Tiparul  (Misgurnus fossilis) este un peste de apa dulce, cunoscut si sub numele de chiscar. Face parte din ordinul Cypriniformes si familia Cobitidae. Este un peste originar din zonele centrale ale Europei. La noi in tara apare in helestee, balti, rauri mai calme. Este foarte raspandit in: Olt, Siret, Bega, Cerna, Crisul Negru, Mures si altele.

Acesti pesti poseda un cap mic, orificiul gurii fiind inconjurat de buze groase si mustati. Gura este destul de ingusta, inferioara, are sase mustati mai lungi pe falca superioara si patru mustati mai scurte pe cea inferioara. Atinge o lungime medie de 20-30 cm. Corpul este acoperit cu solzi marunti si mucus.

In zona ochiului, sub piele, are cate un dinte ascutit. Inotatoarea codala este rotunjita si orientata spre lateral. Are culoare maronie, spatele cu puncte negre si maro, pe laterale cate o dunga lata maro si alte dungi incomplete formate din pete bej-maro la culoare. Abdomenul este galben-crem. Are ochii mici.

Citește și:  Cele mai ciudate animale din mare, vezi poze

Populeaza apele statatoare, sau cele care au curent lent, cu fundul de namol, in care sta de cele mai multe ori ingropat. Are o rezistenta mare la conditii vitrege, in namol sau pamantul intarit al zonelor uscate, rezista fara oxigen cateva ore.

Perioada de reproducere este in martie-iunie. Femelele depun pana la 15000 de icre pe plantele acvatice. Se hraneste mai ales noaptea cu larve de insecte, moluste, icrele altor pesti, viermi si crustacee mici.

Este foarte sensibil la poluarea apelor. Pescarii il folosesc ca momeala in prinderea altor pesti: somn, salau, stiuca, mreana, clean, mihalt.

Video – Tiparul  (Misgurnus fossilis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.