Telifonidele sunt scorpioni care își caută prada după apusul soarelui și trăiesc aproximativ 3-8 ani. Fac parte din familia Thelyphonidae și ordinul Uropygi. Au fost descoperite 75 de specii diferite de astfel de scorpioni care trăiesc în galerii subterane, pe sub pietre, buștenii culcați la pământ și stratul de frunze aflate în stare de putrefactie.
Telifonidele sunt scorpioni care nu au ac dar pot înțepa cu ajutorul pedipalpilor puternici din față și pot împroșca acid la o distanță mai mare de 60 cm.
Habitatul și distribuția geografică a telifonidelor
Telifonidele sunt active în principal după apusul soarelui și pot trăi între 3 și 8 ani, fiind prădători eficienți în ecosistemele în care se găsesc.
Telifonidele sunt scorpioni din Asia de Sud-Est, America de Nord și nord-estul Americii de Sud. Au cefalotorace (alungit acoperit de o carapace chitizată) și abdomen (cu 12 segmente și flagel prins de segmentul anal).
Caracteristicile fizice ale telifonidelor și mecanismele de apărare
Coloritul este maro-închis sau negru. În partea din fața carapacei este o pereche de ochi mediani iar în apropierea primei perechi de picioare sunt trei perechi de ochi sau mai puțini (depinde de specie).
Majoritatea speciilor au lungimea corpului de 2,5-8,5 cm. Lungimea medie este de 2,5-3 cm. Picioarele sunt alcătuite din câte 7 segmente fiecare și la ultimul segment apare și o gheară. Prima pereche de picioare are doar 6 segmente și rol tactil. Restul picioarelor sunt cu rol în deplasarea corpului.
Reproducerea și ciclul de viață al telifonidelor
În perioada de reproducere, masculul depune spermatoforii în orificiul genital al femelei. Aceasta construiește o vizuină în pământ în care depune 12-40 de ouă. Pentru a se dezvolta normal, ouăle sunt grupate la un loc într-un sac special care menține umeditatea.
Perioada de incubație ține 4-5 săptămâni, femela protejând ouăle. După eclozarea ouălor apar puii care sunt albi și se prind de spatele femelei cu ajutorul unor ventuze.
Specia Thelyphonus este o arahnidă din Asia de Sud-Est. Are corpul de culoare maro-închis, pedipalpii mari, puternici și telson segmental sau flagel în partea posterioară a corpului. Cu ajutorul pedipalpilor robuști vânează prada și sapă galerii în pământ.
În America de Nord trăiește cea mai mare specie de scorpioni din categoria telifonidelor care se numește Mastigoproctus giganteus. Acest scorpion poate avea lungimea corpului de 8,5 cm fără a măsura și telsonul segmental de la spate sau flagelul.
Adaptările telifonidelor la mediul înconjurător
Telifonidele au dezvoltat adaptări speciale care le permit să supraviețuiască în medii dificile. Corpul lor segmentat și acoperit cu un exoschelet dur le oferă protecție împotriva prădătorilor și a condițiilor dure de mediu.
Culoarea lor variată, de la maro închis la negru, le permite să se camufleze eficient în frunzișul de pădure. În plus, antenele lungi și sensibile le ajută să detecteze prada în întunericul total, făcându-le prădători redutabili în ecosistemele în care trăiesc.
Video – Specia Mastigoproctus giganteus: