Deși sunt contestate de mulți iubitori de animale, pentru că le îngrădește acestora libertatea, grădinile zoologice au un rol important atunci când vine vorba de salvarea de la extincție a anumitor specii, lucru care s-a întâmplat deseori. În cele ce urmează, vă vom prezenta un top 10 al grădinilor zoologice din Europa:

Grădina Zoologică din Berlin

gradina zoo berlin

Pe primul loc în top 10, se află Grădina Zoologică din Berlin, fiind vizitată de nu mai puțin de 3 milioane de turiști anual. Are 35 de hectare și a fost inaugurată în 1844, când regele Wilhelm al IV-lea i-a oferit-o Berlinului cadou, tot el fiind cel care a populat grădina cu animale din propria sa curte. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost bombardată, supraviețuind aproape 100 de animale din cele aproape 4000 câte erau înainte de bombardament.

Astăzi, aici, se află în jur de 15 mii de animale, foarte puține fiind ținute în cuști, cei din Berlin având grijă să le asigure spațiu de mișcare. Grădina este renumită și pentru ursul polar Knut care a devenit, în scurt timp, cel mai popular animal de la zoo, după ce mama sa l-a respins și unul din îngrijitori i-a luat locul. Alte specii de animale care pot fi întâlnite aici sunt foci, zebre, rinoceri (albi și negri), lei asiatici, tigrii siberieni, urși panda și multe alte animale.

Gradina Zoologică din Basel (Elveția)

basel

Gradina Zoologică din Basel (Elveția) se află pe locul doi și este cea mai veche din țară. Elvețienii îi spun “Zolli” și în noaptea de 26 iunie organizează un fel de “noaptea porților deschise”, oferindu-le oamenilor șansa de a observa animalele și în mediul lor nocturn. Grădina are 13 hectare și peste 600 de specii de animale.

Este cunoscută în toată lumea pentru faptul că aici s-au născut un pui de gorila și un pui de elefant indian, pe lângă multe alte animale, și este cel mai vizitat obiectiv turistic din Elveția, având aproape 2 milioane de vizitatori anual. Printre animalele care se găsesc aici, se numără okapi (un animal descoperit abia la sfârșitul secolului al XIX-lea care face parte din familia girafelor), păsări flamingo, măgari sălbatici somalezi (o specie pe cale de dispariție), dar și mulți pești și multe reptile.

Grădina Zoologică din Copenhaga

zoo copenhagen

Grădina Zoologică din Copenhaga se situează pe locul al treilea în top, aproape 1.200.000 de oameni călcându-i pragul anual. Animalele de aici, printre care diavoli tasmanieni, leoparzi de Amur și tigri siberieni, trăiesc pe 11 hectare, grădina fiind construită de un ornitolog, scopul fiind acela de a avea cât mai multe și mai variate specii de animale. Astăzi, este cunoscută pentru Casa Hipopotamilor, Casa Elefanților și Savanna Park, care s-a vrut a fi (și a și reușit) o reproducere exactș a savanei africane.

Gradină Zoologică de la Cracovia (Polonia)

zoo polonia

Pe locul patru este Gradină Zoologică de la Cracovia (Polonia), care a fost inaugurată în anul 1929. De când a fost deschisă publicului, grădina s-a extins în fiecare an, ajungând de la 4 hectare, la 20 în prezent. Și numărul animalelor de aici a crescut: dacă la început avea doar 37 de specii, acum se poate lăuda cu 260 de specii și de zece ori mai multe animale ca la început. Printre speciile de animale pe care turiștii le pot găsi aici se numără cai sălbatici mongoli, pisici de deșert, pitoni tigru, elefanți asiatici, hipopotami pitici, condori andini sau țapi de baltă. Grădina este un ideal de a-ți petrece timpul liber, mai ales că oferă și cafenele unde poți savura o ceașcă de cafea sau de ceai, în timp ce privești animalele.

Citește și:  Albatros - Australia: Orașe de vizitat

Grădina Zoologică Schonbrunn din Viena

zoo vienna

În milocul topului, se află Grădina Zoologică Schonbrunn din Viena, construită în anul 1752 sub forma unei menajerii imperiale, cea mai veche grădină de acest fel din lume. La fel ca în cazul grădinii din Berlin, și ea a suferit în urma bombardamentelor, multe dintre speciile de animale fiind ucise de bombe. Cu toate că este o gradină foarte vizitată, nu a fost lipsită de incidente: acum câțiva ani, un jaguar, apoi un elefant și-au ucis îngrijitorii, însă aceste lucruri nu i-au împedicat pe oameni să vină să o viziteze în continuare.

Grădina Zoologică din Praga

zoo prague

Pe locul șase, se află Grădina Zoologică din Praga, deschisă publicului în 1931 și cunoscută pentru faptul că a reușit să salveze mai multe specii pe cale de dispariție. Are nu mai putin de 45 de hectare și peste 4.500 de animale, însumând 630 de specii. În 2002, grădina a fost puternic afectată de inundații, multe dintre animale fiind înecate, însă autoritățile din Cehia au reușit, în scurt timp, să refacă și să repopuleze acest obiectiv turistic. Grădina se laudă cu faptul că aici s-au născut un urs polar în urma unei înseminări artificiale, un condor andin (primul crescut în captivitate) și cu faptul că are o întreagă herghelie de cai sălbatici mongoli.

Grădina Zoologică din Paris

zoo paris

Grădina Zoologică din Paris, cea de pe locul șapte în top, și-a deschis porțile încă din 1793, fiind populată de animalele exotice pe care oamenii le dețineau, aceștia fiind obligați, printr-un decret, să le doneze. În cazul în care oamenii nu doreau să-și trimită animalele la zoo, aveau o altă alternativă: să le împăieze și să le doneze muzeelor științifice din Franța. Ca urmare, în secolul al XIX-lea, deținea cele mai multe exemplare exotice din lume.

Grădina Zoologică din Madrid

zoo madrid

Pe locul opt, este situată Grădina Zoologică din Madrid care are și un impresionant Acvaparc. Acest complex a fost deschis în anul 1770, cu scopul de a arăta oamenilor animalele pe care spaniolii le-au adus din coloniile americane. Are peste 7.000 de animale care trăiesc pe 20 de hectare. Oamenii pot vedea urși panda (aici se găsesc cei mai mulți de pe tot continentul) și se pot delecta la acvariu și la delfinariu.

Grădina Zoologică din Roma

Penultimul loc este ocupat de Grădina Zoologică din Roma, pe care cetățenii italieni o numesc Bioparco di Roma, și este o gradină întinsă pe 12 hectare, fiind deschisă pentru prima dată publicului în 1908. Unele dintre cele mai importante specii de animale de aici sunt broaștele țestoase Kleinmann, o specie aflată pe cale dispariție, și grădina de aici oferă animalelor destul spațiu pentru a se mișca, vizitatorii fiind despărțiți de acestea doar prin șanțuri foarte adânci.

Grădinii Zoologice din Moscova

zoo moscova

Ultimul loc în top, a fost acordat Grădinii Zoologice din Moscova, construită în anul 1864. De atunci, a trecut printr-un proces de modernizare continuu, iar astăzi are aproape 22 de hectare pe care trăiesc peste opt mii de animale. Este cunoscută în special pentru leoparzii de Amur și tigrii siberieni, care sunt pe cale de dispariție, dar aici se găsesc și alte animale ca maimuțe, lilieci, elefanți și diverse specii de păsări exotice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.