Chitare FenderChitarele Fender sunt unele dintre cele mai frumoase si cunoscute instrumente muzicale si, probabil, cei mai multi dintre cei care au auzit de renumele lor presupun ca cel care le-a conceput era un virtuoz al acestui instrument. In realitate, Leo Fender, fondatorul companiei care ii poarta numele, cel care a creat cea mai populara chitara din lume, nu era muzician, nu stia nici macar in ce fel se acordeaza o chitara (stia sa cante la saxofon). A avut insa inteligenta si abilitatea de a valorifica deosebitele sale competente in electricitate (pentru ca era inginer), pentru a realiza un instrument atat de performant.

Leo Fender s-a nascut la Anaheim, in California, SUA, si, impreuna cu de Lester William Polfuss (cunoscut sub numele de Les Paul), reprezinta cele doua nume de referinta din industria instrumentelor muzicale a secolului al XX-lea. Inca din copilarie, Fender era preocupat de motoare electrice si, mai tarziu, in adolescenta, isi petrecea mare parte din timp construind si reparand radiouri. Prima chitara a construit-o la varsta de 16 ani si a numit-o « Leo’s baby ». Ca inginer, dupa ce a lucrat o vreme pentru California Highway Department, si-a creat, in 1939, o mica afacere de reparatii radio – « Fender Radio Service » – mai ales ca isi pierduse vechea slujba, din pricina crizei economice din epoca. In astfel de imprejurari il cunoaste, intamplator, pe Clayton (Doc) Kauffman, care lucrase si el un timp in domeniul fabricarii de chitare electrice, la Rickenbacker, si cei doi vor colabora pana in 1946. In 1949, Fender a creat Broadcaster (Fender Telecaster), una dintre primele chitare electrice produse si comercializate in serie. Urmatorul model a fost Stratocaster, in 1950, acesta avand un rol major in modernizarea interpretarii muzicale. In anii urmatori, Leo Fender a produs noi si noi modele, pana in 1965 cand, crezandu-se bolnav, dupa ce a consultat mai multi medici, si-a vandut afacerea grupului CBS (un conglomerat media, care functioneaza si in prezent, prin retele de televiziune, productie de aparatura electronica etc.), pentru 13 milioane de dolari. A pus bazele unei noi companii – G&L – in 1979. Leo Fender s-a stins din viata in 1991, bolnav de Parkinson.

Citește și:  Craciunul – cel mai scump brand din lume

Chitarele Fender, care se bucura, si astazi, de o cota de vanzare extraordinara, au fost (si sunt) folosite de mari muzicieni si interpreti, printre care se numara Eric Clapton, Jimi Hendrix, David Gilmour si multe alte nume de referinta ale muzicii rock.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.