Deşi Bratislava nu se numără printre destinaţiile turistice renumite din Europa, micul oraş aflat pe malurile Dunării îşi surprinde vizitatorii cu câteva atracţii speciale. Capitala Slovaciei este o alegere bună pentru cei care doresc să exploreze o lume a contrastelor, unde construcţiile moderne îşi fac loc într-un peisaj dominat de turnuri medievale şi clădiri cu tentă comunistă. Pentru o experienţă de neuitat la Bratislava, iată ce locuri îţi recomandăm:

Centrul vechi din Bratislava

bratislava centru vechi
danielaracovita.wordpress.com

Farmecul centrului vechi al Bratislavei se datorează clădirilor sale istorice, mărturie a unei istorii tumultuoase. Nu se întinde pe o suprafaţă foarte mare, însă o plimbare prin inima oraşului îţi va da ocazia să admiri câteva construcţii cu o arhitectură interesantă. În mijlocul centrului vechi se află Piaţa Principală (Hlavne Namestie), de unde pornesc străduţe pitoreşti spre alte piaţete mai mici. Pe timp de iarnă, aici se organizează târgul de Crăciun, iar vara au loc diferite activităţi relaxante, festivaluri şi concerte. De-a lungul străzii Obchodna sunt adunate multe magazine, baruri şi restaurante, unde poţi încerca preparate tradiţionale. Pe lângă o serie de instituţii guvernamentale şi ministere, în oraşul vechi îşi au sediul şi multe companii.

Catedrala Sf. Matin este cea mai mare şi una dintre cele mai vechi biserici din Bratislava, iar turnul ei, înalt de 85 de metri, domină orizontul Oraşului Vechi. Construită în stil gotic şi fortificată, aceasta a jucat un rol important în perioada 1563 – 1830, când aici erau încoronaţi regii Ungariei.

Poarta Sf. Mihail este singura din sistemul medieval de fortificaţii care a supravieţuit în timp. Construită în jurul anului 1300, forma sa actuală se datorează reconstruirii în stil baroc din anul 1758. Turnul, înalt de 51 de metri, găzduieşte o expoziţie de arme.

bratislava primaria veche
dichisuri.ro

În Piaţa Principală iese în evidenţă Primăria Veche, care găzduieşte primul muzeu din Bratislava, fondat în anul 1868. Din turnul clădirii, construit în secolul al XIV-lea, poate fi admirat întreg centrul, dar şi împrejurimile. O fântână în stil renascentist captează atenţia turiştilor. Creată în anul 1572, aceasta îl înfăţişează pe regele maghiar Maximilian al II-lea într-o armură de cavaler. A fost modificată de nenumărate ori, astfel că probabil aspectul său actual este departe de cel iniţial. Sculptura aflată în piaţă este o copie, originalul găsindu-se la muzeu.

Lângă fântână se află o bancă mai specială, deoarece este vegheată de un soldat francez, ce aminteşte de însuşi împăratul Napoleon I, care a vizitat oraşul în 1805. Pe străzile din Bratislava vei întâlni şi alte statui interesante.

bratislava statuie
Cumil

Probabil cea mai celebră este Cumil, un bărbat care iese dintr-o gură de canal, sprijinindu-se pe braţe şi privind lumea. Statuia datează din anul 1997 şi reprezintă o atracţie pentru turiştii care se înghesuie să se fotografieze cu ea. O altă statuie, Schone Naci, se leagă de o figură cunoscută a oraşului în anii 1960, şi anume un domn care cutreiera străzile Bratislavei într-o haină elegantă, salutând curtenitor doamnele care treceau pe lângă el. Cea mai recentă statuie instalată în centrul vechi este un paparazzi, ascuns după clădirea unui restaurant.

Spre deosebire de Piaţa Principală, unde domneşte agitaţia, Piaţa Franciscană este caracterizată de o atmosferă liniştită, un spaţiu aproape închis între clădiri istorice. Numele său provine de la biserica franciscană şi mănăstirea adiacentă, datând din secolul al XIII-lea. Aici se remarcă Palatul Mirbach, construit în stil rococo în secolul al XVIII-lea, unde se află o galerie de artă.

Palatul Primat, care se întinde în piaţa cu acelaşi nume, este considerat unul dintre cele mai frumoase palate ale oraşului, ridicat în perioada 1778 – 1781, pe locul unui vechi Palat Arhiepiscopal.

palatul primat
adsa.ro

Reşedinţă a Preşedintelui slovac, Palatul Grassalkovich se află în piaţa Hodza, în apropiere de Palatul de Vară al Arhiepiscopului, sediu al Guvernului. A fost construit în anii 1760 în stil rococo, după un plan al architectului Anton Mayerhofer, la iniţiativa contelui Anton Grassalkovich, preşedintele Camerei Regale Maghiare şi consilier al împărătesei Maria Theresia. În trecut, acesta a servit drept reşedinţă şi loc de întâlnire pentru membrii aristocraţiei austro-ungare şi habsburgice. Lângă palat se întinde o grădină frumoasă, deschisă publicului larg, precum şi o curte separată de piaţă printr-un gard impresionant, cu două porţi de fier forjat placat cu aur.

Vechea clădire a Teatrului Naţional Slovac este o altă construcţie ce merită văzută în centrul vechi. Edificiul în stil neo-renascentist a fost construit în anii 1885 – 1886, găzduind două dintre ansamblurile teatrului, de operă şi balet. Instituţia teatrală a luat naştere în anul 1920, fiind fondată după crearea Cehoslovaciei. În 2007, teatrul slovac s-a mutat într-o clădire nouă, însă continuă să o folosească în paralel şi pe cea din centru.

Castelul din Bratislava (Hrad)

palatul hrad

Castelul din Bratislava reprezintă simbolul oraşului, fiind poziţionat pe un deal din oraşul vechi, la poalele căruia curge Dunărea. Are o formă destul de simplă, cu plan aproape pătrat, pereţi drepţi şi câte un turn la fiecare dintre cele patru colţuri. De-a lungul vremii, a fost martor a numeroase evenimente istorice, schimbându-şi de mai multe ori forma şi rolul. Timp de patru secole, graniţa Imperiului Roman trecea prin zonă, astfel că aici se afla un post roman de frontieră. Castelul este menţionat în prima referinţă scrisă despre oraş, şi anume o serie de documente de la Salzburg, din 907, în legătură cu o bătălie dintre bavarezi şi unguri. În secolele al XI-lea şi al XII-lea, pe locul unde astăzi se înalţă castelul, se afla o fortăreaţă din piatră, în stil pre-romanic.

Restaurată începând cu anul 1423, construcţia a dobândit o înfăţişare gotică, fiind cunoscută sub denumirea de “Castelul lui Sigismund”. Aspectul actual al edificiului, având un plan în formă de patrulater, este rezultatul mişcărilor arhitecturale din perioadele renascentistă şi baroc timpuriu. După bătălia de la Mohacs din 1526, castelul a devenit reşedinţa de încoronare a regilor unguri. În secolul al XVII-lea, un nou etaj a fost adăugat edificiului şi alte două turnuri, pe lângă cele două existente deja, iar interiorul şi elementele de apărare au fost refăcute. În partea de sud au fost ridicate noi bastioane. În timpul domniei împărătesei Maria Tereza, castelul a cunoscut o perioadă de strălucire, fiind transformat în reşedinţa monarhiei habsburgice.

Dezvoltarea sa a avut la bază planuri ale unor arhitecţi francezi, italieni şi austrieci, care au adus îmbunătăţiri substanţiale construcţiei. Lângă aripa de est a apărut un nou palat, numit Teresianum, ce servea ca locuinţă pentru familia regală. De asemenea, domeniul s-a îmbogăţit cu o galerie de pictură, o bibliotecă şi mai multe colecţii valoroase. După moartea Mariei Tereza, castelul a intrat într-o perioadă de declin. La începutul secolului al XIX-lea, în timpul războaielor napoleoniene, a fost utilizat pe post de cazarmă, iar în anul 1811 un incendiu l-a transformat în ruină.

De-abia după 140 de ani s-a început reconstrucţia sa, lucrările de renovare fiind finalizate în 1968. În prezent, anumite părţi ale castelului sunt deschise publicului, găzduind expoziţii ale Muzeului Naţional al Slovaciei. Acesta include colecţii de mobilier, arte vizuale, ceasuri, sticlărie, porţelan şi ceramică, îmbrăcăminte şi obiecte de arginte. La castel îşi are sediul Muzeul de Istorie, ce prezintă expoziţii ample despre trecutul acestui teritoriu.

Biserica Albastră

biserica albastra
dichisuri.ro

Construită la începutul secolului XX, biserica Sf. Elisabeta a Ungariei este cunoscută şi sub denumirea de “biserica albastră”, datorită culorii sale neobişnuite. Proiectată de architectul Edmund Lechner din Budapesta, este un exemplu interesant de stil Art Nouveau (Secession) maghiar. Acelaşi arhitect a realizat şi planurile pentru liceul aflat în apropiere, biserica servind iniţial pe post de capelă a acestuia.

Albastrul este culoarea dominantă nu doar pe zidurile exterioare şi pe acoperiş, ci şi în interior, regăsindu-se în nuanţa băncilor şi a altor câtorva elemente. În arhitectura construcţiei predomină liniile rotunjite, inclusiv în ceea ce priveşte turla, înaltă de circa 37 de metri. Intrările bisericii sunt prevăzute, de-o parte şi de alta, cu piloni dubli în stil romanic. Biserica Albastră este localizată nu departe de centrul vechi, ascunsă pe străduţe liniştite, aşa că merită să-i faci o vizită chiar dacă ai puţin timp la dispoziţie.

Monumentul Slavin

monument slavin

Monumentul memorial Slavin se află situat pe dealul cu acelaşi nume, fiind unul dintre punctele perfecte pentru a admira Bratislava de la înălţime. De asemenea, datorită proporţiilor sale uriaşe, colosul poate fi observat din multe puncte ale oraşului. Construcţia a fost realizată în anii 1960 şi adăposteşte trupurile a 6845 de soldaţi morţi în anul 1945, în timpul eliberării Bratislavei de sub nazişti. Soldaţii se odihnesc în şase morminte mai mari şi 278 de morminte individuale.

Punctul central al monumentul îl reprezintă un pilon enorm, de 39,5 metri, în vârful căruia se zăreşte o sculptură de 11 metri – un soldat ce ţine în mână steagul eliberării. De-a lungul bazei monumentului se află inscripţii ce amintesc oraşele slovace eliberate de armata sovietică în ultimii ani ai celui de-al doilea război mondial. În apropiere sunt alte câteva grupuri statuare, reprezentând soldaţi care îşi susţin camarazii răniţi sau tinere oferind flori ostaşilor. În fiecare an, pe 4 aprilie, la monumentul memorial Slavin au loc ceremonii în amintirea soldaţilor căzuţi.

În jurul monumentului se află un parc întins, ideal pentru relaxare şi plimbări. Zona din apropiere este unul dintre cartierele selecte ale oraşului, unde vilele din perioada austro-ungară şi cea interbelică se îmbină cu edificii noi, moderne.

Podul Nou (Novy Most sau Most SNP)

novy most bratislava

Construit în anii 1960 şi deschis traficului în 1971, Podul Nou constituie o apariţie inedită în perisajul oraşului, având un aspect bizar: doi piloni uriaşi sprijină un turn rotund, similar unei nave spaţiale, amplasat la o înălţime de peste 95 de metri. Pe margine, podul este prevăzut cu o pasarelă pentru pietoni, iar pentru a ajunge la punctul de observaţie este disponibil un lift.

De aici, Bratislava poate fi admirată în toată splendoarea sa, iar panorama este cu atât mai spectaculoasă seara, la apus, când în întregul oraş se aprind luminile, iar castelul este frumos luminat. În plus, se vede foarte bine fluviul Dunărea, până la graniţa cu Ungaria. Restaurantul aflat la înălţime pune la dispoziţia vizitatorilor preparate exotice din bucătăria internaţională, aşa că dacă ai un buget mai generos poţi savura o cină specială într-un cadru de vis.

Turnul TV Kamzik

turnul tv kamzik
welcometobratislava.eu

Pentru amatorii de panorame, Turnul TV Kamzik oferă o perspectivă frumoasă asupra oraşului. Amplasat în zona Koliba, pe dealul Kamzik, turnul are o înălţime de 194 de metri şi este înconjurat de o pădure deasă (Bratislavsky lesny park). A fost construit în perioada 1967 – 1975, după un proiect al arhitecţilor Stanislav Majek, Jakub Tomasak, Juraj Kozak, Milan Jurica şi Jan Privitzer. Cu o formă similară unui fus, Kamzik este cel mai înalt turn de pe întreg teritoriul ţării şi cea mai înaltă construcţie din Bratislava, ce poate fi observată din multe părţi ale oraşului.

În vârf găzduieşte un restaurant care se roteşte la 360 de grade, astfel că poţi vedea împrejurimile în timp ce stai la masă, durata unei rotaţii complete fiind de 45 de minute. În zilele cu vreme frumoasă şi vizibilitatea bună, din turn se văd Austria, Ungaria şi Cehia.

Castelul Devin

castelul devin brastislava
consilierturism.ro

Amplasat pe o colină aflată la graniţa dintre Austria şi Slovacia, în zona confluenţei dintre Dunăre şi râul Morava, castelul Devin închide între zidurile sale bătrâne o istorie bogată. Datorită poziţonării sale, oferind o privelişte amplă asupra împrejurimilor, inclusiv spre Bratislava. Din oraş se poate ajunge foarte uşor la castel, durata parcursului fiind de 10-20 de minute de mers cu maşina sau autobuzul.

În antichitate, castelul a jucat un rol militar şi strategic în sistemul de apărare al Imperiului Roman, făcând parte din fortificaţiile de graniţă. Prima menţiune scrisă a construcţiei datează din anul 864, când acesta a fost amintit sub vechiul nume de Dowina. După căderea Marelui Imperiu al Moraviei, când a servit drept reşedinţă principală, sub dominaţia maghiară castelul şi-a redobândit statutul de fortăreaţă de hotar. În secolele al XIII-lea şi al XVI-lea, acesta a fost avariat, iar în 1809 a fost distrus de către trupele lui Napoleon.

În secolul XX, unele părţi ale castelului au fost refăcute, iar în anul 1961 acesta a devenit monument cultural naţional. În prezent, castelul Devin găzduieşte un muzeu ce expune informaţii despre istoria sa şi diferite artefacte datând din secolele XII – XIX. De-a lungul anului, la castel se desfăşoară mai multe evenimente, iar în apropierea sa există câteva restaurante şi hoteluri elegante.

Piaţa veche (Stara trznica)

piata veche bratislava

Pe locul unde în prezent se înalţă clădirea Pieţei Vechi (Stara trznica), renovată recent, în trecut se afla un bastion medieval ce făcea parte din sistemul de fortificaţii al oraşului. În acest spaţiu s-a deschis prima piaţă alimentară acoperită din Bratislava, a cărei construcţie s-a definitivat în anul 1910.

Până în anii 1960 a servit drept piaţă, iar în perioada comunistă a fost folosită ca studio de film. În faţa clădirii în stil eclectic, având geamuri mari, luminoase, se află o fântână cu un leu ce se sprijină pe stema Bratislavei, asamblată din părţi ale unei fântâni mai vechi. Sub un panou de sticlă din piaţă sunt vizibile fragmente de ziduri aparţinând capelei Sf. Iacob, ce datează din secolul al XI-lea.

După ce mai mulţi ani a stat nefolosită, vechea hală a fost renovată de curând, fiind utilizată ca sală de concert şi centru de expoziţii. În plus, clădirea şi-a redobândit funcţia de altă dată: în fiecare sâmbătă, aici se organizează o piaţă de produse locale, cu fructe, legume, brânzeturi, vinuri, prăjituri etc. În interiorul clădirii se află şi o serie de mici magazine, precum şi o cafenea.

Malul Dunării

malul dunarii slovacia

În Bratislava, Dunărea reprezintă un punct de atracţie atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. Plimbările pe malul apei sunt o experienţă plăcută, mai ales în timpul verii. Nu există poduri exclusiv pietonale peste Dunăre, astfel că pentru a trece de pe un mal pe celălalt poţi folosi pasarela de pe Podul Nou, care trece printre castelul din Bratislava şi catedrala Sf. Martin. Pe partea opusă se află un parc imens, aflat lângă mall-ul Aupark. Dunărea poate fi traversată şi pe podul Apollo, deschis traficului în anul 2005, având o formă modernă, elegantă, cu arcuri şi linii curbe.

Nu este foarte utilizat deoarece nu se află în apropierea vreunei atracţii turistice, astfel că de obicei vizitatorii îl privesc de la distanţă. Partea stângă a Dunării, cea cu centrul vechi, este un loc perfect de promenadă, în special zona dintre Galeria Naţională şi Muzeul Naţional. De asemenea, aici se găsesc şi o serie de restaurante plutitoare, unde poţi lua masa legănat de valuri. Tot din acest loc pleacă şi vapoare în croaziere pe Dunăre. Dacă vizitezi Bratislava în sezonul estival, nu rata o plimbare pe apă spre Viena sau Budapesta!

Există mai multe variante, astfel că poţi alege între bărci rapide sau ambarcaţiuni mai lente, dacă vrei să te bucuri de privelişte. Pe timp de vară, te poţi relaxa şi pe plaja oraşului, aflată pe malul sudic al Dunării, între podul Vechi şi cel Nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.