In vremea in care a fost inaugurat, mai cu seama dupa anii 1737, Teatro di San Carlo avea sa devina cel mai important teatru de opera de pe batranul continent. Somptuos decorat, asemenea unui giuvaier arhitectonic, teatrul de opera din Napoli a fost locul in care multe dintre visurile marilor compozitori s-au implinit, aici montandu-se o buna parte a operelor lor. Considerat unul dintre cele mai frumoase teatre de opera din lume, Teatro di San Carlo a fost ridicat pe ruinele Teatro San Bartolomeo, datand din prima jumatate a secolului al XVII-lea.

Teatro di San Carlo interior
Teatro di San Carlo interior

Cel care a comandat construirea unui nou teatru de opera a fost regele Neapolelui, Carol al III-lea de Bourbon, acesta dorind sa ridice, inainte de toate, un simbol al bogatiei Casei de Bourbon, ceea ce s-a si intamplat. Teatro di San Carlo a fost decorat cu ornamente pretioase, din foita de aur si cu tapiterie de culoare albastra, avand culorile Casei de Bourbon.

La inaugurarea din 4 septembrie 1737, s-a pus in scena opera Ahile in Sciro, apartinand Domenico Sarro. Totodata, Carol al III-lea de Bourbon a cerut si crearea multor locuri, intr-un final, teatrul avand o capacitate totala de 3 300 de locuri. Astfel, a devenit cel mai mare teatru de opera din lume la vremurile respective. Din nefericire, dupa opt decenii de existenta glorioasa, Teatro di San Carlo a fost distrus de un incendiu. Avand in vedere reputatia obtinuta de-a lungul anilor, teatrul a fost imediat reconstruit, lucrarile durand nu mai mult de zece luni. Cel care a comandat reconstruirea teatrului a fost Ferdinand al IV-lea.

Citește și:  Pestera Lascaux: Obiective turistice Franta - Montignac

Teatro di San Carlo interior1

Chiar si asa, edificiul nu mai era decat o amintire a ceea ce fusese candva, interioarele erau mai sarace, iar luxul de altadata disparuse odata cu flacarile incendiului. Tocmai de aceea, in anul 1854, s-a cerut redecorarea interiorului in culorile rosu si auriu. In acelasi timp, structura teatrului ramanea neschimbata. Teatro di San Carlo urma sa treaca iarasi printr-o perioada nefericita, fiind serios avariata in al Doilea Razboi Mondial, in urma bombardamentelor. Si de aceasta data, teatrul de opera a fost reconstruit de Fortele Aliate, ca dupa sase luni sa fie redeschis. Dincolo de istoria agitata a acestui fermecator teatru de opera, sta amintirea unora dintre cei mai importanti compozitori.

Un nume reprezentativ pentru acest teatru de opera este Gioacchino Rossini, compozitor rezident al teatrului intre anii 1815 si 1822. Un alt nume legat de Teatro di San Carlo apartine marelui compozitor Giuseppe Verdi care a compus trei opere pentru acest teatru de opera. De asemenea, tot aici aveau sa fie montate si opere apartinand lui Giacomo Puccini.

Teatro di San Carlo interior11

Opera napolitana nu a fost nicicand mai frumoasa, acest teatru deschizandu-si usile chiar si astazi, cand spectactorii cauta sa traiasca cel putin o parte din acei ani de glorie, cand cele mai importante opere erau create. Teatro di San Carlo si-a pastrat farmecul si acea frumusete pretioasa, unica in intreaga lume si este in continuare un centru si, totodata, un simbol veritabil al muzicii de opera.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.