Turturica (Streptopelia turtur) este o pasăre migratoare elegantă, cunoscută pentru preferința sa pentru pădurile deschise, parcuri și terenuri cu tufișuri. În România, turturica este un oaspete de vară, sosind în luna aprilie și rămânând până în septembrie, când migrează spre Africa. Pasărea se remarcă prin penajul său distinctiv și sunetele inconfundabile pe care le emite în perioada de împerechere.

Turturica (Streptopelia turtur) este o pasare migratoare, zvelta, care se instaleaza de obicei in paduri deschise, terenuri cu tufisuri si parcuri. Este raspandita in Europa si Asia Mica. Iarna migreaza in Africa. Face parte din familia Columbinae.

Descrierea fizică a turturicii

Este o pasare de talie medie, avand o lungime de cca. 28 cm, deschiderea aripilor de 49-55 cm si o greutate de 140 g. In comparatie cu alte specii, penajul ei este destul de diferit. Pe gat are dungi albe si negre, pieptul este roz iar penajul de pe burta este albicios.

Aripile au pene cafenii, gri, negre si rosiatice. Cand zboara, se pot vedea penele albe de la coada. Poate fi confundata cu gugustiucul, insa la o privire mai atenta se vad cateva diferente atat la penaj, cat si la marimea corpului. Turturica este un pic mai mica decat acesta.

turturele

Reproducerea și cuibăritul turturicii

In perioada imperecherii, masculul scoate cunoscutele sunete ,,turr-turr-turr”, urca in zbor glisant si coboara din nou. Cuibul ei, nu prea aratos, este format din crengi prin care ouale se intrevad de jos. Este instalat pe copaci si arbusti, la inaltimi care variaza intre 1-5 m. In general cloceste o singura data pe an.

Femela cloceste doar doua oua timp de doua saptamani. Uneori creste doua serii de pui pe an. Puii sunt hraniti de parinti o perioada de patru saptamani, apoi incep sa zboare si isi cauta singuri hrana.

Hrana și comportamentul alimentar

Turturica este o pasare granivora, de aceea se hraneste in special cu seminte si boabe de cereale: mei, grau,si altele, dar si cu moluste mici.

In tara noastra turturica este un oaspete de vara.

Importanța conservării turturicii în Europa

Turturica a suferit un declin semnificativ al populației în ultimele decenii, în special din cauza schimbărilor de mediu și a pierderii habitatelor naturale. Poluarea, utilizarea pesticidelor și transformările agricole afectează sursele de hrană ale turturicii.

În unele țări europene, specia este protejată prin legi stricte care vizează menținerea populațiilor stabile. În România, este importantă monitorizarea și protejarea zonelor de cuibărit pentru a conserva această specie migratoare esențială pentru biodiversitatea locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.