Tesatorul sociabil face parte din grupul pasarilor-tesator din familia Ploceidae. Aceste pasari vioaie au un aspect asemanator vrabiilor si traiesc in regiunile de stepa si semi-desertice ale continentului african. Zboara mai ales in Africa de Sud, in Botswana si Namibia.

Numele de tesatorul sociabil vine probabil de la obiceiul acestor pasari de a cuibari in colonii foarte mari de cca. 300 de exemplare. Ele isi fac cuiburile lipite unul de altul, astfel incat formeaza o masa mare din fire de iarba uscate, un cuib imens agatat de crengi in copaci, pe prajini sau stalpi.

Aceasta specie este un exemplu tipic de pasare care traieste in colonii. Cand coloniile sunt foarte mari si cuibul arata imens pare sa fie o coliba din paie cu acoperis foarte mare. Dimensiunea unui astfel de cuib este foarte mare, are diametrul de 5-6 m si inaltimea de 3 m. Intr-un cuib pot trai de la cateva zeci la cateva sute de pasari.

In momentul in care cuibul este prea mare si exista pericolul sa cada la pamant pasarile se orienteaza spre un alt loc si construiesc un nou cuib mai solid in care sa-si cloceasca ouale si sa-si creasca puii in siguranta. In interior cuibul este captusit cu pene si material vegetal si exista mai multe camere separate intre ele.

Penajul pasarilor adulte este placut, desi nuantele de culori sunt sterse. Partea de deasupra capului este in nuante maronii-inchise, pe partea dorsala penajul are un model creat de culori inchise si mai luminoase astfel incat are un aspect solzos.

Țesătorul sociabil
Țesătorul sociabil

Partea ventrala este maronie-deschisa, aripile au pete negre, iar coada este maronie pe partea superioara. Ciocul este scurt, robust si putin curbat, are o forma conica si un colorit inchis. La maturitate tesatorul sociabil poate avea lungimea corpului de 14 cm, iar coada este scurta.

Aceste pasari sunt foarte sociabile, monogame, formeaza perechi pe viata. Femela in perioada clocitului depune o ponta formata din 3-4 oua, care sunt clocite de ambele pasari. Hrana lor consta din seminte si insecte, iar puii sunt alimentati de parinti in special cu larve de insecte sau insecte mici.

Cuiburile sunt folosite atat pentru incubatia oualor, cresterea puilor, dar si ca loc unde pasarile dorm. Deseori masculii sunt agresivi intre ei, devin galagiosi, insa acest lucru nu afecteaza traiul lor in comun in colonie.

Tesatorul sociabil are denumirea stiintifica de Philetairus socius, face parte din ordinul Passeriformes si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Tesatorul sociabil (Philetairus socius):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.