Strutul, o pasare care ne fascineaza si ne amuza in acelasi timp, ascunde foarte multe lucruri interesante, care ne-ar face sa apreciem mai mult aceasta creatura. Iar aceste lucruri ce urmeaza sa fie spuse, fac parte din categoria informatiilor de cultura generala pe care toata lumea trebuie sa le aiba, asadar cititi cu atentie:

 • In prezent sunt inregistrate trei feluri, mai bine zis specii de strut, chiar daca ei pot semana perfect sau deloc. Foarte imbucurator este faptul ca nici una dintre cele trei specii nu este pe cale de a disparea, si astfel avem: strutul australian, care este necrestat, deci fara creasta, fiind si cel mai mic ca dimensiune, numit si emu, strutul nandu, care poate fi gasit in America de Sud, avand o culoare foarte inchisa, si desigur strutul african, care poate sa fie gasit in zonele de desert si in savanele din Africa centrala.
 • Femelele strut folosesc acelasi cuib pentru depunerea de oua, iar o femele poata sa faca pana la 60 de oua intr-un singur an. In cazul in care cuibul devine neincapatator femela va da afara o parte din oua pentru a putea cloci pe restul. Foarte interesant este faptul ca in ciuda acestui cuib comun femelele strut isi recunosc fiecare propriile oua si nu le va confunda, in plus niciodata nu va arunca alte oua in afara de ale ei, in momentul in care vede ca cuibul este prea plin. Crescuti in salbaticie, strutii fac cu randul la clocitul oualelor, mai exact femela este cea le cloceste ziua, iar masculul este cel care le cloceste noaptea.

strut

 • Strutul este cunoscut drept pasarea de cele mai mari dimensiuni, avand in vedere ca el poate sa atinga o greutate de peste 120 de kilograme si sa ajunga la o inaltime de mai bine de doi metri si jumatate. Pe de alta parte, strutul, din cauza corpului greoi, este una dintre pasarile cu aripi destul de mari ce nu poate sa zboare.
 • Mitul conform caruia strutul isi ascunde capul in pamant cand se teme de ceva nu este decat un mit. De fapt strutul se ascunde de pradatori in tufis sau isi procura mancarea scurmand cu ciocul ceea ce inseamna ca el oricum isi tine foarte aproape capul de pamant, dar in nici un caz in pamant.
 • Daca nu ati mancat niciodata oua de strut, trebuie sa stiti ca atunci cand doriti sa achizitionati unul, mai bine mai chemati inca vreo 15 persoane la masa. Oul de strut are nevoie de un timp de fierbere de o ora jumate pentru a putea fi mancat si dintr-un singur ou se pot satura destul de bine peste 15 persoane, avand in vedere ca acesta are o greutate de pana la 1,8 kilograme, deci echivalentul a peste 30 de oua de gaina.
 • Doar ochiul unui strut are o greutate de pana la 1.5 kilograme insa creierul acestei pasari are jumatate din greutatea unui ochi.
 • Un strut are la laba unui picior o forma mai bizara avand in vedere ca contine doar 2 degete.
 • In vremurile de demult strutii erau si animale de calarit, mai ales in Antichitate, avand in vedere dimensiunea lor. Se spune ca Arsinoe sau Cleopatra, unele dintre reginele Egiptului din Antichitate foloseau strutii atat pentru a se deplasa cat si pentru a misca acele care mari cu care mergeau la razboi.
 • Lovitura unui strut este foarte puternica, motiv destul de intemeiat pentru care trebuie sa va paziti de ea.
 • Un strut mascul nu se rezuma la o singura partenera cum fac de altfel pinguinii, tot un fel de pasari mai ciudate. Astfel ca strutul poate sa fie asemanat cocosului domestic cu singura deosebire ca strutul are maxim 5 femele in salbaticie.
 • Un strut atinge pana la 70 de kilometri pe ora in fuga, asemeni unui lup salbatic. Aici strutul detine recordul, deoarece este cea mai rapida pasare din lume, putand alerga la aceasta viteza pentru aproape o jumatate de ora, dand dovada de o rezistenta impresionanta.
 • Coaja unui ou de strut este atat de tare incat in triburile din Africa aceasta are un rol foarte bine definit: este folosita ca si farfurie, lingura, vas de apa etc.
 • Un strut poate sa traiasca pana la mai bine de 88 de ani, avand un sistem imunitar de invidiat.
Citește și:  Păsări mici manikini, familia Pipridae din pădurile tropicale
strut cu pui
strut cu pui
 • Strutul detine un record si la capitolul ciudatenie, avand in vedere ca acesta se hraneste cu alimente deosebit de bizare. Si spunem bizare deoarece el nu tine cont, ia in gura cam tot ce prinde sau ce poate sa prinda, iar aici socotim: rozatoare mici, fructe, plante, seminte, reptile, iar puii de strut manaca orice prind si pot inghiti.
 • Un alt lucru foarte interesant despre strut este acela ca penele sale sunt foarte folositoare avand in vedere ca sunt utile la constructia masinilor cat si la producerea de calculatoare. Un motiv intemeiat insa pentru aceasta intrebuintare este ca au calitati antistatice.
 • Si ca sa va lamurim de fapt si locul de provenineta a acestei pasari deosebite si ciudate, trebuie sa mentionam ca strutul nu este nicidecum bastinas in Africa, el a aparut pentru prima data in Asia si apoi a migrat prin Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.