Rolul muzeelor este foarte important atat din punct de vedere istoric, deoarece in cadrul acestor institutii se realizeaza numeroase cercetari si se pastreaza valori nationale de o importanta majora, cat si din punct de vedere artistic si cultural, muzeul fiind considerat un instrument educativ pentru orice societate. Mai mult decat atat, muzeul reprezinta o modalitate inedita de a descoperi lucruri interesante despre propria tara sau despre o anumita regiune in care calatoriti. In randurile care urmeaza va vom prezenta un top 10  muzee celebre din intreaga lume.

Luvru, Foto: irfanography.wordpress.com
Luvru, Foto: irfanography.wordpress.com

1. Muzeul Luvru (Musée du Louvre) este fara indoiala unul dintre cele mai celebre muzee din intreaga lume. Muzeul Luvru este cel mai important muzeu de arta si istorie din Franta, fiind situat in mijlocul Parisului, si are o istorie cat se poate de interesanta. Luvru a fost construit la inceput de secol XIII de catre Philip II August, dorindu-se a fi o fortareata cu rol de aparare impotriva eneglezilor si a nomazilor care puneau in pericol integritatea Parisului. In secolul urmator, castelul construit initial este infrumusetat de catre Charles al V-lea, pentru ca in secolul al XVI-lea sa fie daramat pentru ca pe locul respectiv sa poata fi construita o cladire noua care sa reflecte arhitectura de tip renascentist. Planul palatului a fost conceput de catre arhitectul Pierre Lescot, insa constructia nu a fost finalizata.

In anul 1564, sub indemnul Caterinei de Medici, arhitectul Philibert Delorme construieste castel in apropierea campiilor Tuileries. Constructia inceputa de Lescaut este continuata in secolul al XVII-lea de catre regele Luis al XIII-lea, astfel incat este adaugat Pavilionul Ceasului. Luis al XIV-lea a adus si el modificari, in timpul sau fiind construita Curtea Patrata. Acesta isi schimba resedinta, mutandu-se in anul 1682 la Versailles, astfel incat Luvrul nu mai este resedinta regala. Incepand cu anul 1789, regii Frantei, printre care se numara Napoleon I si Napoleon al III-lea, si-au mutat resedinta la Palatul Tuileries iar Luvrul a inceput sa fie folosit ca muzeu. Dupa ce Palatul Tuileries arde in anul 1871, Luvrul este extins, pentru ca in anii 1980 Luvru, devenit un muzeu in adevarat sens al cuvantului, sa fie renovat si restructurat de catre arhitectul Ieoh Ming Pei. In aceasta perioada este construita piramida din curte, piramida ce reprezinta intrarea in faimosul muzeu, devenind un adevarat simbol al orasului Paris.

Muzeul Luvru gazduieste cateva dintre cele mai importante opere de arta din lume, printre care se numara faimoasa pictura a lui Leonardo da Vinci – Mona Lisa. Pe langa acestea, sub acoperisul muzeului se afla peste 380000 de opere de arta, dintre care sunt expuse in jur de 35000, opere de arta care dateaza din Evul Mediu si pana in jurul anului 1848 si care apartin mai multor civilizatii. Din punct de vedere arhitectural, muzeul reflecta traditia, eleganta, rafinamentul si romantismul francezilor.

British Museum, Foto: tatilhayalleri.com
British Museum, Foto: tatilhayalleri.com

2. British Museum din Londra este un alt muzeu celebru din lume, fiind in acelasi timp si unul dintre cele mai vechi. Muzeul gazduieste adevarate comori ale lumii, fapt pentru care British Museum este unul dintre cele mai vizitate muzee. Muzeul a fost infiintat pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, dupa ce in anul 1753 statul a cumparat colectia impresionanta pe care medicul Sir Hans Sloane o avea si care cuprindea aproximativ 80000 de elemente deosebit de pretioase din punct de vedere istoric si cultural (fosile, medalii, mici statuete si desene). Incepand cu acel moment, colectiile Muzeului Britanic s-au extins considerabil, ceea ce a facut ca in prezent valorile gazduite de catre acestea sa fie impartite in 10 departamente.
Planul cladirii din prezent a fost realizat in anul 1823 de catre Robert si Sydney Smith, insa constructia cladirii care gazduieste in prezent muzeul a fost finalizata dupa 30 de ani. In prezent, British Museum gazduieste aproximativ 6 milioane de opere si obiecte de arta.

Madame Tussauds, Foto: alexjfoster.wordpress.com
Madame Tussauds, Foto: alexjfoster.wordpress.com

3. Ramanem tot in Londra deoarece tot aici se afla un alt muzeul celebru din lumea intreaga si anume Muzeul Madame Tussaud’s, cunoscut si sub denumirea de Muzeul Figurilor din Ceara deoarece gazduieste peste 400 statuete realizate din ceara ale unor personaje celebre. Istoria muzeului este una cat se poate de captivanta. Anna Maria Grosholtz, cunoscuta sub numele de Marie Tussaud, nascuta la Strasbourg, invata arta modelarii in ceara de la Dr. Philippe Curtius, cel caruia mama fetei ii facea menajul. In anul 1756, tanara artista realizeaza prima figura de ceara care o intruchipeaza pe Marie-Jeanne du Barry, amanta regelui Ludovic al XV-lea, tot aceasta fiind prima figura expusa in cadrul muzeului.

Citește și:  Rafael Sanzio, un pictor renascentism

Dupa ce artista realizeaza alte impresionante sculpturi din ceara ale unor figuri politice si culturale printre care se numara Jean-Jaques Rousseau si Benjamin Franklin, si dupa ce se casatoreste cu Francois Tussaud, se muta in Londra unde isi deschide un mic muzeu. Micul muzeu a cuprins una dintre cele mai impresionante “imagini” ale razboiului transpus in figuri de ceara care se regaseau in Camera Ororilor. Dupa moartea sa, muzeul este preluat de catre nepotul sau Joseph Randall. Treptat, personalitati ale lumii culturale, politice si artistice si-au gasit locul in impresionantul muzeu al figurilor de ceara din Londra; printre personalitatile “prezente” se numara Charlie Chaplin, Elvis Presley, Marilyn Monroe, Nelson Mandela, Brad Pitt si multi, multi altii.

Galeria Uffizi, Foto: destinius.com
Galeria Uffizi, Foto: destinius.com

4. Galeria Uffizi din Florenta, Italia, reprezinta o oglindire clara a artei caracteristice Italiei, insa indeosebi a picturii renascentiste. Palatul care gazduieste impresionantul muzeu, Palazzo degli Uffizi, construit intre 1560-1580, o cladire foarte eleganta, a reprezentat palatul administrativ al lui Cosimo I de Medici. In prezent, muzeul gazduieste o colectie impresionanta de arta renascentista, cele mai multe dintre opere facand parte din colectia familiei Medici, dupa ce Francesco I de Medici hotaraste ca un etaj al palatului sa fie utilizat pentru expunerea colectiilor familiei. Una dintre cele mai impresionante opere de arta care se regasesc in Galeria Uffizi este capodopera lui Botticelli – “Nasterea lui Venus”.

Muzeul National de Arheologie, Foto: archaiologia.gr
Muzeul National de Arheologie, Foto: archaiologia.gr

5. Muzeul National de Arheologie din Grecia este unul dintre cele mai celebre muzee din lume deoarece gazduieste o colectie impresionanta de arta antica din lumea intreaga, insa special din Grecia, oferind o minunata viziune asupra istoriei. Muzeul gazduieste peste 20000 de obiecte care caracterizeaza istoria Greciei, obiecte organizate in numeroase galerii. Cladirea a fost construita la sfarsit de secol XIX si a fost renovata in anul 2004. Alaturi de obiectele care pot fi admirate (statuete, masti, bijuterii, etc), exista si o colectie impresionanta de fotografii, precum si o biblioteca ce pune la dispozitie documente si carti extrem de rare.

Muzeul Ermitaj, Foto: pravdacity.wordpress.com
Muzeul Ermitaj, Foto: pravdacity.wordpress.com

6. Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia, gazduieste peste 3 milioane de opere de arta, ceea ce il face fara indoiala unul dintre cele mai impresionante muzee din lume. Baza muzeului a fost conceputa de catre Ecaterina cea Mare, insa muzeul a fost deschis oficial abia in anul 1852. Ecaterina cea Mare si-a inceput colectia de arta in anul 1764, aceasta cuprinzand 13 opere care apartin lui Rembrandt, 11 care aprtin lui Rubens, 5 care apartin lui Antoon van Dyck precum precum si multe alte obiecte vechi care oglindesc istoria intregii omeniri din Antichitate pana in timpurile mai noi. Impresionantele colectii sunt gazduite de sase cladiri, doar patru dintre acestea si anume Palatul de Iarna, Micul Muzeul Hermitage, Vechiul Muzeu Hermitage si Noul Muzeu Hermitage fiind deschise publicului.

Vaticanul, Foto: exploreplanet.wordpress.com
Vaticanul, Foto: exploreplanet.wordpress.com

7. Desi este un stat, Vaticanul este considerat un muzeu in adevaratul sens al cuvantului, Capela Sixtina fiind considerata centrul acestuia din punct de vedere artistic. Operele de arta gazduite de micul stat oglindesc arta Italiei renascentiste, toate operele fiind expuse in numeroase muzee si galerii denumite sugestiv Muzeele Vaticanului. Printre acestea se numra opera lui Michelangelo – Pieta, precum si frescele pe care artistul le-a realizat in Capela Sixtina. Primii care au permis accesul publicului la operele de arta au fost papii secolului al XVIII-lea – Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea. De-a lungul timpului colectiile au fost completate, fapt pentru care statul Vatican gazduieste in prezent milioane de opere de arta.

Muzeul Metropolitan de Arta, Foto: usadultliteracy.wordpress.com
Muzeul Metropolitan de Arta, Foto: usadultliteracy.wordpress.com

8. Muzeul Metropolitan de Arta din New York este unul dintre cele mai celebre muzee de arta de pe teritoriul american si din intreaga lume. Operele de arta gazduite de catre acest muzeu sunt repartizate in cele 19 departamente, urmand o ordine cronologica de la epoca de piatra pana in prezent. Muzeul a luat fiinta in anul 1870, insa a cunoscut o adevarata inflorire in secolul XX. Acesta cuprinde in prezent peste 2 milioane de opere de arta.

Muzeul de Istorie Naturala, Foto: travelerguidance.blogspot.ro
Muzeul de Istorie Naturala, Foto: travelerguidance.blogspot.ro

9. Muzeul de Istorie Naturala din Londra este un muzeu cu adevarat impresionant deoarece gazduieste peste 70 de milioane de specimene din toate formele de viata cunoscute pe intreaga planeta, acestea fiind studiate timp de aproximativ 250 de ani. Muzeul reprezinta o istorie clara a evolutiei vietii pe pamant.

Tate Modern, Foto: timetoblog.co.uk
Tate Modern, Foto: timetoblog.co.uk

10. Atunci cand vine vorba de arta moderna, Muzeul Tate Modern din Londra este cel mai important. Acesta reprezinta colectia de arta moderna internationala a Regatului si face parte din grupul Tate. Conform statisticilor, Tate Modern este cel mai vizitat muzeu din lumea intreaga, Muzeul gazduieste opere de arta realizate incepand cu anul 1900.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.