Anumite traditii de Paste in Franta implica mare parte din aceleasi elemente cu care ne-am obisnuit si noi romanii, iar unele din aceste traditii se invart in jurul ciocolatii, pestelui si clopotelor bisericii. Sarbatorirea Pastelui in Franta este foarte mult o parte a culturii franceze si multe din traditiile franceze de Paste sunt legate direct de faptul ca o mare parte a tarii (aproximativ 90%) se considera a fi romano-catolica. Fie ca sunt cu adevarat praticanti ai acestei religii sau nu, Pastele este o sarbatoare importanta celebrata de toti francezii.

Clopotele – tacere si veselie

Bisericile, cu arhitectura lor magnifica si istoria extrem de veche, sunt o parte intrinseca a culturii franceze. Prin urmare, are sens faptul ca aceste biserici sunt esentiale pentru festivitatile de Paste. Traditia incepe in Joia Mare, inainte de Vinerea Mare. In aceasta zi, toate clopotele din Franta raman nemiscate si tacute, in amintirea mortii lui Iisus. Dupa cum va puteti imagina, aceasta este o comemorare destul de sumbra, si este cu atat mai accentuata de faptul ca, de obicei clopotele suna cu bucurie in diferite momente ale zilei.

Pentru a usura disconfortul sau temerile pe care le-ar putea avea copiii, parintii le spun acestora ca toate clopotele bisericii au zburat la Roma pentru a pentru a-l vizita pe Papa. Din fericire, aceasta liniste este de scurta durata – cand soseste dimineata Pastelui, clopotele suna din nou pentru a se bucura de Invierea lui Hristos. Mare parte din comunitatea franceza se bucura de Invierea lui Hristos iesind pe strazi, strigand salutari zgomotoase vecinilor si oferind imbratisari calde si sarutari celor pe care ii cunosc. Puteti auzi tot felul de urari de Paste, insa francezii spun “Joyeuses Paques!”.

Pestii de aprilie

In afara de sunatul clopotelor, exista si alte traditii de Paste in Franta. Ciocolata joaca un rol esential in timpul Pastelui in Franta, insa nu doar sub forma oualor si a iepurasilor de ciocolata. Aici veti gasi deasemenea pesti de ciocolata. Desi nu exista nicio corelatie directa intre pestii de ciocolata si Paste, veti gasi adesea aceste dulciuri in magazinele din Franta in perioada Pastelui. De obicei, pestii de ciocolata apar in magazine incepand cu data de 1 aprilie, chiar la timp pentru Ziua Pacalelilor si toata distractia si jocurile care insotesc aceasta zi. Intr-unul din jocurile specifice Zilei Pacalelilor, copiii fac glume pe seama adultilor lipind pesti de hartie pe spatele acestora. Atunci cand adultii se intorc sa vada ce se intampla, copiii fug si striga “Poisson d’Avril!” (“peste de aprilie”).

Citește și:  Pictorul Paul Cezanne, deschizator de drumuri in arta moderna
Peste de ciocolata, traditional de Paste in Franta, Foto: nousallonsenfrance.wordpress.com
Peste de ciocolata, traditional de Paste in Franta, Foto: nousallonsenfrance.wordpress.com

Ciocolata si jocurile de Paste

De Paste, magazinele cu dulciuri sunt de obicei pline cu delicioasa ciocolata in forma de oua si iepurasi. De cele mai multe ori, aceste dulciuri arata mai degraba ca opere de arta decat bomboane si, la fel cum ar privi o capodopera, adeseori francezii stau pur si simplu sa le admire in vitrine. Alaturi de acesti iepurasi si aceste oua frumos decorate, puteti gasi si clopote de ciocolata. Aceste clopote sunt direct legate de Invierea lui Hristos si de sfarsitul Postului Mare.

Desi este adevarat ca Pastele este o ocazie fericita atat pentru copii, cat si pentru adulti, copiii sunt cei care par a se bucura cel mai mult de sarbatoare. In acest spirit al distractiei, copiii se delecteaza cu jocuri specifice Pastelui. Unul din aceste jocuri implica rostogolirea unor oua crude pe o panta usoara. Oul care ajunge jos fara sa se sparga este considerat victorios. Multi oameni cred ca acest joc simbolizeaza piatra care a fost data la o parte de la intrarea in mormantul lui Hristos, atunci cand s-a descoperit ca acesta a inviat. Un alt joc implica aruncarea oualor crude in aer. Primul copil care scapa si sparge oul este cel care pierde si acesta este nevoit sa-i dea altui jucator o parte din bomboanele sale. Totusi, in anumite versiuni ale acestui joc, nu exista o astfel de pedeapsa.

Alte traditii

Este importanta mentionarea faptului ca si ziua de luni care urmeaza dupa Duminica Pastelui este considerata tot zi de sarbatoare. Evident ca, fiind considerata zi de sarbatoare, adultii nu trebuie sa mearga la munca, iar copiii nu se duc la scoala. In aceasta zi, este ceva obisnuit ca adultii sa-i vada pe copii jucandu-se jocurile enumerate mai sus. Mancarea deasemenea joaca un rol important in sarbatorile franceze, iar Pastele nu este Ce credeti ca veti gasi pe mesele francezilor in timpul Sarbatorii Pastelui?o exceptie de la regula.  Cel mai adesea, francezii vor avea pe masa carne de miel, un anumit tip de supa (de exemplu, supa de ceapa), multa paine proaspata, si desigur, delicioasele chifle calde. De la ciocolata delicioasa si jocurile distractive ale copiilor pana la bisericile magnifice, este usor de vazut ca Pastele este o sarbatoare foarte importanta in Franta. Puternic influentata de romano-catolicism, aceasta sarbatoare este atat sumbra, cat si vesela pentru cei care participa, fiind ceva extrem de rar ca francezii sa nu participe la aceste festivitati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.