Familia Stylopidae cuprinde 260 de specii diferite de stilopizi, care sunt strepsipterieni de dimensiuni mici. Fac parte din ordinul Strepsiptera și au un mod de viață parazit. Masculii sunt mici și au coloritul corpului foarte închis. Majoritatea speciilor au lungimea corpului cuprinsă între 0,5-4 mm.

Stylops melittae
Stylops melittae

Stilopizii au aripile anterioare mici, transformate în brațe oscilante și aripile posterioare mari în formă de evantai. Numai masculul are aripi, la femelă acestea lipsesc. De asemenea la femelă nu apar nici picioare, ele trăiesc parazite pe corpul insectei-gazdă. Femelele după metamorfoza completă își mențin aspectul de larvă.

În perioada de împerechere, femela produce ouă în corpul ei, iar acestea eclozează și apar larvele. Numărul de ouă este foarte mare, poate ajunge de ordinul zecilor de mii la unele specii. Larvele sunt mici, au 6 picioare, deci se pot deplasa, sunt chiar foarte active.

Speciile din genul Stylops au antene ramificate, aripi posterioare foarte mari, în formă de evantai și ochi sferici în formă de mărgele. S-au descoperit mai mult de 100 de specii din acest gen. Au lungimea corpului de câțiva milimetri și trăiesc paraziți pe albine. Din genul Stylops fac parte speciile: Stylops melittae și Stylops dalii.

Citește și:  Sipunculide – Viermi grași cu corp retractabil
Xenos vesparum
Xenos vesparum

Speciile din genul Xenos sunt stilopizi ce parazitează abdomenul de viespi. Una din aceste specii este Xenos vesparum, la care femela duce o viață de parazit până moare în corpul insectelor-gazdă (reprezentat de viespi). Una din speciile de viespi infectate de această insectă ciudată din familia Stylopidae este Polistes gallicus.

În concluzie Xenos vesparum este un dușman al viespilor din cauza stilului de viață parazit al femelei și larvelor acestei specii. Masculul are corpul mai mic, are aripi și picioare, între el și femelă există clar un puternic dimorfism sexual. Femela se aseamănă cu larvele, nu zboară și nu are organe de simț. Masculul are organe de simț și zboară foarte rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.