Bratislava, capitala Slovaciei, este situata pe fluviul Dunarea, la aproximativ 56 de kilometri est de Viena, si are o populatie de aproximativ o jumatate de milion de locuitori. In comparatie cu capitalele cu care se invecineaza, si anume cu Budapesta, Viena si Praga, Bratislava este ca o sora mai mica. In ciuda acestui fapt, timp de peste doua secole, aceasta a fost capitala Ungariei si s-a bucurat de gloria pe care o aducea cu sine acest statut privilegiat.

Bratislava1

Bratislava se mandreste cu o pozitie avantajoasa pe Dunare, al doilea fluviu ca lungime in Europa. In trecut, aici Dunarea isi incetinea cursul si scadea in adancime, formand astfel un vad natural. Oamenii, impreuna cu animalele si carutele lor, treceau fluviul pe aici cu mult inainte ca podurile sa-i lege malurile. Prin urmare, inca din antichitate zona actualului oras Bratislava a fost o aglomerata rascruce de drumuri. Inca din 1500 i.e.n., prin acest oras trecea una dintre Caile Chihlimbarului, importante cai comerciale ce legau nordul Europei de sudul acesteia. Mai tarziu, trecerea vadului a fost supravegheata de o fortareata situata pe colina din apropiere pe care se afla in prezent Cetatea din Bratislava.

O consemnare istorica datand din 1211 e.n. numeste Cetatea din Bratislava cetatea cel mai bine fortificata din Ungaria. Dupa treizeci de ani, aceasta afirmatie laudativa s-a dovedit adevarata cand cetatea a rezistat atacului invadatorilor tatari. Acest succes a contribuit la extinderea asezarii din jurul cetatii, iar, in 1291, regele ungar Andrei III a acordat orasului privilegii depline ca municipiu. Locuitorii acestuia au primit astfel dreptul de a-si alege primarul, de a-si transporta bunurile pe Dunare si de a face comert fara restrictii atat pe apa, cat si pe uscat. Intrucat plantatiile viticole erau avantajate de amplasarea pe pantele insorite ale orasului, dreptul locuitorilor de a-si vinde vinul nobil a fost foarte apreciat.

Bratislava11

In 1526, Bratislava si-a inceput lunga domnie in calitate de capitala a Ungariei, pozitie pe care s-a mentinut pana in 1784. Intre timp, amestecul de etnii prezent in oras a ajuns tot mai variat. Populatia acestuia, alcatuita in mare parte din slavi si unguri, a fost imbogatita de un aflux de germani si evrei. In secolul al XVII-lea, pe masura ce turcii isi extindeau dominatia spre vest si spre nord, multi croati s-au refugiat in zona Bratislavei, acelasi lucru facandu-l si exilatii cehi din cauza Razboiului de Treizeci de Ani dintre catolici si protestanti, care avea loc mai la vest in Europa.

La inceputul secolului al XX-lea, Bratislava devenise un oras multinational si multicultural. Pe atunci, cel mai sigur mod de a obtine ceea ce doreai din magazine era acela de a cere in germana sau in maghiara. Insa cehii si romii aveau si ei un rol important, precum avea si comunitatea evreiasca. Inaintea primului razboi mondial, doar aproximativ 15 la suta din populatie erau slovaci. Dar, in 1921, slovacii ajunsesera cea mai numeroasa comunitate dintre multele comunitati ale orasului.

Bratislava111

La scurt timp, norii intunecati ai celui de-al doilea razboi mondial au inceput sa se contureze la orizontul Europei. Astfel a inceput partea trista a istoriei Bratislavei, care a tulburat armonia etnica a orasului. La inceput, cehii au fost fortati sa plece. Dupa aceea, romii si locuitorii evrei au fost expulzati, iar, in cele din urma, mii au murit in lagare de concentrare. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, au fost expulzati si majoritatea rezidentilor de limba germana. In cele din urma, unii membri ai acestor grupuri etnice s-au intors in vechiul lor oras, iar prezenta lor continua sa imbogateasca atmosfera Bratislavei.

Azi Bratislava se numara printre cele mai frumoase capitale europene. Daca veti vizita aceasta pitoreasca urbe sunteti indemnati in primul rand sa faceti un tur al Cetatii frumos restaurate. Din gradina cetatii se deschide o frumoasa perspectiva asupra orasului ce se intinde pe ambele maluri ale Dunarii. Asadar, nu va uitati aparatul foto si o baterie de rezerva. In vale, la poalele cetatii, veti intra in orasul vechi, centrul istoric al capitalei. In timp ce va veti plimbampe strazile inguste si de un farmec medieval aparte, va veti simti teleportati inapoi in timp de aerul secolelor demult apuse. Nu trebuie ratat un popas la una dintre cafenelele traditionale ca sa beti o ceasca de cafea sau de ceai si sa gustati cateva dintre renumitele produse de patiserie din Bratislava pline cu nuca sau cu mac.

Bratislava1111

Pe tot parcursul anului, vizitatorilor le face placere sa se plimbe pe malurile Dunarii din apropierea orasului vechi. Aici nu pot ocoli un simbol al orasului modern: Noul Pod cu restaurantul lui situat in varful unui turn inclinat. Designul iti da impresia ca restaurantul pluteste deasupra cartierului Petržalka de pe cealalta parte a fluviului.

Orasul are si o parte moderna. Pe langa partile recent restaurate ale orasului vechi, pe parcursul anilor ’90 au fost inaltate multe structuri atragatoare de otel si sticla care adapostesc birouri, centre comerciale si banci.

Bratislava11111

Orice vizita intr-o capitala europeana nu se poate incheia fara achizitia de suveniruri. Prin urmare, sunteti indemnati sa opriti la magazinele in care se vand produse de artizanat, cum ar fi frumoase fete de masa din dantela sau papusi imbracate in costum national. Sau, daca preferati, putem merge la Piata Principala in aer liber, unde puteti face cumparaturi asa cum fac de secole locuitorii orasului. Daca veti vizita Bratislava aceasta va va incanta, cu siguranta, o capitala moderna plina de varietate, care s-a dezvoltat dintr-o straveche asezare intr-una dintre cele mai pitoresti ale europei centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.