora cu ajutorul ventuzelor de pe raze si astfel sa le desfaca.
De asemenea, intresant la aceste stele de mare nu este numai procesul unic de nutritie, ci si modul lor de regenerare extraordinar. In momentul in care bratele sale se rup sau sunt distruse accidental, in scurt timp ele cresc complet la loc.
Culcita novaeguineae este una din speciile de stele de mare care apare in apele din Asia de Sud-Est, in special in cele cu recife de corali, in Oceanul Indian si Pacific. Este cel mai bun exemplu de stea-perna de mare, are forma pentagonala cu brate foarte scurte si diametrul de 25 cm. Hrana sa este formata in special din nevertebrate marine.
Luidia ciliaris este o stea de mare care traieste in sedimentele macrogranulare din Oceanul Atlantic si Marea Mediterana. Are corpul ca un disc si 7 brate in loc de 5 cum au in mod obisnuit stelele de mare. Diametrul este de cel mult 60 cm, iar hrana sa consta din serpi de mare, arici de mare si alte stele de mare.
Desi este foarte mare in acelasi timp este si fragila, deseori risca sa-si rupa bratele, care din fericire se regenereaza la scurt timp dupa aceea. Bratele sunt de forma conica spre varf iar de-a lungul lor au numerosi tepi albi pe margini.
Speranta de viata la stelele de mare este de aproximativ 30 de ani.
Video: Stele-perna de mare (Culcita novaeguineae)