Trogonii trăiesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei, America și Africa sudsahariană. Fac parte din ordinul Trogoniformes, familia Trogonidae. Astfel de specii se mai numesc rozătoare cu cioc. Au ciocul destul de mic, înconjurat cu peri, dar cu deschiderea largă, care le permite să prindă însectele nevertebrate din zbor. Toate speciile sunt arboricole și se remarcă prin penajul viu colorat (mai ales al masculului).

Trogoni – Specii de păsări din ordinul Trogoniformes:

Trogon violaceus
Trogon violaceus

Trogonul violaceu este o specie comună din sud-estul Mexicului și centrul Americii de Sud. Are denumirea științifică de Trogon violaceus și este o specie de pasăre nemigratoare. Trăiește solitar și poate avea lungimea corpului de 23-26 cm și greutatea de 45-65 kg.

Pharomachrus mocinno
Pharomachrus mocinno

Quetzalul este o pasăre nemigratoare din America Centrală. Are denumirea științifică de Pharomachrus mocinno și se reamarcă prin penajul roșu din zona pieptului, creasta de pene scurte de pe cap și ciocul roșu cu vârful încovoiat. Se hrănește cu insecte și fructe de pădure. Este o specie vulnerabilă în pericol de dispariție. Quetzalul este emblema Republicii Guatemala.

Priotelus temnurus
Priotelus temnurus

Pasărea tokororo trăiește doar în Cuba și are denumirea științifică de Priotelus temnurus. Se remarcă prin penajul în culorile drapelului cubanez: roșu, albastru și alb. Are lungimea corpului de 25-28 cm și preferă pădurile umbroase unde își face cuibul în copaci. Există doua subspecii: Priotelus temnurus temnurus și Priotelus temnurus vescus.

În Africa apar păsările surukus-de-flori sau Apaloderma din care fac parte speciile: Apaloderma vittatum, Apaloderma ecuatorial și Apaloderma Narina.

Apaloderma narina
Apaloderma narina

Specia Apaloderma narina trăiește în regiunile împădurite din Africa, la sud de Sahara. Este foarte frumos colorată, are penajul verde-metalic pe spate, iar partea ventrală violet. Aripile sunt în nuanțe de culori gri, alb și negru. Un exemplar matur are lungimea corpului de 33 cm.

Specia Harpactes wardi, Foto: pbase.com
Specia Harpactes wardi, Foto: pbase.com

Genul Harpactes aparține familiei Tragonidae si curpinde mai multe specii din care dăm exemplu pasărea Harpactes wardi care trăiește în regiunile montane nord-estice ale Indiei, nordice ale Vietnamului, dar și la est și nord de Myanmar. Are lungimea corpului de 35-38 cm și greutatea de 115-120 g.

Trogon bairdii
Trogon bairdii

Pasărea Trogon bairdii trăiește doar în America de Sud și are lungimea corpului de 25 cm. Penajul ei este dens, moale, în culori vii strălucitoare, în roșu, verde și albastru. Această pasăre preferă pădurile tropicale din Bolivia, Peru, Argentina, Brazilia de Nord-Vest, Columbia și Paraguay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.