Din cele 3000 specii de serpi care exista in Australia, doar 9 sunt veninosi, foarte periculosi, muscatura lor poate fi letala pentru om. Chiar daca sunt in perioada de hibernare, in lunile de iarna, ei sunt de asemenea agresivi si pot musca cu coltii lor ascutiti introducand veninul si producand victimei simptome de greata, varsaturi, transpiratie excesiva, dureri abdominale, tulburari de deglutitie, coagularea sangelui, durere la nivelul ganglionilor limfatici, paralizie, moarte prin sufocare.

Top 5 cei mai veninosi serpi din lume:

Oxyuranus microlepidotus
Oxyuranus microlepidotus

1. Oxyuranus microlepidotus este un sarpe feroce din Australia care are cea mai puternica otrava din lume. Face parte din familia Elapidae alaturi de sarpele coral si cobra. Mai mult decat atat este considerat cel mai periculos si mai veninos sarpe de pe planeta. Aceasta reptila feroce este capabila prin muscatura sa sa injecteze 110 mg venin care este suficient sa omoare 100 de oameni si 200 000 de soareci. In mod normal un sarpe injecteaza printr-o singura muscatura doar in medie 40 mg venin.

Multi il considera un sarpe agresiv dar nu pentru ca ataca prin surprindere ci mai ales datorita veninului sau foarte puternic care duce la sangerarea victimei si moartea acesteia. El in general este o specie timida care prefera sa se retraga decat sa infrunte pericolul. Veninul sau este de 50 de ori mai toxic decat al cobrei si de 7 ori mai toxic decat al unui sarpe cu clopotei. Un om muscat de acest sarpe moare in 30-60 de minute.

Pseudonaja textilis
Pseudonaja textilis

2. Pseudonaja textilis este un sarpe veninos originar din Papua Noua Guinee, Australia si Indonezia. Prefera padurile de eucalipt, padurile tropicale umede, pajistile, savanele australiene. Lipseste din regiunile uscate sau desertice. Este considerat al doilea cel mai veninos sarpe din lume.

Doar 0,07 mg de venin este suficient sa produca decesul unui adult. Daca este provocat nu se retrage, are tendinta de a fi agresiv, de a musca, de a urmari victima, reusind sa se miste cu viteza destul de mare.

Citește și:  Iguana cu guler din Madagascar (Oplurus cuvieri), o reptilă ce are coada spinoasă din familia Opluridae
Oxyuranus scutellatus
Oxyuranus scutellatus

3. Oxyuranus scutellatus este un sarpe extrem de periculos si otravitor. Se afla pe locul trei in topul celor mai periculosi serpi de pe planeta. Traieste in Noua Guinee si Australia si are capacitatea de a injecta printr-o singura muscatura o cantitate de venin de 120-400 mg. Acest venin este deosebit de toxic, el contine astfel de substante neurotoxice care pot provoca paralizia sistemului nervos si coagularea sangelui, iar apoi moartea.

Daca victima nu este imediat ajutata, nu i se aplica antidotul pentru anihilarea veninului, moare cu siguranta. Pentru muscatura acestui sarpe exista un tratament antivenin care este destul de eficient, insa trebuie aplicat la timp.

Bungarus multicinctus
Bungarus multicinctus

4. Bungarus multicinctus este o reptila veninoasa din Asia, Vietnam, China, Laos, Taiwan. Prefera atat zonele de ses cat si cele de la altitudini de pana la 1300 m. Unele exemplare ajung la 2 m, deci sunt serpi de dimensiuni mari. Prin muscatura sa sarpele injecteaza aproximativ 4,6-20 mg venin deci foarte mult si astfel a ajuns sa fie considerat al patrulea cel mai veninos sarpe din lume.

In 20-40% din cazurile semnalate pana in prezent muscatura sarpelui a dus la moartea victimei. Veninul sau este puternic, duce la intoxicatii grave, dureri acute in zona pieptului, pierderea vocii, probleme de inghitire, paralizie si moarte prin sufocare.

Notechis ater niger, Foto: venomland.forumotions.net
Notechis ater niger, Foto: venomland.forumotions.net

5. Notechis ater niger este un sarpe veninos originar din Australia si Tasmania. Ocupa locul cinci in topul celor mai otravitori serpi de pe glob. Este foarte agresiv, ataca de cate ori are ocazia, este feroce si musca brusc si adanc. Veninul sau a provocat moartea victimei in 40-60% dintre cazuri daca muscatura nu a fost tratata la timp.

Principalele simptome ale muscaturii sunt: dureri in anumite zone ale corpului (la gat, picior), amorteala, firnicaturi, transpiratie abundenta, dificultati respiratorii, paralizie si moarte prin sufocare. Acest sarpe are un venin care contine substante neurotoxice puternice coagulante. In cazul in care victima este tratata la timp, ea poate fi salvata.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.