Armenia este tara unde se afla Muntele Ararat, faimosul pisc unde se spune ca Noe si-a oprit arca dupa potop. Mica tara este impanzita de locuri apropea mitice, fiind un loc ideal unde istoria se intalneste cu spiritualitatea. Si tot aici se afla unul din putinele temple pagane ale zonei, impecabil restaurat si adaugat pe lista obiectivelor de vazut de orice persoana care ajunge aici. Templul Zeului Soare (Garni) reprezinta mostenirea unica a culturii grecesti antice, in orice moment parand ca trebuie sa apara oameni imbracati in robe, discutand filosofie.

Templul Zeului Soare din Armenia
Templul Zeului Soare din Armenia

Desi un stat mic, inca aflat in umbra din cauza trecutului marcat de stapanirea sovietica, Armenia are o cultura extraordinara, in care s-au imbinat elemente persane, crestine si grecesti, creand un amestec unitar nemaigasit altundeva in lume. In prezent, populatia este in marea ei majoritate crestin-ortodoxa, zona fiind crestinata in 301 sau 303 e.n. Insa crestinismul a luat o forma aparte in acest spatiu, locuit din cele mai vechi timpuri, care a avut parte de o succesiune de credinte si religii. Ca urmare, mostenirea necrestina se vede si astazi in ritualurile practicate, care implica si sacrificii de animale in unele cazuri. In aceste locuri se afla Templul Zeului Soare.

Fiind printre cele mai vizitate locuri din Armenia, aceasta constructie este unica in acest stat, parand ca este vorba de un templu luat din Grecia antica si reasamblat aici. Intr-adevar, respecta perfect tiparele arhitecturii grecesti, constructia bazandu-se pe mai multe coloane ionice, putandu-se remarca in cadrul ei folosirea calculelor matematice pitagoreice. Acoperisul are un format de prisma triunghiulara, ca si in cazul templului din Atena. Intregul templu a fost construit pe o fundatie puternica de bazalt, care se pare ca a slujit drept temelie si unui templu existent anterior, mult mai vechi, probabil dedicat altui zeu. In putine tari se poate observa succesiunea religiilor la fel de clar ca in patria Templului Zeului Soare. Insa, desi templul este clar inspirat din stilul grecesc, traditia sculpturala armeniana nu a fost uitata, reprezentari ale vitei de vie si ale rodiilor aratand influenta artei specifice zonei.

Templul Zeului Soare din Armenia11

Templul din Armenia este dedicat zeitatii Mitra, reprezentarea soarelui. In trecut, in interior se afla o statuie a zeitatii, care parea sa ii binecuvanteze pe cei care intrau. In cadrul sarbatorilor speciale, preotii organizau ceremonii destul de spectaculoase, in care combinau reprezentarea aspectelor divinitatii cu gesturi de aratare a supunerii in fata maretiei sale. In plus, templul mai avea si o fanta in acoperis, prin care razele soarelui puteau intra, cazand direct peste un fel de vas fixat in podea, in care se afla un lichid, de obicei apa sau ulei. Astfel, arata ca si cum soarele isi facea simtita prezenta intre cei care desfasurau ceremonia. Astazi insa, Templul Zeului Soare este mai linistit.

Insa asta nu il face mai putin spectaculos, mai ales la asfintit, cand templul pare ca ia foc, multumita efectului pe care il are lumina asupra materialelor din care este cladit. Pe langa acest efect deosebit, turistii, destul de numerosi de altfel, se pot delecta si cu peisajul din jur, reprezentat de paduri si formatiuni naturale precum Canionul Simfoniei. Acesta si-a primit numele multumita rocilor de bazalt ce par taiate cu precizia unui diamant. In preajma se mai gaseste si un rau, dar si un loc pentru picnic, destul de rar folosit. Un farmec aparte al locului unde se afla Templul Zeului Soare este dat si de viata salbatica extrem de activa. Astfel, senzatia este cu totul alta cand la scurta distant de un splendid templu cu aspect grecesc se pot intalni sau macar auzi leoparzi, ursi si bivoli salbatici, aflati intr-o zona protejata.

Templul Zeului Soare din Armenia111

Desi acum templul, parte a patrimoniului Armenian si apreciat la nivel mondial, arata splendid, neparand ca a fost construit in primul secol al mileniului I, timpul nu l-a lasat neatins. Un moment dramatic a fost marcat de cutremurul foarte puternic din anul 1679, cand zona a fost practic rasa de pe fata pamantului. Templul a fost la randul lui afectat puternic, bucati de bazalt fiind imprastiate peste tot prin zona. Din fericire, localnicii erau foarte atasati de constructie, asa ca nu au folosit bucatile pentru propriile necesitati, dupa cum s-a intamplat in cazul altor monumente.

De fapt, multe bucati au fost pastrate pana in momentul in care o echipa de restaurare foarte bine organizata s-a format in 1966, lucrand in jur de 10 ani in mai multe etape pentru reconstructia Templului Zeului Soare, folosind si multe din bucatile pastrate de localnici. Pentru ce nu s-a putut salva, materialele si tehnicile moderne au fost folosite pentru a reda aspectul istoric al monumentului.

Templul Zeului Soare din Armenia1111

Asa ca in prezent oricine viziteaza Armenia se poate bucura cu privelistea unui monument din pacate prea putin cunoscut, desi total deosebit. Aflat aproape de piscul Ararat si apropiat de un canion, locul poate fi atins destul de usor prin contactarea unei firme de turism, care va oferi un ghid si materialele necesare unei experiente totale, in general la preturi accesibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.