Ungaria, cu capitala la Budapesta, este situata in Europa Centrala. Are vecini pe Austria, Croatia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Teritoriul Ungariei a fost locuit inca din cele mai vechi timpuri de triburi indo-eurepene (celti, traci si iliri). In anul 352 i.Hr. Imperiul Roman cuprindea si acest teritoriu. Au inceput sa se dezvolte marile centre urbane, sa se foloseasca scrierea, s-au construit sosele – fapt care a determinat migratia altor popoare. In sec. IV-VI, partea de est a tarii este invadata de triburile hunilor si avarilor.

Ungaria1

De pe malurile Volgai, triburile de unguri alungate de pecenegi se stabilesc in Campia Panoniei. Intre 904-1031, dinastia Arpad stapaneste si peste Ungaria. Ascensiunea ungurilor spre Occident si Imperiul Bizantin s-a facut rapid, dar a fost reprimata in cele din urma de Otto I la Lechfeld (955). Regatul ungar se largeste alaturandu-i-se Croatia, Dalmatia si ca voievodat autonom Transilvania. In sec. al XII-lea regatul atinge culmea dezvoltarii, dar in 1241 mongolii invadeaza tinutul, iar Ungaria sufera imense pierderi. In perioada 1235-1270 regele Bela al IV-lea incepe reconstructia tarii.

Carol Robert de Anjou organizeaza exploatarea minelor din Slovacia si Transilvania. In 1456, la Belgrad, sub domnia lui Iancu de Hunedoara (regent al Ungariei si voievod al Transilvaniei), atacurile otomanilor au fost reprimate. Sub conducerea lui Matei Corvin 1458-1490, Ungaria cunoaste o mare dezvoltare. In 1526, dupa lupta de la Mohacs, regatul se destrama, iar Imperiul Otoman cucereste capitala Buda. Partea vestica a Ungariei este luata de Imperiul Habsburgic, iar zona din jurul capitalei devine pasalac turcesc. Transilvania devine principat independent sub suzeranitatea turceasca. Imperiul Otoman asediaza Viena in 1683, dar turcii sunt infranti.

Ungaria11

Imperiul Habsburgic ocupa intreaga Ungarie, inclusiv Transilvania, recunoscute prin Tratatul de la Karlowitz (1699). In 1848 izbucneste Revolutia de la Budapesta impotriva Imperiului Habsburgic. Un an mai tarziu Ungaria se proclama independenta, iar Imperiul Habsburgic sprijinit de Imperiul Rus inabusa revolutia. In urma infrangerii Austriei de catre Prusia (1867) se face pactul prin care Ungaria devine regat in cadrul Impreiului Austro-Ungar. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial tara a devenit comunista.

In Ungaria intalnim trei zone climatice: continentala, mediteraneana si oceanica. In aceasta tara 2/3 din suprafata este ocupata de Campia Panonica impartita in Mica Campie in nord-vest si Marea Campie in sud-est. in partea de nord si nord-vest se gasesc dealuri si munti josi (Vertes, Bakony, Gerecse, Pilis), iar in nord-est apar unele ramificatii ale Carpatilor (Borzsony, Maltra si Bukk). Teritoriul este strabatut de la nord la sud de Fluviul Dunarea cu afluentul sau Tisa. Cel mai mare lac este Balton de origine tectonica. Flora si fauna se aseamana cu cea din Europa Centrala, predomina padurile cu stejari, diverse conifere, ce cresc in zona muntoasa. Printre speciile variate ale faunei se numara iepurele de camp, porcul salbatic, caprioara, muflonul si altele.

Atractii turistice in Ungaria

Lacul Balaton
Lacul Balaton

Frumusetea Lacului Balaton atrage oaspeti straini si localnici. Zona turistica a celui mai mare lac din Europa Centrala cuprinde numeroase statiuni ce ofera o gama larga de oferte pentru petrecerea timpului liber: plimbari cu barca, diferite sporturi nautice, scoli de echitatie, restaurante inedite, multe festivaluri si sarbatori.

Turistii pot descoperi pitorestile paduri ale Ungariei cu pesteri, castele si ruine ale unor vechi cetati. Malurile lacului sunt acoperite cu vegetatie abundenta datorita climei calde care creeaza in aceasta regiune o atmosfera mediteraneana.

Eger
Eger

Egereste unul dintre cele mai frumoase orase din tara, care fascineza vizitatorii prin comori de arta de nepretuit. Aici se afla a doua biserica din Ungaria cu cea mai mare orga, Bazilica Arhiepiscopiei. Langa Castelul medieval din Eger, arheologii au descoperit ruinele unei catedrale medievale si un palat episcopal din sec. al XIV-lea. Muzeul castelului povesteste istoria orasului.

Iubitorii de wellness se pot relaxa aici in baile termale si pot savura renumitele vinuri albe si rosii ale acestui oras, pastrate in vechi crame. Este renumit vinul ,,Sange de taur”.

Budapesta este un oras fermecator, una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Pentru iubitorii de cultura, orasul ofera numeroase muzee, teatre, cinematografe, opere, festivaluri, programe folclorice si de balet, operete. Dintre minunatele monumente si edificii istorice fac parte: Palatul Buda, Castelul Vajdahunyad Vera, Biserica Matyas si altele.

Palatul Buda
Palatul Buda

Palatul Buda a fost resedinta regilor ungari timp de 700 de ani. Astazi aici se afla trei muzee: Muzeul de Arta Contemporana, Galeria Nationala Maghiara, Muzeul de Istorie – care cuprind cele mai importante colectii din oras.

Biserica Matyas
Biserica Matyas

Biserica Matyas – construita in 1255 – 1269, aici au avut loc deosebite evenimente cum ar fi: incoronarea primului rege francez din istoria Ungariei, aici s-a casatorit fiul lui Matei Corvin (care a ridicat lacasul de cult), tot aici se afla mormantul regelui Bela al III-lea si al sotiei sale.

Hunyadi
Hunyadi

Castelul Hunyadi (Vajdahunyad Vera) – a fost proiectat de Alpar Ignac si aminteste de Castelul de la Hunedoara.

Insula Margareta – locuita inca din vremea romanilor, numele ei provine de la printesa Margareta, fiica regelui Bela al IV-lea, care a fost inchisa aici pana la moarte, fiind calugarita. Aici pe insula pot fi admirate doua cascade, un lac si o fantana muzicala.

Pot fi vizitate Piata Eroilor, Piata Roosevelt, Museul Bela Bartok, Muzeul Aquincum cu obiecte de epoca, Muzeul National aflat la Pesta cu diferite colectii ce ilustreaza istoria tarii, Muzeul Franz Liszt Muzeul de Arte Frumoase cu o zestre foarte valoroasa de capodopere semnate de Leonardo da Vinci, Rafael, Tiziano, El Greco si altii.

Cafeneaua New York
Cafeneaua New York

Alte atractii turistice sunt: Gradina Zoologica, Parcul Veseliei, cafenele, restaurante, hoteluri de lux. Cea mai renumita este Cafeneaua New York de pe Bulevardul Elisabeta care functioneaza intr-o cladire frumoasa si este considerata o cafenea literara.

Podul cu lanturi
Podul cu lanturi

Renumite sunt si podurile de peste Dunare care fac legatura intre cele doua artere principale Buda si Pesta: Podul Elisabeta, Podul cu lanturi, Podul Libertatii. Podul Margareta leaga insula cu zona Pestei in care se afla Parlamentul – cea mai mare cladire a orasului. Cel mai mare si mai lung este Podul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.