Chiar dacă am tinde să credem că cele mai vechi universități din lume s-ar afla în Europa, acest lucru nu este adevărat. Înainte ca Europa să deschidă porțile primei universități, în alte părți ale lumii învățământul superior împlinea deja câteva sute de ani.

Chiar dacă în ceea ce urmează ne axăm doar pe universitățile care încă mai sunt deschise astăzi, trebuie precizat că cea mai veche universitate din lume este Nalanda din India. Cele șase secole de existență au fost încheiate în 1193 (abia atunci apărea universitatea Oxford), când universitatea a fost distrusă într-un război. În perioada sa înfloritoare avea 10.000 de studenți și 2.000 de profesori. Printre vizitatorii și studenții săi s-a numărat și Buddha. Un plan ambițios al guvernului indian a dus la redeschiderea ei în 2014, cu 15 studenți și 11 profesori.

• Universitatea Al-Karaouine, Maroc

Universitatea Al-Karaouine, Maroc
Universitatea Al-Karaouine, Maroc

Universitatea din Maroc este cea mai veche universitate din lume ce continuă să funcționeze, conform Guinness Book of World Records și UNESCO. Localizată în orașul Fez din Maroc, instituția a fost inițial o moschee ce apoi s-a transformat într-un centru educațional și spiritual de elită al lumii musulmane. Universitatea a fost fondată de Fatima al-Fihri în 859. Universitatea se remarcă în mod deosebit prin studierea științelor naturale. Abia în anul 1957 au fost adăugate materii precum matematica, fizica, chimia și limbile străine.

• Universitatea Al-Azhar, Egipt

Universitatea Al-Azhar, Egipt
Universitatea Al-Azhar, Egipt

Următoarea cea mai veche universitate din lume vine tot din Africa. Instituția a fost numită în onoarea Fatimei Az-Zahraa, fiica lui Mohamed. La fel ca și Al-Karaouine, aceasta este tot o universitate-moschee. Construcția a fost realizată în 970-972. Școala de teologie este dedicată studierii Coran-ului și a legilor islamice și a rămas în mare parte la fel de sute de ani. Universitatea se adresează doar musulmanilor. Începând cu 1961 sunt disponibile facultățile de medicină și inginerie.

• Al Nizamiyya, Irak

Al Nizamiyya, Irak
Al Nizamiyya, Irak sursa: internationalstudentsguide.org/tag/al-nizamiyya-of-baghdad/

Fondată de Khwaja Nizam al-Mulk, în 1065, face parte dintr-o serie de universități deschise de al-Mulk. Al Nizamiyya rămâne cea mai de succes și cea mai cunoscută dintre toate. Acestea puse împreună au format cea mai mare universitate din lumea medievală. Educația se făcea în mod gratuit. Poeți cunoscuți și unii dintre cei mai învățați oameni ai vremurilor au venit aici pentru a preda. Aceste școli au fost responsabile pentru eclipsarea tuturor celorlalte instituții de învățământ contemporane.

• Universitatea din Bologna, Italia

Universitatea din Bologna, Italia
Universitatea din Bologna, Italia

Odată cu înființarea ei a apărut și cuvântul „universitate”. Universitatea din Bologna s-a deschis în anul 1088 și este cea mai veche instituție de învățământ superior din Europa. În secolele al XII-lea și al XIII-lea era centrul principal pentru studii în legea civilă și canonică, atrăgând astfel studenți din toată lumea. După deschiderea facultății de medicină în secolul al XIII-lea, universitatea devine faimoasă în urma introducerii disecției umane, ce nu mai fusese folosită din timpul romanilor. Abia în secolul al XVIII-lea, femeile au fost admise în rândul studenților și profesorilor. Universitatea contemporană include facultățile de jurisprudență, științe politice, litere, medicină și inginerie.

Citește și:  Informatii interesante despre galaxia Triangulum ?

• Universitatea din Paris (Sorbonna), Franța

Universitatea din Paris (Sorbonna), Franța
Universitatea din Paris (Sorbonna), Franța

Universitatea din Paris a fost fondată undeva în secolul al XII-lea, dar cu toate acestea predarea începuse din 1096. Cu susținere papală devine cel mai renumit centru de învățământ al creștinătății. Inițial universitatea era divizată în patru facultăți; trei superioare (teologie, lege canonică și medicină) și una inferioară (artele). În cadrul artelor se găseau facultățile de aritmetică, astronomie, gramatică și retorică, între altele. Fiecare facultate era condusă de un decan, iar până în secolul al XIV-lea, decanii facultăților de arte erau la conducerea întregii universități sub titlul de rector. Chiar dacă foarte mult timp s-a aflat în strânsă legătură cu biserica, neavând constribuții semnificative în timpul Renașterii, după Revoluția Franceză și venirea lui Napoleon, instituția a fost reorganizată. În timp a devenit independentă din punct de vedere religios și politic.

• Universitatea Oxford, Anglia

Universitatea Oxford, Anglia
Universitatea Oxford, Anglia

Chiar dacă nu se știe cu exactitate data la care a fost fondată, în mod oficial data fondării este considerată a fi 1096. Învățământul s-a dezvoltat rapid din 1167, când Henry al II-lea a interzis studenților britanici participarea la Universitatea din Paris. În urma unor divergențe cu oamenii din Oxford, mulți studenți s-au mutat la Cambridge unde au fondat Universitatea Cambridge. Universtitatea este formată din 38 de colegii și multe departamente academice organizate în patru divizii. Oxford a educat mulți studenți ce aveau să devină lideri și persoane recunoscute pe plan mondial. În total 27 de laureați ai Premiului Nobel, 26 de prim-miniștri britanici și mulți alți șefi de stat au învățat acolo.

• Universitatea Montpellier, Franța

Universitatea Montpellier, Franța
Universitatea Montpellier, Franța sursa: studee.com/study-in-france/montpellier/

Instituția franceză este mai veche decât data fondării sale, 1150. O bulă papală emisă de Papa Nicolae al IV-lea combina toate universitățile vechi într-una singură. Din acest motiv unele părți ale acestui centru de știință ar putea fi mult mai vechi. În timpul Revoluției Franceze, universitatea Montpellier a fost închisă. Aceasta a fost redeschisă în 1810, dar doar Facultatea de Știință și cea de Litere au supraviețuit. Pentru a ține pasul cu schimbările, universitatea a fost refondată în 1969, accentul punându-se pe știință și tehnologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.