Exceptionala diversitate a stilurilor de arta in arhitectura contemporana este rezultatul unui lung parcurs in istorie a acestui domeniu – arhitectura – care, pe buna dreptate, este considerata o “arta a artelor”, insemnand nu numai stiinta de a combina volume si forme, de a le integra intr-o realitate (peisaj, cadru urban, traditional etc), ci si capacitatea de a decora interioare si exterioare, de a le da o functionalitate si o valoare estetica. Asadar, arhitectura este arta de a construi, iar stilurile au legatura evidenta cu starea materiala, culturala, economica, politica, laica sau religioasa a unei societati. Aceasta interdependenta este valabila de la, de exemplu, impresionantele temple egiptene ale Antichitatii, la minunatele castele frantuzesti, din vremea Regelui Soare (Ludovic al XIV-lea), pana la constructiile Art Nouveau, de la inceputul secolului al XX-lea, sau incredibilele edificii postmoderniste, din epoca actuala.

Scoala Bauhaus, Foto: nvtodorova.wordpress.com
Scoala Bauhaus, Foto: nvtodorova.wordpress.com

Modernismul, ca tendinta astilurilor de arta in arhitectura contemporana, a impus proiecte si realizari revolutionare, in care eleganta liniilor arhitecturale se combina cu functionalitatea spatiilor interioare si cu dinamica decorului urban. Cea mai cunoscuta miscare arhitecturala modernista a fost, la inceputul secolului al XX-lea, scoala Bauhaus (constituita in 1919), care a impus stilul minimal si liniile geometrice simple. Dezvoltarea industriala a facut ca fierul, sticla si betonul sa devina principalele materiale de constructii. Cel mai cunoscut arhitect al miscarii moderniste Bauhaus a fost Corbusier.

Disney Concert Hall, Foto: archbreakdown.wordpress.com
Disney Concert Hall, Foto: archbreakdown.wordpress.com

Deconstructivismul, incepand cu anii ’90 ai secolului trecut, a dominat stilurile de arta in arhitecturacontemporana, definindu-se ca o miscare caracterizata prin abandonarea simetriilor, a formelor previzibile, prin ruptura totala fata de traditie, optand pentru o “dezordine controlata”. Pereti curbati, ferestre inclinate, proportii care par a sfida gravitatia, culori indraznete, materiale neconventionale, toate demonstreaza o descatusare a imaginatiei si o libertate a gandirii artistice fara precedent. Deconstructivismul, ca stil de arta in arhitectura contemporana, pare a inventa imposibilul, mizeaza pe o geometrie atipica, pe volume care parca sunt imponderabile si exprima dinamica lumii in care traim.

Postmodernismul este stilul de arta in arhitectura contemporana care defineste un numar din ce in ce mai mare de constructii, care nu ar fi fost posibile fara High Technologie. Ingeniozitatea arhitectilor depaseste toate asteptarile. Inca din anii ’60, tineri arhitecti nonconformisti si-au facut cunoscute, la diverse expozitii internationale, proiectele lor surprinzatoare – orase in intregime albe, jocuri de linii curbe si drepte, in combinatii niciodata vazute pana atunci, forme care nu mai pastrau nimic din arhitectura secolelor anterioare. Iata cateva dintre cele mai spectaculoase realizari arhitecturale ale secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea.

Burj Al Arab (Dubai)

Burj Al Arab, Foto: hialbarshadubai.com
Burj Al Arab, Foto: hialbarshadubai.com

Burj Al Arab (Dubai)  este o cladire de 60 de etaje,cu o inaltime de 321 de metri, in forma unei panze de vapor, ridicata pe o insula artificiala (in Golful Persic), care are doar suprafata necesara ridicarii acestei constructii. Balcoanele sunt semicirculare si colorate. A fost conceput in 1993 de arhitectul Tom Wright, care a vrut (si a si reusit) sa dea impresia ca hotelul (asemenea unei corabii) se ridica din mare. Fundamentul constructiei este facut din 250 de piloni de beton, cu o lungime de 40 de metri fiecare.

Auditoriul Congresului National din Brazilia

Auditoriul Congresului National din Brazilia, Foto: sfkaylabee.wordpress.com
Auditoriul Congresului National din Brazilia, Foto: sfkaylabee.wordpress.com

Auditoriul Congresului National din Brazilia  a fost proiectat de Oscar Niemeyer, format la scoala de arhitectura a lui Corbusier. Edificiul este realizat absolut imprevizibil, sub forma a doua coloane (doua turnuri) si cu doua auditorii rotunde (Senat si Camera deputatilor), cu o intrare similara celor din centrele spatiale (sau din filmele SF).

Muzeul de arta contemporana din Niteroi (Rio de Janeiro)

Muzeul de arta contemporana din Niteroi, Foto: emlii.com
Muzeul de arta contemporana din Niteroi, Foto: emlii.com

Acelasi arhitect brazilian, Oscar Niemeyer, a realizat si Muzeul de arta contemporana din Niteroi (Rio de Janeiro). Cladirea, a carei constructie a durat cinci ani, are 16 metri inaltime, cu o cupola pe trei nivele, fiecare nivel avand un diametru din ce in ce mai mare, sprijinita pe o baza cilindrica, ansamblul creand impresia corolei unei flori. Una dintre cele mai spectaculoase constructii concepute de Niemeyer este  Catedrala  Braziliei, avand o structura hiperboloidala (suprafata rezultata din miscarea unei hiberbole -unei curbe – in jurul uneia dintre axele sale).

Citește și:  Panspermia – o teorie despre originea vietii pe Terra reconsiderata de specialisti

Institutul de Sunet si Imagine, din Hilversum, Olanda

Institutul de Sunet si Imagine, Foto: welldonestuff.com
Institutul de Sunet si Imagine, Foto: welldonestuff.com

Institutul de Sunet si Imagine, din Hilversum, Olanda, este o arhiva media, asa cum nu exista alta in lume. Fatada este decorata cu fresce uriase, imprimate pe sticla, in care este prezentata istoria televiziunii olandeze.

Muzeul Nelson-Atkins, Kansas

Nelson-Atkins, Foto: de.academic.ru
Nelson-Atkins, Foto: de.academic.ru

Muzeul Nelson-Atkins, Kansas este conceput sub forma unor “cutii” luminoase, contrastand cu verdele gazonului. Este vorba de o extindere a muzeului initial (conceput intr-un stil clasic), adica cinci turnuri de sticla, ocupand o suprafata de 15 300 metri patrati, in care toate proportiile sunt atent gandite, pentru ca efectele de luminozitate, in interior si in exterior, sa fie maxime. Autorul proiectului este arhitectul Steven Holl.

Universitatea Tehnica, Cottbus, Germania

Universitatea Tehnica Cottbus, Foto: kritischegeschichte.wordpress.com
Universitatea Tehnica Cottbus, Foto: kritischegeschichte.wordpress.com

Universitatea Tehnica, Cottbus, Germania are forma unei amibe, colorata in magenta si verde, imbracata in sticla, pe care sunt imprimate litere din toate alfabetele lumii. In mijloc are o scara in forma de spirala.

Cladirea Chrysler, New York, SUA

Cladirea Chrysler, Foto: elicocodesign.blogspot.ro
Cladirea Chrysler, Foto: elicocodesign.blogspot.ro

Cladirea Chrysler, New York, SUA a fost conceputa in stilul Art Deco, in anii 1928-1930, este facuta din otel inoxidabil, sticla si beton. Masoara 319 metri, are 77 de etaje si este un simbol al New York-ului. Decorul de la etajul 61 a fost inspirat de vulturul firmei auto Chrysler.

Guggenheim, Bilbao, Spania

Guggenheim Spania, Foto: whyevolutionistrue.wordpress.com
Guggenheim Spania, Foto: whyevolutionistrue.wordpress.com

Guggenheim, Bilbao, Spania este un muzeu de arta moderna si contemporana, construit din titaniu, piatra, sticla, apa, intr-o combinatie foarte originala, cu forme surprinzatoare, foarte rafinate. Arhitectul caruia i se datoreaza structura inovatoare a constructiei este Frank Gehry, care a realizat-o in 1997, apeland la aproape toate posibilitatile pe care tehnica actuala, inclusiv proiectarea asistata pe calculator, i le-a pus la dispozitie, pentru a simula fezabilitatea liniilor curbe, combinatia unor materiale foarte diferite, definitorii pentru aceasta constructie, realizata in cel mai autentic stil deconstructivist.

Stilurile de arta in arhitectura contemporana devin din ce in ce mai diversificate, santiere intregi desfasurandu-se in intreaga lume, pentru a pune in practica, inventivitatea arhitectilor. Unul dintre cele mai ambitioase proiecte, de exemplu, in ultimul timp, a fost legat de reconstructia Word Trade Center, in 2003, responsabil fiind numit arhitectul  Daniel Libeskind, care a dat ca nume, noului ansamblu, “Gradina lumii” – un zgarie-nori (Turnul Libertatii), in prelungirea caruia o sageata monumentala se ridica la 541 de metri inaltime, o constructie asezata pe 1776 de piloni, numar care face trimitere la anul independentei Statelor Unite ale Americii.

Se pare ca, la momentul actual, realizarile arhitecturale cele mai indraznete sunt in Asia, mai ales in Japonia, unde formele cele mai avangardiste sunt foarte bine armonizate cu arhitectura traditionala si unde nu se pierde din vedere respectul pentru elementele fundamentale: lumina, apa, aerul, lemnul etc. Chiar atunci cand, din lipsa spatiului, contructiile merg foarte mult pe verticala, siluetele cladirilor respective nu par niciodata brutale sau nearmonizate cu mediul inconjurator. Un element definitoriu al arhitecturii japoneze este si legatura dintre spatiile interioare si cele exterioare, creata prin cele mai inventive forme, inspirate uneori de vechile palate imperiale.

Foarte cunoscute edificii in stil modernist sau postmodernist sunt, de exemplu: Muzeul dinozaurilor din Fukui, Gara din Kyoto (cu o sala a pasilor pierduti din care interiorul se ridica in forma de V, cu o scara rulanta care duce spre o gradina suspendata), Tokyo Midtown – 2007 (un complex gigantic de muzee, hoteluri, magazine etc.), “Gradina artelor frumoase” – 1994 (un muzeu in aer liber, pe mai multe nivele, cu pasarele ingenioase, Muzeul de arta moderna din Saitama (luminat natural prin largile ferestre din plafon), Nihon University Casals Hall (sala de concert construita din sticla si marmura, in viziune postmoderna) etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.