Unii dintre cei mai respectați artiști, politicieni și oameni de știință s-au văzut implicați în certuri publice foarte intense cu contemporanii lor. Mulți au încercat în mod activ să submineze munca altora, în timp ce alții au recurs la amenințări și chiar grave acte de violență. În cele ce urmează vă prezentăm doar 3 aprige rivalități ale istoriei.

• Robert Kennedy și Lyndon B. Johnson

Robert Kennedy și Lyndon B. Johnson
Robert Kennedy și Lyndon B. Johnson

Sângele rău dintre cei doi titani ai politicii americane a început în 1960, după ce John F. Kennedy s-a decis să candideze la președinție alături de fostul său rival Lyndon B. Johnson. Robert Kennedy era încă înfuriat de felul în care Johnson își desfășurase campania împotriva fratelui său, așa că el l-a confruntat personal și l-a îndemnat să refuze oferta. Johnson a refuzat vehement oferta lui Robert iar cei doi au continuat să cultive o relație plină de resentimente. Robert Kennedy obișnuia să-l ridiculizeze pe Johnson în spatele ușilor închise iar la un momentdat chiar i-a fost oferită o păpușă voodoo ce îl reprezenta pe acesta.

Johnson la rândul său îl numea pe Robert Kennedy „un mic țărănoi grandoman” și jurase să „îi taie gâtul chiar dacă e ultimul lucru pe care avea să-l facă”. Dușmănia dintre cei doi s-a intensificat atunci când Johnson a devenit președinte în urma asasinării lui John F. Kennedy.

Robert Kennedy a fost extrem de critic cu graba cu care Johnson a fost investit în funcție iar mai târziu a susținut că dușmanul său își asuma responsabilitatea pentru o parte a realizărilor fratelui său.

Odată ajuns în Senatul Statelor Unite ale Americii, Kennedy l-a criticat vehement pe președintele Johnson pentru dezastrul ce devenise Războiul din Vietnam. Între timp, președintele a făcut tot ce îi stătea în putință pentru a închide toate proiectele începute de J.F. Kennedy sau să le treacă pe numele său.

În 1968, lupta dintre cei doi părea să atingă noi culmi atunci când Kennedy și-a anunțat intenție de a solicita nominalizarea Partidului Democrat, dar Johnson s-a retras brusc din cursa prezidențială.

Vechii rivali aveau să continue relația tensionată până la asasinarea lui Robert Kennedy, câteva luni mai târziu. Această ură a dat naștere unei teorii a conspirației ce îl avea în frunte pe Johnson ca cel care aranjase asasinarea.

• Michelangelo Caravaggio și Giovanni Baglione

Michelangelo Caravaggio și Giovanni Baglione
Michelangelo Caravaggio și Giovanni Baglione

Renumitul artist Michelangelo Caravaggio a avut o listă lungă de vendete personale, fiind chiar cunoscut ca purtând întotdeauna o sabie pentru protecție. Cu toate acestea una dintre cei mai renumiți dușmani ai săi a fost pictorul Giovanni Baglione. Toate problemele celor doi au început prin anii 1600, când Baglione a pictat un răspuns la capodopera lui Caravaggio „Amor Vincit Omnia”.

Citește și:  Simboluri din mitologia romaneasca si universala – Sarpele

Caravaggio și anturajul său au ridiculizat opera și chiar au susținut că este un plagiat, motiv pentru care Baglione a pictat o a doua versiune în care a realizat o caricatură a feței lui Caravaggio pe corpul diavolului.

Caravaggio nu a lăsat lucrurile așa și s-a răzbunat prin distribuirea unei serii de poeme vulgare dar foarte comice în care Baglione era ridiculizat și în care i se sugera să folosească picturile sale pe post de hârtie igienică.

Fiind profund ofensat, Baglione l-a dat în judecată pe Caravaggio pentru calomnie. Când i s-a dat dreptate, Caravaggio a fost nevoit să petreacă câteva zile la închisoare. Ani mai târziu, Baglione a scris o biografie a lui Caravaggio, în care ne este prezentat un portret deosebit de înjositor al fostului său rival. Mai mult decât atât, a mers așa de departe încât, atunci când povestește despre moartea prematură a lui Caravaggio spune următoarele „El a murit la fel de mizerabil cum a și trăit”.

• Edward Drinker Cope și Othniel Charles Marsh

Othniel Charles Marsh
Othniel Charles Marsh

În secolul al XIX-lea, Edward Drinker Cope și Othniel Charles Marsh au transformat vânătoarea de noi specii de dinozauri într-un joc acerb. Cei doi oameni de știință și-au început relația în termeni amiabili dar situația dintre ei s-a stricat după ce s-au certat la sfârșitul anilor 1860. Toate problemele au început după ce Marsh a mituit muncitorii să-l ajute să dobândească unele oase de la un site arheologic unde Cope săpa.

În următorii 20 de ani s-au angajat într-o cursă rău intenționată în încercarea de a face o descoperire unul înaintea celuilalt. Ei au angajat spioni pentru a urmări mișcările celuilalt, au furat angajații unui celuilalt și chiar au ordonat muncitorilor să distrugă fosilele în așa fel încât celălalt să nu poată pretinde că le-a descoperirit.

Războiul dintre cei doi i-a distrus atât din punct de vedere financiar cât și profesional dar a dus la îmbogățirea paleontologiei. Competiția dintre Marsh și Cope a dus la descoperirea a mii de fosile și 136 de noi specii de dinozauri, între care Triceratops, Stegosaurus și Apatosaurus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.