Home Cultură generală Superluna din 11 – 13 iulie 2022 – un fenomen astronomic spectaculos

Superluna din 11 – 13 iulie 2022 – un fenomen astronomic spectaculos

0
Superluna din 11 – 13 iulie 2022 – un fenomen astronomic spectaculos

Superluna din 11 – 13 iulie 2022 este cea mai mare Lună plină din acest an, un fenomen astronomic rar şi magic prin frumusețea lui, şi va putea fi observată şi admirată timp de trei zile, de marţi dimineaţa devreme, până vineri dimineaţa, cu faza maximă miercuri, 13 iulie, începând cu aproximativ o oră şi jumătate înainte ca Soarele să apună.

În astronomie, o Superlună este un fenomen care se produce atunci când distanţa dintre Pământ şi Lună este mai mică de 358 000 de kilometri, situaţie în care discul Lunii este perceput cu 7% mai mare şi cu 30% mai luminos decât în mod obişnuit (distanţa care separă Terra de Lună, satelitul său natural, oscilând, în general, între 356 410 kilometri şi 406 740 kilometri). În seara de miercuri, 13 iulie 2022, Luna plină se va afla la aproximativ 357 264 kilometri de Terra.

Luna plina
Luna plina

 

Superluna din iulie se mai numeşte şi Superluna Tunetelor, denumită aşa din timpurile vechi, de către triburile amerindiene, deoarece coincide cu sezonul furtunilor provocate de temperaturile ridicate ale verii. Tot amerindienii au mai numit-o şi Superluna Buck sau Superluna Cerbului, pentru că, în această perioadă a anului, tinerilor cerbi din specia Buck încep să li se vadă coarnele (ca şi la cei maturi care şi le schimbă).

Termenul de “Superlună” a fost folosit pentru prima dată şi popularizat ulterior de către astrologul american Richard Nolle, în 1979, pentru a desemna un punct semnificativ în stabilirea horoscopului și hărților astrale, dar, în prezent, este utilizat şi în astronomie.

Richard Nolle a mai numit aceast fel de Lună Plină şi “perigee-syzygy Moon”, pentru că Superluna apare când Luna se află la perigeu (adică în punctul cel mai apropiat de Pământ), iar o “sizigie” corespunde unui aliniament al Pământului, Lunii și Soarelui.

Cum observăm Superluna?

Superluna

Cei care vor să se bucure de spectacolul oferit de astrul nopţii trebuie să ştie că fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, dacă cerul este senin şi dacă vor alege un punct de observaţie departe de poluarea oraşului. Nişte ochelari astronomici, un telescop sau chiar un binoclu vor oferi imagini şi mai spectaculoase ale Lunii şi ale cerului nopţii, iar pasionaţii de fotografie pot obţine imagini şi efecte deosebite. Ultima Superlună din acest an, dar mai puţin spectaculoasă decât cea de acum, din iulie, va putea fi observată în ziua de 10 august 2022.

Care sunt efectele Superlunii?

Fazele lunii

Având în vedere apropierea mai mare de planeta noastră a singurului satelit natural al acesteia, specialiştii spun că Superluna are un impact mai puternic decât de obicei asupra mareelor, iar în privinţa omului, asupra dispoziţiei şi somnului. Un studiu pe această temă făcut de elveţieni arată că ritmul lunar poate modula tiparele de somn, altfel spus, timpul în care adormim poate fi mai lung, somnul profund se reduce cu circa 30%, iar durata totală a somnului, in 24 de ore, este mai scurtă cu cel puţin o jumătate de oră. Pot să apară şi insomnii, creşterea tensiunii arteriale, accentuarea stresului etc.

Ca urmare, nivelul melatoninei, un hormon produs de glanda pineală şi secretat în timpul somnului, este mai scăzut, influenţând starea de spirit, în sensul unei iratabilitati mai accentuate. De asemenea, susţin unii medici, procesele metabolice sunt mai active în timpul unei Superluni şi al Lunii pline, în general.

Există şi voci care afirmă că, în timpul unei Superluni, creşte posibilitatea unui cutremur, fapt care nu a putut fi dovedit, în pofida unor coincidenţe, cum au fost, de exemplu, cutremurul din Oceanul Indian, care a avut loc în decembrie 2004, cutremurul din Japonia, din 2011, tsunami-ul din Indonezia, din 2005 etc., toate producându-se in preajma datei unei Superluni.

Superluna din iulie 2022 – ce spun astrologii?

Superluna, astrologie

În pofida faptului că mulţi sunt sceptici în privinţa interpretărilor astrologice, ceea ce nu se poate pune la îndoială ar fi, pe de o parte, desăvârşita ordine a Universului şi, pe de alta, realitatea că, de-a lungul timpului, omul a fost fascinat de aştri, a dobândit înţelepciune observându-i, iar existenţa noastră pe Terra, fără cerul de deasupra, nu ar fi sau ar arăta cu totul altfel.

Se spune că, dacă astronomia exprimă ceea ce oamenii au aflat despre aştri, astrologia exprimă, metaforic vorbind, ceea ce stelele “gândesc” despre oameni, căutând indicii, legături cauză-efect, descifrabile intuitiv sau psihologic, între stele şi comportamentul uman.

Despre Superluna din iulie 2022, care, ca orice fenomen de acest fel, este un apogeu, astrologii spun că marchează o perioadă de schimbări profunde, în care mai ales cei care simt că sunt nemulţumiţi de viaţa lor trebuie şi pot să ia decizii categorice, să-şi schimbe destinul, să se ocupe de “curăţenie” generală în existenţa lor. Este, în general vorbind, un răstimp potrivit pentru introspecţie, cu sentimente şi emoţii intense, cu impact în zona sănătăţii şi a muncii şi în care intuiţia funcţionează la cote maxime.

Fenomene astronomice similare cu Superluna Buck

Superluna sângerie

În astronomie, în afară de Superluna tunetelor sau Superluna Buck, un fenomen mai rar, dar cu atât mai spectaculos (se produce la doi – trei ani) este Luna albastră, care înseamnă a 13-a Lună plină dintr-un an (în mod normal un an având doar 12 Luni pline) şi care se numeşte aşa din pricina nuanţei albastru-verzui a astrului nopţii.

De asemenea, Superluna roz este Luna plină din primăvară, prima Lună plină după Echinocţiul de primăvară, asociată cu florile roz de cireş sau cu înflorirea “brumărelelor târâtoare” sau “scânteiuţe” (Phlox subulata). Din tradiţia diverselor popoare, au rămas şi alte denumiri ale Lunii pline, din diverse perioade ale anului – Luna plină a lupilor sau Superluna sângerie, din ianuarie (când lupii se adună în haite şi urlă până la răsăritul soarelui), Luna plină a căpşunilor, din iunie, Luna plină a vânătorii, în octombrie, a castorilor, în noiembrie, Superluna rece, din decembrie.

Alte fenomene astronomice până la sfârşitul anului 2022

Luna plina

Până la sfârşitul anului 2022, alte fenomene astronomice observabile cu ochiul liber sunt: ploaia de stele (Perseidele) din 11 -13 august, o altă ploaie de stele în decembrie (Geminidele), o eclipsă parţială de Soare, la data de 25 octombrie.

Apoi, în dimineaţa zilei de 8 decembrie, discul Lunii pline va acoperi, pentru scurtă vreme, planeta Marte, care, altfel, este mult mai strălucitoare în această perioadă a anului, pentru că, până în decembrie, se va apropia la 81 de milioane de kilometri de Terra, fapt care se petrece la aproximativ doi ani. De asemenea, din iulie, până la sfârşitul anului, Saturn, Jupiter și Marte vor străluci întreaga noapte pe cer, fiind foarte vizibile din orice loc.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version