Templul Cerului sau Altarul Cerului, cum i se mai spune, este un complex de cladiri Taoiste. Templul este situat in sudul orasului Beijing, la 6 kilometri distanta de centrul orasului. Templul Cerului din Beijing, China, este de 3 ori mai mare decat zona ocupata de Orasul Interzis si este mai mic decat Palatul de Vara, masurand 273 de hectare. Constructia templului a avut loc intre anii 1406 si 1420, in timpul domniei Imparatului Yongle din dinastia Ming, cel care a construit si Orasul Interzis. Templul a fost construit pentru a aduce ofrande si sacrificii zeilor.
Complexul a fost marit in timpul domniei Imparatului Jiajing, in secolul al 16-lea. Imparatul Jiajing a construit si alte 3 temple in Beijing, si anume: Templul Soarelui in est, Templul Pamantului in nord si Templul Lunii in vest. Templul Cerului din Beijing, China, a fost renovat in secolul al 18-lea, in timpul domniei Imparatului Qianlong. Atat imparatii din dinastia Ming cat si cei din dinastia Qing, veneau la Templul Cerului pentru a-i venera pe zei si pentru a se ruga sa aiba parte de recolte bogate.
Imparatii vizitau Templul Cerului din Beijing, China, de 3 ori pe an. Prima data vizitau templul in a 8-a zi din prima luna pentru a se ruga sa aiba parte de recolte bogate, a doua oara il vizitau in timpul Solstitiului de vara pentru a avea parte de ploi, iar a treia oara il vizitau in timpul Solstitiului de iarna pentru a multumi pentru recolte. In timpul fiecarei ceremonii, imparatii venerau cerul, stramosii si alte fenomene naturale ca zeul Norilor, zeul Ploii si zeul Vantului.
Templul Cerului din Beijing, China, este inconjurat de un zid lung. Partea de nord a templului este semicirculara si simbolizeaza cerurile, iar partea sudica are forma patrata si simbolizeaza pamantul. De asemenea, partea de nord a templului este mai inalta decat partea de sud. Aceasta diferenta de inaltime vrea sa simbolizeze faptul ca cerurile sunt deasupra pamantului, simbolizeaza o veche credinta a chinezilor cum ca cerurile sunt rotunde, iar pamantul patrat. Cele mai frumoase cladiri din Templul Cerului din Beijing, China, sunt: Altarul Rotund (Yuanqiutan), Cavoul Imperial al Cerurilor (Huangqiongyu) si Sala de Rugaciuni pentru Recolte Bogate (Qiniandian).
Altarul Rotund are 3 terase incrustate cu marmura alba. Sala de Rugaciuni pentru Recolte Bogate este un palat imens, cu inaltimea de 38 de metri si cu diametrul de 30 de metri. Acesta se afla pe o fundatie rotunda, fiind construit pe 3 niveluri. Inauntrul salii se afla 28 de stalpi uriasi. Cei patru stalpi care se afla in cercul interior reprezinta cele 4 anotimpuri; cei 12 stalpi din cercul din mijloc reprezinta cele 12 luni ale anului, iar cei 12 stalpi din cercul exterior reprezinta cele 12 Shichen. O Shichen reprezenta perioada de 2 ore, iar o zi era compusa din 12 Shichen.
Acoperisul este colorat in negru, verde si galben, pentru a reprezenta cerurile, pamantul si tot ce se afla pe pamant. In sala se afla un altar, numit Altar de Rugaciuni pentru Cereale. Acest altar este realizat din trei straturi de marmura alba si are inaltimea de 6 metri. O alta cladire importanta in Templul Cerului din Beijing, China, este Cavoul Imperial al Cerurilor. Structura acestei cladiri este asemanatoare cu a Salii de Rugaciuni pentru Recolte Bogate, numai ca este mai mica. Cladirea a fost construita din caramizi si lemn.
Podul in Trepte Vermilion leaga Sala de Rugaciuni pentru Recolte Bogate de Cavoul Imperial al Cerurilor. Capatul sudic al podului este mai jos decat capatul din nord. In trecut, imparatii credeau ca pot ajunge in ceruri mergand pe acest pod, motiv pentru care acest pod se mai numeste si Calea Sacra. Calea Sacra este impartita in 2, Ruta Yu si Ruta Wang. Pe Ruta Yu aveau voie sa paseasca numai imparatii, iar Ruta Wang era rezervata printilor si oficialilor de rang inalt. In afara de cladirile frumoase, vizitatorii se pot bucura si de alte minunatii, ca de exemplu Chiparosul celor Noua Dragoni, care a fost numit astfel datorita crengilor sale care arata ca 9 dragoni care se incolacesc unul cu altul. Se spune ca acest chiparos a fost plantat acum mai bine de 500 de ani.
Templul Cerurilor din Beijing, China, este un loc foarte popular pentru cei care practica jocul cu mingea numit taiji, o variatie a Tai Chi-ului. In 1998, Templul Cerurilor a fost inscris pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO. Acest templu este considerat un templu Taoist, desi este un templu folosit de catre chinezi pentru venerarea cerurilor. In 2005, au fost facute lucrari de restaurare la templu, care au costat 47 de milioane de yeni, adica aproximativ 5,9 milioane de dolari. Aceste lucrari au fost realizate inainte de Jocurile Olimpice de Vara din 2008, fiind gata pe 1 mai 2006.