Turturica (Streptopelia turtur) este o pasare migratoare, zvelta, care se instaleaza de obicei in paduri deschise, terenuri cu tufisuri si parcuri. Este raspandita in Europa si Asia Mica. Iarna migreaza in Africa. Face parte din familia Columbinae.

Este o pasare de talie medie, avand o lungime de cca. 28 cm, deschiderea aripilor de 49-55 cm si o greutate de 140 g. In comparatie cu alte specii, penajul ei este destul de diferit. Pe gat are dungi albe si negre, pieptul este roz iar penajul de pe burta este albicios.

Aripile au pene cafenii, gri, negre si rosiatice. Cand zboara, se pot vedea penele albe de la coada. Poate fi confundata cu gugustiucul, insa la o privire mai atenta se vad cateva diferente atat la penaj, cat si la marimea corpului. Turturica este un pic mai mica decat acesta.

turturele

In perioada imperecherii, masculul scoate cunoscutele sunete ,,turr-turr-turr”, urca in zbor glisant si coboara din nou. Cuibul ei, nu prea aratos, este format din crengi prin care ouale se intrevad de jos. Este instalat pe copaci si arbusti, la inaltimi care variaza intre 1-5 m. In general cloceste o singura data pe an.

Citește și:  Cocoșarul, o pasăre des întâlnită iarna la noi în țară

Femela cloceste doar doua oua timp de doua saptamani. Uneori creste doua serii de pui pe an. Puii sunt hraniti de parinti o perioada de patru saptamani, apoi incep sa zboare si isi cauta singuri hrana.

Turturica este o pasare granivora, de aceea se hraneste in special cu seminte si boabe de cereale: mei, grau,si altele, dar si cu moluste mici.

In tara noastra turturica este un oaspete de vara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.